Vijesti

27.02.2024.

SOA na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti u organizaciji Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu

Dana 27. veljače 2024. u organizaciji Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu održana je konferencija o suzbijanju kibernetičkih prijetnji alatima SAD-a (Tackling Cyber Threats with U.S. Tools).

 

Pozdravna izlaganja na početku konferencije održali su veleposlanica SAD-a u Republici Hrvatskoj NJ. E. Nathalie Rayes i ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić.

 

Na konferenciji su predstavljene sposobnosti američkih tvrtki koje se bave kibernetičkom sigurnošću, a održana je i panel rasprava na kojoj se razmatrao utjecaj EU NIS2 direktive na poslovanje tvrtki u Republici Hrvatskoj. Na panel raspravi sudjelovao je i predstavnik Sigurnosno-obavještajne agencije.

 

Stupanjem na snagu Zakona o kibernetičkoj sigurnosti 15. veljače 2024., Sigurnosno-obavještajna agencija postala je središnje državno tijelo za kibernetičku sigurnost, a u tu svrhu će se postojeći Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e transformirati u Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost (NCSC-HR).

 

 

 

 

 


19.02.2024.

Ravnatelj Markić na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sudjelovao je na 60. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja se održavala od 16. do 18. veljače 2024. godine.

 

Ravnatelj Markić je sudjelovao na aktivnostima koji se tiču obavještajnih pitanja te europske sigurnosti i suradnje, a tijekom konferencije je obavio više bilateralnih sastanaka.

 

Na ovogodišnjoj konferenciji raspravljalo se o međunarodnom poretku i globalnim sigurnosnim izazovima, europskoj sigurnosti i obrani, ratu u Ukrajini i na Bliskom istoku i drugim regionalnim konfliktima i kriznim žarištima, kao i novim tehnologijama.


16.02.2024.

Prva sjednica Upravnog odbora međunarodnog Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora

Dana 15. veljače 2023. u Zagrebu je održana prva sjednica Upravnog odbora međunarodnog Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora. Ovime je Centar i formalno započeo s radom. Prije početka prve sjednice, članove Upravnog odbora pozdravili su ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, kao i ravnatelj Centra dr. sc. Tomislav Dokman.

 

Tijekom proteklih mjeseci šest europskih država, među kojima su Francuska, Španjolska, Mađarska i Poljska potpisalo je memorandume o suradnji čime su se priključili Centru. Na ovaj način je ispunjen zakonski uvjet za početak rada Centra, odnosno formiranje Upravnog odbora Centra u kojem svaka država pristupnica ima po jednog predstavnika.

 

Upravni odbor donosi Statut Centra, nadzire njegov rad i djelovanje, odobrava planove rada, usvaja financijske planove te, na prijedlog ravnatelja Centra, odobrava pristupanje novih stranaka Centru te donosi druge odluke potrebne za njegovo djelovanje.

 

Centar izvrsnosti osnovan je nakon što je Hrvatski sabor 28. lipnja 2023. donio zakon o njegovom osnivanju. Osnivač Centra je Republika Hrvatska, a osnivačka prava obavlja Sigurnosno-obavještajna agencija. Centar je osnovan kao ustanova sa sjedištem u Zagrebu te ima svojstvo pravne osobe i upisan je u sudski registar.

 

Međunarodni Centar izvrsnosti osnovan je kao središnje mjesto znanja, stručnosti i iskustva u području prikupljanja, obrade i analize podataka iz otvorenih izvora. Centar će razvijati doktrine, standardizirane procedure i metodološke postavke u cilju veće učinkovitosti u iskorištavanju podataka iz otvorenih izvora i interoperabilnosti europskih sigurnosno-obavještajnih agencija.

 

Više podataka o Centru i njegovim aktivnostima može se pronaći na internetskim stranicama centra www.osintcoe.hr.


15.02.2024.

SOA postala središnje državno tijelo za kibernetičku sigurnost

Dana 15. veljače 2024. godine na snagu je stupio Zakon o kibernetičkoj sigurnosti („Narodne novine", broj: 14/2024).

 

Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti u nacionalno zakonodavstvo prenosi se Direktiva (EU) 2022/2555 Europskog parlamenta i Vijeća od 14. prosinca 2022. o mjerama za visoku zajedničku razinu kibernetičke sigurnosti širom Unije, izmjeni Uredbe (EU) br. 910/2014 i Direktive (EU) 2018/1972 i stavljanju izvan snage Direktive (EU) 2016/1148 (NIS2 direktiva).

 

Cilj ovog Zakona je osigurati djelotvornu provedbu postupaka i mjera za postizanje visoke razine kibernetičke sigurnosti koji se njime propisuju te se u tu svrhu Zakonom uspostavlja novi sustav upravljanja kibernetičkom sigurnošću u Republici Hrvatskoj, koji podrazumijeva reorganizaciju dosadašnjih nadležnosti u području kibernetičke sigurnosti.

 

Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti uspostavljena je funkcionalnost središnjeg državnog tijela za kibernetičku sigurnost, čije zadaće će obavljati Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), te će se u te svrhe postojeći Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e transformirati u Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost (NCSC-HR).


31.01.2024.

Međunarodni Centar izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora započinje s radom

Nakon što je 28. lipnja 2023. Hrvatski sabor donio Zakon o osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora, Sigurnosno-obavještajna agencija obavila je organizacijske, tehničke i kadrovske pripreme za početka rada Centra.

 

Centar je osnovan kao ustanova te ima svojstvo pravne osobe potrebno za obavljanje poslova iz svoje nadležnosti i upisan je u sudski registar. Sjedište Centra je u Zagrebu. Vlada Republike Hrvatske je 04. siječnja 2024. ravnateljem Centra imenovala dr. sc. Tomislava Dokmana.

 

Centar izvrsnosti ima međunarodni karakter, pa je Zakonom određeno da će formalno započeti s radom nakon što mu se priključe najmanje dvije međunarodne stranke (strana sigurnosna ili obavještajna agencija ili neko drugo strano ili međunarodno sigurnosno tijelo).

 

Tijekom proteklih mjeseci šest europskih država, među kojima su Francuska i Španjolska, potpisalo je memorandume o suradnji čime su se priključili Centru. Na ovaj način je ispunjen zakonski uvjet za početak rada Centra, odnosno formiranje Upravnog odbora Centra u kojem svaka država pristupnica ima po jednog predstavnika.

 

Upravni odbor donosi Statut Centra, nadzire njegov rad i djelovanje, odobrava planove rada, usvaja financijske planove te, na prijedlog ravnatelja Centra, odobrava pristupanje novih stranaka Centru te donosi druge odluke potrebne za njegovo djelovanje.

 

Međunarodni Centar izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora je neprofitna i stručna institucija od interesa za Republiku Hrvatsku i međunarodnu sigurnost koje je središnje mjesto znanja, stručnosti i iskustva u području prikupljanja, obrade i analize podataka iz otvorenih izvora.

 

Centar će razvijati doktrine, standardizirane procedure i metodološke postavke u cilju veće učinkovitosti u iskorištavanju podataka iz otvorenih izvora i interoperabilnosti europskih sigurnosno-obavještajnih agencija.

 

Centar izvrsnosti imat će i svoje internetske stranice.


24.01.2024.

SOA i Sveučilište obrane i sigurnosti „Dr. Franjo Tuđman“ potpisali sporazum o suradnji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić i rektor Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” prof. dr. sc. Ivica Lučić potpisali su 23. siječnja 2024. sporazum o suradnji.

 

Sveučilište obrane i sigurnosti „Dr. Franjo Tuđman“ je visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova za potrebe obrambenog sustava i sustava domovinske sigurnosti. Sveučilište obrane i sigurnosti usmjereno je na obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske, ali i zaposlenika u drugim tijelima čiji su poslovi i nadležnosti povezane sa sustavom domovinske sigurnosti.

 

Sporazum, između ostalog, obuhvaća suradnju u sklopu platforme Obavještajni koledž u Europi (Intelligence College in Europe - https://www.intelligence-college-europe.org/). Obavještajni koledž je međudržavni projekt koji okuplja 25 nacionalnih sigurnosno-obavještajnih zajednica europskih država. Uspostavljen je potpisivanjem Pisma namjere 26. veljače 2020. u Zagrebu, a jedan od stupova Obavještajnog koledža jest i jačanje suradnje i dijaloga između sigurnosno-obavještajnih zajednica i akademske zajednice.

 

Sveučilište obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” postaje dio Akademske mreže Obavještajnog koledža koju čini 35 akademskih institucija, sveučilišta i think-tankova iz 18 različitih država članica.

 

Sporazume o suradnji, koji obuhvaćaju i suradnju u sklopu platforme Obavještajni koledž, SOA je ranije potpisala i sa Fakultetom političkih znanosti i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

 

 


22.01.2024.

Ravnatelj SOA-e održao predavanje polaznicima Ratne škole „Ban Josip Jelačić”

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić održao je u četvrtak, 18. siječnja 2024. predavanje polaznicima 26. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić” na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman”.

 

Na predavanju o Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) polaznici su upoznati s ulogom, ovlastima i značajem SOA-e u sustavu nacionalne sigurnosti. Ravnatelj je govorio i o usmjeravanju rada SOA-e od strane državnog vrha, pružanju potpore donositeljima političkih odluka, razmjeni podataka s nadležnim državnim tijelima, nadzoru nad radom SOA-e, kao i o međunarodnoj sigurnosnoj i obavještajnoj suradnji.

 

Ravnatelj je polaznike Ratne škole upoznao i s aktualnim sigurnosnim stanjem u zemlji i u okruženju te radom SOA-e na prevenciji i suzbijanju sigurnosnih prijetnji.

 

Foto: HVU/sžn Dražen Volarić

 

 


15.12.2023.

U organizaciji norveškog veleposlanstva i SOA-e održana konferencija o kritičnoj infrastrukturi u pomorskom sektoru

Dana 15. prosinca 2023. u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održana je konferencija Kritična infrastruktura u pomorskom sektoru. Konferenciju su organizirali Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) te norveški Centar za sigurnost i otpornost UTSYN. Potporu organizaciji konferencije dala je norveška tvrtka za obrambene i zrakoplovne sustave Kongsberg Defence & Aerospace.

 

Cilj konferencije bio je okupiti hrvatske i norveške subjekte iz državne uprave, industrije i znanstvene zajednice te raspraviti i razmijeniti mišljenja o aktualnim prijetnjama i ranjivostima kritičnim infrastrukturama u pomorskom sektoru, kao i razmotriti rješenja, ideje i strateška partnerstva suočavanju s izazovima.

 

Kritična infrastruktura na moru uključuje plinske i naftne instalacije, energetska postrojenja, komunikacijske kablove, prometne, prehrambene i industrijske objekte, a popis prijetnji uključuje nesreće, terorizam, hibridno djelovanje, diverzije i brojne druge.

 

Uz državne i vojne dužnosnike dviju država, na konferenciji su sudjelovali i predstavnici norveških i hrvatskih tvrtki operatora kritične infrastrukture te tvrtki koje se bave sigurnošću, obranom, tehnologijom i izgradnjom/održavanjem kritične infrastrukture, te njezinom zaštitom, kao i predstavnici hrvatskih sveučilišta i fakulteta te predstavnici sigurnosnih tijela EU-a.

 

Uvodna izlaganja na konferenciji dali su Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane i dr. sc. Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova.

 

Nakon njih, izlaganja su dali norveški veleposlanik u Hrvatskoj Arne Sannes Bjoernstad, ravnatelj SOA-e Daniel Markić te komodor Thomas Andersen, zamjenik zapovjednika Norveške mornarice za operacije, koji su potom imali i panel raspravu o prijetnjama i političkim odgovorima na njih.

 

Na iduća dva panela predstavnici stručne zajednice, operatora kritične infrastrukture te industrije govorili su o ranjivostima i rizicima za kritičnu infrastrukturu, kao i novim rješenjima i mogućnostima zaštite kritične infrastrukture.

 

Tijekom konferencije istaknute su sličnosti u pogledu važnosti kritične infrastrukture u pomorskom prostoru za obje države, ali i za sigurnost cijele Europe. Hrvatska i Norveška su pomorske države s dugačkom obalom koja je ključna za različite gospodarske strateške interese. Stoga raspravu o zaštiti i očuvanju sigurnosti pomorskog prostora u aktualnoj sigurnosnoj situaciji smatraju prioritetom.

 

Sudionici konferencije naglasili su da se suvremena gospodarstva i društva oslanjaju na pomorsku infrastrukturu u razvoju i osiguravanju trgovine, opskrbnih lanaca, digitalnih komunikacija, energije i sigurnosti hrane. Složenost pitanja zaštite kritične infrastrukture zahtijeva sveobuhvatni pristup brojnih dionika. To znači da jačanje otpornosti društava i infrastrukture koja podržava gospodarski i društveni razvoj zahtijeva zajednički napor državnih tijela, kao i uključivanje industrije i znanstvene zajednice u strateškom partnerstvu kako bi se podigla razina nacionalne spremnosti na moru. Hrvatski sudionici konferencije istaknuli su kako hrvatski sustav domovinske sigurnosti upravo u ovakvoj sveobuhvatnoj sinergiji svih uključenih dionika, državnih i ne-državnih, vidi najučinkovitiji način zaštite svih aspekata nacionalne sigurnosti, pa tako i sigurnosti hrvatskog pomorskog prostora i infrastrukture.

 

 

 


28.11.2023.

Izlaganje ravnatelja SOA-e na tehnološkoj konferenciji Future Tech Event 2023

Dana 28. studenoga 2023. ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić održao je izlaganje na plenarnom dijelu međunarodne tehnološke konferencije Future Tech Event 2023 koja se 27. i 28. studenoga 2023. održala u Muscatu, Sultanat Oman.

 

Ravnatelj Markić održao je izlaganje o digitalnoj transformaciji kao pokretaču promjena u sigurnosno-obavještajnom svijetu (Digital transformation as a driver of change in security-intelligence world).

 

Ravnatelj je govorio o prilikama i izazovima za sigurnosno-obavještajnu djelatnost koji proizlaze iz tehnološkog razvoja, te je naglasio nužnost prilagodbe sigurnosno-obavještajnih organizacija novim tehnologijama. Ravnatelj je zaključio kako će se uspješnost sigurnosno-obavještajnih sustava, između ostalog, mjeriti i u stupnju prilagođenosti novim potrebama i mogućnostima, kao i inovativnosti u iskorištavanju novih tehnologija.

 

Future Tech Event je tehnološka konferencija koja služi kao platforma za uspostavljanje poslovnih kontakata i raspravu o tehnološkim inovacijama, izazovima i rješenjima između donositelja odluka i stručnjaka iz državnog sektora, industrije i akademske zajednice.

 

 

 


02.11.2023.

SOA predvodila hrvatsko izaslanstvo na sastanku inicijative SAD-a usmjerene protiv kibernetičkog iznuđivanja (Counter Ransomware Initative)

U Washingtonu, Sjedinjene Američke Države, 1. studenog 2023. održan je treći skup članica međunarodne Inicijative protiv kibernetičkog iznuđivanja (Counter Ransomware Initative - CRI). Voditelj hrvatskog izaslanstva bio je ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić. Uz ravnatelja Markića, u hrvatskom izaslanstvu bili su Tihomir Lulić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Renato Grgurić iz Ministarstva unutarnjih poslova.

 

Inicijativu su 2021. godine pokrenule Sjedinjene Američke Države potaknute sve češćim kibernetičkim ucjenjivačkim napadima na državne, ali i privatne ciljeve od vitalnog značaja.

 

U Inicijativi trenutno sudjeluje 48 država, Europska unija i INTERPOL, a među uključenim državama je i Republika Hrvatska.

 

Na skupu su članice usvojile i zajedničku izjavu u kojoj su potvrdile svoju posvećenost izgradnji kolektivne otpornosti na kibernetičko iznuđivanje, suradnji u sprječavanju kibernetičkog iznuđivanja i progonu odgovornih aktera, suzbijanju nezakonitog financiranja koje podupire ekosustav kibernetičkog iznuđivanja, suradnji s privatnim sektorom u obrani od napada i nastavku međunarodne suradnje u svim elementima prijetnje kibernetičkog iznuđivanja.

 

Ovogodišnje okupljanje usmjereno je na razvoj sposobnosti za ometanje napadača i infrastrukture koju koriste za izvođenje svojih napada, poboljšanje kibernetičke sigurnosti dijeljenjem informacija i borbu protiv aktera iznuđivanja.

 

Zajednička izjava može se pročitati na ovoj poveznici:

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2023/11/01/international-counter-ransomware-initiative-2023-joint-statement/


03.10.2023.

Izlaganje ravnatelja SOA-e na kibernetičkoj konferenciji Cybertech Europe 2023 u Rimu

Dana 3. listopada 2023. ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić održao je izlaganje na plenarnom dijelu međunarodne konferencije Cybertech Europe 2023 koja se 3. i 4. listopada 2023. održava u Rimu, Talijanska Republika.

 

Ravnatelj Markić održao je izlaganje o doprinosu sigurnosno-obavještajnih agencija kibernetičkoj sigurnosti EU (How security and intelligence agencies can contribute to the EU cybersecurity framework).

 

U svom je izlaganju govorio o ulozi SOA-e u jačanju hrvatskog nacionalnog kibernetičkog prostora, razvoju SOA-inog Centra za kibernetičku sigurnost, kao i nacrtu Zakona o kibernetičkoj sigurnosti kojim će se u hrvatsko zakonodavstvo prenijeti EU Direktiva o mjerama za visoku zajedničku razinu kibernetičke sigurnosti diljem Unije (Direktiva NIS2). Zakonom je predviđena transformacija postojećeg SOA-inog Centra za kibernetičku sigurnost u Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost.

 

Ravnatelj je u izlaganju iznio prednosti i doprinos sigurnosno-obavještajnih agencija u zaštiti europskog kibernetičkog prostora. Pri tome je osobito naglasio iskustva i sposobnosti sigurnosno-obavještajnih agencija u sagledavanju sigurnosne dimenzije djelovanja u kibernetičkom prostoru, kao i posjedovanje obavještajnih informacija, koje, uz aktivnu međunarodnu suradnju i dijeljenje informacija na nacionalnoj razini, mogu biti ključne u učinkovitoj prevenciji najsloženijih kibernetičkih prijetnji.

 

U jačanju doprinosa sigurnosno-obavještajnih agencija europskoj kibernetičkoj sigurnosti ravnatelj SOA-e istaknuo je i izazove poput zahtjeva veće transparentnosti sigurnosno-obavještajnih agencija, jačanja suradnje i povjerenja s civilnim institucijama, kvalitetne koordinacije s različitim državnim i privatnim entitetima, privlačenja i zadržavanja mladih stručnjaka i praćenja trendova.

 

Cybertech je platforma kibernetičke industrije koja organizira poslovne događaje diljem svijeta. Konferencije Cybertech služe za uspostavljanje poslovnih kontakata i raspravu o tehnološkim inovacijama, izazovima i rješenjima u suzbijanju globalnih kibernetičkih prijetnji.

 

 

 

 

 


25.08.2023.

Ravnatelj SOA-e na godišnjoj Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sudjelovao je na godišnjoj Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a koja se 24. i 25. kolovoza 2023. održavala u Zagrebu.

 

Ravnatelj je održao izlaganje i sudjelovao na panelu koji se bavio nacionalnom sigurnošću Republike Hrvatske u kontekstu aktualne političko-sigurnosne situacije u jugoistočnoj Europi.

 

 


22.08.2023.

Ravnatelj SOA-e u Grčkoj

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić boravio je 21. i 22. kolovoza 2023. u službenom posjetu Helenskoj Republici gdje se susreo s vodstvima grčkih sigurnosno-obavještajnih tijela.

 

Posjeta ravnatelja organizirana je usporedno sa službenim posjetom predsjednika Vlade RH Helenskoj Republici.

 

Teme razgovora bili su aktualna sigurnosna pitanja vezana uz hrvatske državljane u Grčkoj, kao i sigurnosna situacija u europskom i regionalnom okruženju.


13.07.2023.

Ravnatelj SOA-e na summitu NATO-a u Vilniusu

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić, kao dio hrvatskog izaslanstva predvođenog Predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, sudjelovao je summitu NATO-a koji se održavao u Vilniusu, glavnom gradu Litve, 11. i 12. srpnja 2023.

 

Na summitu se, između ostaloga, raspravljalo o NATO-ovom sustavu obrane i odvraćanja, kao i o izdvajanjima za obranu. Tijekom summita šefovi država i vlada članica NATO-a raspravljali su i o odnosima između NATO-a i Ukrajine, a summit je završen inauguralnom sjednicom Vijeća NATO-Ukrajina.

 

Drugog dana boravka u Litvi, nakon završetka summita, hrvatsko izaslanstvo posjetilo je hrvatske vojnike u NATO bazi u Rukli, gdje 180 pripadnica i pripadnika Oružanih snage Republike Hrvatske sudjeluje u misiji NATO-a „Ojačana prednja prisutnost“. Riječ je o trećem kontingentu hrvatskih vojnika (3. HRVCON) koji je u Litvu upućen u prosincu prošle godine.

 

 

 

Foto: Ured Predsjednika RH


28.06.2023.

Hrvatski sabor donio Zakon o osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora

Dana 28. lipnja 2023. Hrvatski sabor donio je Zakon o osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora.

 

Vlada RH donijela je 21. lipnja 2022. Odluku o pristupanju osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora (OSINT – Open Source Intelligence). OSINT predstavlja obavještajnu disciplinu prikupljanja podataka iz javno dostupnih, otvorenih izvora – tiska, elektronskih medija, društvenih mreža, javno dostupnih izvješća i podataka državnih institucija, znanstvenih radova, baza podataka i sl. Vlada RH Odlukom je zadužila SOA-u za poduzimanje svih provedbenih radnji u vezi s osnivanjem Centra.

 

Zakonom se navedeni Centar osniva kao neprofitna i stručna institucija od interesa za Republiku Hrvatsku i međunarodnu sigurnost koje će biti središnje mjesto znanja, stručnosti i iskustva u području prikupljanja, obrade i analize podataka iz otvorenih izvora s ciljem unaprjeđenja sposobnosti, razvijanja doktrina, standardiziranih procedura i metodoloških postavki u ovom području, na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Zakonom se uređuju djelatnost Centra, ustrojstvo i način njegovog financiranja.

 

Centar će imati međunarodni status, a u rad Centra uključivat će se zainteresirane europske civilne i vojne, sigurnosne i obavještajne agencije potpisivanjem memoranduma o suradnji.

 

Centar će razvijati doktrine, standardizirane procedure i metodološke postavke u potrazi za većom učinkovitošću u iskorištavanju podataka iz otvorenih izvora i interoperabilnošću europskih sigurnosno-obavještajnih agencija.

 

Rezultati Centra, kao kolektivnog mjesta stručnosti i iskustva u području OSINT discipline, doprinijet će poboljšanju i aktualizaciji djelovanja svih sigurnosno-obavještajnih sustava uključenih u njegov rad na međunarodnoj razini. Činjenica da je Centar osnovan te da njime rukovodi Republika Hrvatska predstavlja snažan pokazatelj doprinosa Republike Hrvatske i njezinog sigurnosno-obavještajnog sustava europskoj sigurnosti.


23.06.2023.

Izlaganje ravnatelja SOA-e na seminaru Udruženja europskih novinara u Španjolskoj

Dana 22. lipnja 2023. ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić održao je izlaganje na 35. Međunarodnom seminaru o sigurnosti i obrani koji se održavao 21. i 22. lipnja 2023. u Toledu, Kraljevina Španjolska.

 

Seminar organizira Udruženje europskih novinara (La Asociación de Periodistas Europeos – APE, https://www.apeuropeos.org/) u suradnji sa španjolskim Ministarstvom obrane.

 

Ravnatelj SOA-e održao je izlaganje „Virus de la propaganda rusa“ o ruskoj propagandi u kontekstu rata u Ukrajini, s posebnim osvrtom na područje jugoistočne Europe. Uz ravnatelja SOA-e, na dijelu seminara pod nazivom „Propaganda, dezinformacije i nekonvencionalne prijetnje“, sudjelovali su general Carlos Javier Frías, ravnatelj Vojnog učilišta španjolske vojske, Sergio Sánchez, komunikacijski i sigurnosni stručnjak te Carlos Franganillo, novinar i urednik španjolske javne radiotelevizije.

 

Izlaganja sudionika bit će objavljena i u zborniku radova sa seminara.

 

Udruženje europskih novinara u Španjolskoj prvi međunarodni seminar o sigurnosti i obrani organiziralo je 1983. godine, a ovogodišnji seminar je 35. po redu. Cilj ovogodišnjeg seminara je potaknuti raspravu između stručnjaka iz civilnog i vojnog područja, nacionalnih i inozemnih institucija, akademske zajednice i novinara o temama ruske agresije na Ukrajinu, ratne diplomacije, rješenju ukrajinskog rata te pogledima na NATO i EU.

 

Foto: Twiter Asociación de Periodistas Europeos (@apeuropeos)

 

 

 


06.06.2023.

Prva SK@UT konferencija

Dana 6. lipnja 2023. u Zagrebu je održana Prva SK@UT konferencija u organizaciji Sigurnosno-obavještajne agencije i Zavoda za sigurnost informacijskih sustava.

 

SK@UT je najveći projekt zaštite nacionalnog kibernetičkog prostora i predstavlja sustav za otkrivanje, rano upozorenje i zaštitu od državno-sponzoriranih kibernetičkih napada, APT kampanja (Advanced Persistent Threat) te drugih kibernetičkih ugroza.

 

Sustav SK@UT izgradili su Sigurnosno-obavještajna agencija i Zavod za sigurnost informacijskih sustava, a sastoji se od distribuirane mreže senzora u ključnim tijelima. U Centru djeluje združeni tim kibernetičkih stručnjaka iz više tijela sigurnosno-obavještajnog sustava (SOA, ZSIS, VSOA).

 

SK@UT tako predstavlja tzv. „kibernetički kišobran“ koji trenutno pokriva više od 60 državnih tijela, operatora ključnih usluga i pravnih osoba od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. U SK@UT su, uz sva ministarstva i tijela sigurnosno-obavještajnog sustava, uključeni i dijelovi nacionalne kritične i informacijske infrastrukture.

 

Konferenciju su svojim izlaganjima otvorili ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

 

Na konferenciji su, uz navedene, sudjelovali i potpredsjednici Vlade RH i ministri Tomo Medved i Davor Božinović te ministri Marko Primorac, Ivan Malenica i Mario Banožić, kao i predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka Petešić. Uz njih, konferenciji su nazočili savjetnik Predsjednika RH za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, čelnici tijela sigurnosno-obavještajnog sustava RH, predsjednici uprava i direktori pravnih osoba uključenih u SK@UT, predsjednici uprava IT tvrtki iz područja kibernetičke sigurnosti, predstavnici akademske i stručne zajednice, kao i stručnjaci iz tijela uključenih u SK@UT. Na konferenciji je kao gost sudjelovao i ravnatelj Slovenske obavještajno-sigurnosne agencije (SOVA) Joško Kadivnik.

 

Konferencija je ukupno okupila oko 200 sudionika, predstavnika više od 60 institucija i pravnih osoba uključenih u SK@UT, a razmatrane teme su obuhvaćale sigurnost nacionalnog kibernetičkog prostora, dijeljenje najboljih iskustava i praksi sustava SK@UT, izazove i potrebe transpozicije EU NIS2 direktive u nacionalno zakonodavstvo, kao i pitanja vezana uz ustrojavanje nacionalnog centra za kibernetičku sigurnost.

 

Tijekom konferencije predstavljene su i internetske stranice SK@UT-a (www.skaut.hr) na kojima se, uz osnovne informacije o SK@UT-u, nalazi i CTF natjecanje namijenjeno stručnjacima za kibernetičku sigurnost, posebice onim osobama koje su zainteresirane za zapošljavanje u SK@UT-u.

 

Foto: Vlada RH

 

 

 

 


05.06.2023.

Čelnica tijela sigurnosno-obavještajnog sustava Italije u posjeti SOA-i

Dana 5. lipnja 2023. ravnateljica Sigurnosnog obavještajnog odjela Talijanske Republike Elisabetta Belloni posjetila je Sigurnosno-obavještajnu agenciju, gdje ju je primio ravnatelj Daniel Markić.

 

Tijekom posjete razmatrana su pitanja sigurnosne situacije u Europi, posljedica ruske agresije na Ukrajinu kao i stanja sigurnosti i europskoj perspektivi zemalja jugoistoka Europe.

 

Ravnateljicu Belloni u posjet je primio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

 

Sigurnosni obavještajni odjel (Dipartimento delle Informazioni per la Sicurezza, Security Intelligence Department) nalazi se na vrhu talijanskog sigurnosno-obavještajnog sustava te koordinira sve sigurnosno-obavještajne aktivnosti, uključujući i nacionalu kibernetičku sigurnost te nadzire rad talijanskih sigurnosnih i obavještajnih agencija, podnosi relevantne informacije koje su prikupile sigurnosno-obavještajne agencije premijeru te pruža strateške analize i procjene donositeljima odluka i obavlja poslove informacijske sigurnosti.

 

 

 


26.05.2023.

Vlada RH uputila prijedlog Zakona o osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora u saborsku proceduru

Vlada Republike Hrvatske je na 220. sjednici održanoj 25. svibnja 2023. uputila u saborsku proceduru prijedlog Zakona o osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora, ustanove od interesa za Republiku Hrvatsku i međunarodnu sigurnost.

 

Predloženim zakonom se uređuju djelatnost, ustrojstvo i način financiranja Centra kao neprofitne ustanove kojem je osnivač država, a osnivačka prava obavljala bi Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA).

 

Centar bi, uz hrvatske predstavnike, činili predstavnici stranih sigurnosno-obavještajnih i drugih odgovarajućih službi te međunarodnih institucija, a pristupale bi mu potpisivanjem Memoranduma o suradnji.

 

Potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja, kao i predsjednik Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija, Tomo Medved naglasio je da će Centar izvrsnosti za OSINT (Open-Source Intelligence) biti središnje mjesto znanja i iskustva u ovom području na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

 

Naglasio je kako Centar izvrsnosti ovakvog tipa do sad nije formiran u međunarodnoj obavještajnoj zajednici, a činjenica da njime rukovodi Republika Hrvatska predstavlja snažan dokaz o važnosti našeg sigurnosno-obavještajnog sustava na međunarodnoj razini.

 


Foto: Twitter Vlada Republike Hrvatske (@VladaRH)


23.05.2023.

Međunarodna konferencija o borbi protiv kibernetičkog kriminala u Šibeniku

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sudjelovao je na Međunarodnoj konferenciji o borbi protiv kibernetičkog kriminala koju u Šibeniku 22. i 23. svibnja 2023. organizira Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo pravosuđa SAD-a i State Department.

 

Međunarodna konferencija okupila je vodeće stručnjake državnih odvjetništava, policije, centara za kibernetičku sigurnost i pravosudnih institucija iz Republike Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Jugoistočne Europe.

 

U središtu konferencije je učinkovita borba protiv kibernetičkog kriminala, jačanje državnih informacijsko-komunikacijskih sustava te suradnja država u suzbijanju kibernetičkog kriminala.

 

U okviru Konferencije Republika Hrvatska i SAD potpisali su Memorandum o razumijevanju u području suzbijanja kibernetičkog kriminala. Memorandum će osigurati učinkovitiju i tješnju suradnju u području suzbijanja kibernetičkog kriminala, posebice u transnacionalnim slučajevima. Memorandum su potpisali ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u ime Ministarstva pravosuđa i uprave, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek u ime Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i privremena zamjenica otpravnika poslova Amy Davison iz Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu (u ime SAD-a). Uz navedene dužnosnike, na konferenciji je ispred SAD-a sudjelovao i zamjenik pomoćnika glavnog državnog odvjetnika SAD-a Bruce Swartz.

 

 

 

 

 

 


19.05.2023.

Ravnatelj SOA-e održao izlaganje na konferenciji Cybertech Latin America

Dana 18. svibnja 2023. ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić održao je izlaganje na plenarnom dijelu konferencije Cybertech za Latinsku Ameriku koja se održala u Panami 17. i 18. svibnja 2023.

 

Ravnatelj Markić se u svom izlaganju govorio o načinima na koje sigurnosno-obavještajne agencije mogu predvoditi razvoj nacionalne kibernetičke otpornosti (La evolución de la resiliencia cibernética nacional: cómo las agencias de inteligencia pueden liderar el camino). Pri tome se osvrnuo na iskustva Sigurnosno-obavještajne agencije u izgradnji sposobnosti i mehanizme zaštite, međunarodne suradnje i dijeljenja informacija između uključenih dionika kroz razvoj Centra za kibernetičku sigurnost SOA-e.

 

Cybertech je platforma kibernetičke industrije koja organizira poslovne događaje diljem svijeta. Konferencije Cybertech služe za uspostavljanje poslovnih kontakata i raspravu o tehnološkim inovacijama, izazovima i rješenjima u suzbijanju globalnih kibernetičkih prijetnji.

 

Na konferenciji izlaganja drže čelnici iz kibernetičke industrije, donositelji odluka iz brojnih država, tehnološki stručnjaci, investitori, poduzetnici i drugi.

 

 


12.05.2023.

Javno izvješće za 2022. godinu

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) objavljuje javno izvješće za 2022. godinu. Radi se o osmom po redu javnom izvješću SOA-e, a dokument se nalazi ovdje.

 

Svrha javnih izvješća je upoznati građane sa sigurnosnom situacijom u Republici Hrvatskoj i okruženju te predstaviti aktivnosti SOA-e u zaštiti nacionalne sigurnosti, građana i interesa Republike Hrvatske.

 

Javno izvješće sadrži podatke o radu SOA-e u 2022. godini, kao pregled stanja sigurnosti u Republici Hrvatskoj i okruženju.

 

Objavom javnih izvješća SOA njeguje praksu razvijenih demokratskih država u promicanju veće transparentnosti i odgovornosti sigurnosno-obavještajnih agencija prema građanima. Javna izvješća redovito objavljuju sigurnosno-obavještajne agencije i ostalih demokratskih europskih država.


12.05.2023.

Ravnatelj SOA-e na konferenciji o izazovima kibernetičke obrane i izgradnji kapaciteta na Zapadnom Balkanu u Ljubljani

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić sudjelovao je na konferenciji o izazovima kibernetičke obrane i izgradnji kapaciteta na Zapadnom Balkanu (Cyber Defence Challenges and Capacity Building in the Western Balkans) koju je zajednički organiziralo slovensko Ministarstvo obrane i NATO u Ljubljani od 8. do 11. svibnja 2023.

 

Ravnatelj Markić sudjelovao je u raspravi na okruglom stolu visokih dužnosnika (High Level Roundtable on Cyber Defence Challenges and Capacity Building in the Western Balkans), a uz njega su sudionici rasprave bili visokopozicionirani predstavnici NATO-a, Europske unije i država s područja Zapadnog Balkana. Uz ravnatelja SOA-e i ostale sudionike, na okruglom stolu sudjelovao je i ravnatelj Slovenske sigurnosno-obavještajne agencije (SOVA) Joško Kadivnik.

 

Ravnatelj SOA-e je tijekom rasprave govorio o iskustvima izgradnje i daljnjem razvoju kapaciteta zaštite nacionalnog kibernetičkog prostora koji SOA razvija kroz svoj Centar za kibernetičku sigurnost. Pri tome je istaknuo APT državno-sponzorirane i ucjenjivačke (ransomware) kibernetičke napade kao najznačajniji izazov. Ravnatelj je govorio i o zahtjevima kibernetičke sigurnosti koju je državama članicama postavila nova EU NIS2 direktiva koja je stupila na snagu 16. siječnja 2023.


25.04.2023.

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a u posjetu SOA-i

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za obavještajni rad i sigurnost David Cattler posjetio je 24. travnja 2023. Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA) gdje ga je primio ravnatelj SOA-e Daniel Markić.

 

Na sastanku se razgovaralo o doprinosu SOA-e aktivnostima i projektima Saveza te aktualnoj sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, posebice u kontekstu rata u Ukrajini.

 

Pomoćnika glavnog tajnika NATO-a u posjet je primio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

 


Foto: Vlada RH


03.03.2023.

Ravnatelj SOA-e kod kosovskog premijera

Dana 2. ožujka 2023. ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić sastao se premijerom Republike Kosovo Albinom Kurtijem. U pratnji premijera Kurtija bio je ravnatelj Kosovske obavještajne agencije Petrit Ajeti.

 

Sudionici sastanka razgovarali su međusobnoj hrvatsko-kosovskoj suradnji, zajedničkim europskim i regionalnim prijetnjama i sigurnosti, osobito nakon ruske agresije na Ukrajinu.

 

Tijekom sastanka naglašena je važnost i obostrana korist razmjene iskustava i informacija. U tom je smislu istaknut značaj i iskazana spremnost za daljnjom suradnjom i koordinacijom u cilju jačanja mira, stabilnosti i sigurnosti.

 

 

 


17.02.2023.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost posjetio Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e

U četvrtak, 16. veljače 2023., članovi Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora posjetili su Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA) gdje im je predstavljen Centar za kibernetičku sigurnost SOA-e i sustav SK@UT.

 

Tijekom posjeta Odboru su prezentirani uloga i aktivnosti SOA-e u zaštiti nacionalnog kibernetičkog prostora, jačanju kibernetičke otpornosti, kao i izgradnji sposobnosti hrvatskih institucija i društva u prevenciji i suzbijanju kibernetičkih prijetnji.

 

Globalne kibernetičke prijetnje u stalnom su porastu, a sve veći broj sofisticiranih kibernetičkih napada, uz rastuću ovisnost suvremenog društva o tehnologiji, traži nove pristupe kibernetičkoj sigurnosti. Republika Hrvatska je, posebice kao članica NATO-a i EU-a, meta državno sponzoriranih kibernetičkih napada koji su temeljito planirani, napredni i ustrajni (APT - Advanced Persistent Threat) i koje obilježava visoka razina stručnosti i prikrivenosti počinitelja napada u dužem razdoblju. Državno sponzorirani kibernetički APT napadi usmjereni su na pažljivo odabrane i pomno proučene ciljeve, a provode ih organizirane hakerske grupe koje se povezuje s obavještajnim sustavima pojedinih država.

 

Kao odgovor na rastuće izazove u kibernetičkom prostoru SOA je 2019. godine uspostavila Centar za kibernetičku sigurnost s ciljem zaštite nacionalnog kibernetičkog prostora. Također, u cilju podizanja nacionalnih sposobnosti za pravovremeno otkrivanje i zaštitu od kibernetičkih napada SOA i Zavod za sigurnost informacijskih sustava izgradili su SK@UT kao središnji sustav za otkrivanje, rano upozorenje i zaštitu od državno sponzoriranih kibernetičkih napada, APT kampanja te drugih kibernetičkih ugroza, koji se sastoji od distribuirane mreže senzora u ključnim državnim tijelima i pravnim osobama.

 

 

 

 


13.02.2023.

SOA organizirala seminar o sigurnosti na jugoistoku Europe u sklopu Obavještajnog koledža (Intelligence College in Europe)

U sklopu platforme Obavještajni koledž u Europi (Intelligence College in Europe), u razdoblju od 6. do 10. veljače 2023. Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) organizirala je seminar o sigurnosnim procesima i izazovima na jugoistoku Europe i njihovom utjecaju na Europu. Seminar je obuhvatio temu sigurnosti na jugoistoku Europe iz više različitih perspektiva i sigurnosnih izazova. Polaznici seminara bili su rukovoditelji u sigurnosnim i obavještajnim agencijama država članica Koledža. Ukupno je sudjelovalo 30 polaznika iz 14 država.

 

Seminar je organiziran u suradnji s Fakultetom političkih znanosti i Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Uz predavače iz SOA-e i navedenih fakulteta, na seminaru su izlaganja održali i predavači iz Ureda Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ureda Vijeća na nacionalnu sigurnost, Sveučilišta VERN', Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu, Hrvatskog vojnog učilišta i Policijske akademije, kao i predstavnik Obavještajnog i situacijskog centra EU (EU INTCEN).

 

Uz razmatranje sigurnosnih procesa i izazova na jugoistoku Europe, seminar je pridonio ciljevima Koledža glede strateškog promišljanja o suvremenim sigurnosnim temama na europskoj razini te je povećao vidljivost Koledža na nacionalnoj razini.

 

Obavještajni koledž u Europi je međudržavni projekt koji okuplja 23 nacionalne sigurnosno-obavještajne zajednice europskih država. Uspostavljen je potpisivanjem Pisma namjere 26. veljače 2020. u Zagrebu. Jedna od zadaća Koledža jest razvoj akademskih programa za strateško promišljanje sigurnosnih i obavještajnih tema na europskoj razini. Pri tome se na platformi Koledža razvija akademska mreža za jačanje suradnje i dijaloga između sigurnosno-obavještajnih zajednica i akademske zajednice. SOA je bila prva predsjedateljica Koledžom od 2020. do 2021. godine.

 

Akademska mreža Koledža u Europi se sastoji od 26 akademskih institucija, sveučilišta i think tank-ova u 14 država članica. U Republici Hrvatskoj u akademskoj platformi Koledža sudjeluju Fakultet političkih znanosti i Filozofski fakultet.

 

Više o Obavještajnom koledža u Europi može se saznati na internetskim stranicama https://www.intelligence-college-europe.org/.

 

 

 

 


06.02.2023.

Zamjenik ravnatelja CIA-e u posjetu SOA-i

Dana 06. veljače 2023. u posjetu Sigurnosno-obavještajnoj agenciji boravio je zamjenik ravnatelja američke Središnje obavještajne agencije (Central Intelligence Agency – CIA) David Cohen sa suradnicima.

 

Teme razgovora bile su bilateralna suradnja dviju agencija, kao i aktualna sigurnosna situacija u Europi.

 

U sklopu posjeta izaslanstvo CIA-e sastalo se i s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

 


03.02.2023.

Financijski plan Sigurnosno-obavještajne agencije za 2023. godinu

Hrvatski sabor donio je na sjednici 29. studenog 2022. godine Državni proračun Republike Hrvatske za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. godinu (Narodne novine 145/2022).

 

U posebnom dijelu Proračuna rashodi poslovanja i izdaci raspoređeni su po korisnicima te je Financijski plan Sigurnosno-obavještajne agencije za 2023. godinu utvrđen u iznosu od 56.193.151 EUR-a, a projekcija za 2024. godinu u iznosu od 55.733.163 EUR-a, odnosno 55.554.113 EUR-a za 2025. godinu.


31.01.2023.

Ravnatelj SOA-e održao izlaganje na konferenciji Cybertech 2023 Tel Aviv

Dana 31. siječnja 2023. ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić održao je izlaganje o obavještajnom radu u kibernetičkoj eri na plenarnom dijelu globalne konferencije Cybertech 2023 koja se od 30. siječnja do 1. veljače 2023. održava u Tel Avivu, Izrael.

 

Cybertech je platforma kibernetičke industrije koja organizira poslovne događaje diljem svijeta. Konferencije Cybertech služe za uspostavljanje poslovnih kontakata i raspravu o tehnološkim inovacijama, izazovima i rješenjima u suzbijanju globalnih kibernetičkih prijetnji.

 

Ravnatelj Markić se u svom izlaganju o doprinosu obavještajnih agencija kibernetičkoj otpornosti društava posebno osvrnuo na dvije vrste kibernetičkih prijetnji koje Sigurnosno-obavještajna agencija smatra globalnim sigurnosnim izazovima. Radi se o kibernetičkoj špijunaži putem državno-sponzoriranih APT kampanja te o ucjenjivačkim kibernetičkim napadima (ransomware). U prevenciji i suzbijanju ovih prijetnji ravnatelj je naveo potrebu razvijenih nacionalnih sposobnosti i mehanizme zaštite, međunarodnu suradnju i dijeljenje informacija između uključenih dionika.

 

Na konferenciji izlaganja drže čelnici iz kibernetičke industrije, donositelji odluka iz brojnih država, tehnološki stručnjaci, investitori, poduzetnici i drugi.

 

 


26.01.2023.

Predavanje ravnatelja SOA-e polaznicima Instituta za visoke studije Ministarstva unutarnjih poslova (IHEMI) Francuske Republike.

U ponedjeljak 23. siječnja 2023. ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić održao je predavanje polaznicima Instituta za visoke studije Ministarstva unutarnjih poslova (IHEMI) Francuske Republike.

 

Na predavanju o Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) polaznici su upoznati s ulogom i ovlastima SOA-e, kao i njezinim značajem u sustavu nacionalne sigurnosti. Ravnatelj je govorio i o usmjeravanju rada SOA-e od strane državnog vrha, pružanju potpore i razmjeni podataka s drugim nadležnim državnim tijelima, nadzoru nad radom SOA-e, kao i o međunarodnoj sigurnosnoj i obavještajnoj suradnji.

 

IHEMI je centar za istraživanje i analizu koji provodi obrazovne programe za visoke dužnosnike u javnom i privatnom sektoru te vodi znanstvena istraživanja, posebice na područjima sigurnosti i pravosuđa, poslovne sigurnosti, kriznog upravljanja i komuniciranje te upravljanja rizicima.

 

Cilj posjeta je razmatranje i proučavanje uloge Republike Hrvatske i njenih dobrih praksi u području borbe protiv organiziranog kriminala, trgovine drogama i terorizma na Zapadnom Balkanu.

 

Polaznici 13. naraštaja iz ciklusa visokih studija IHEMI-ja tijekom studijskog posjeta Republici Hrvatskoj obišli su više državnih tijela i institucija. Ovaj studijski posjet namijenjen je rukovoditeljima na vodećim položajima francuske policije, a ima i svrhu jačanja bilateralne suradnje u području unutarnje sigurnosti, što je predviđeno hrvatsko-francuskim strateškim partnerstvom potpisanim 21. studenog 2021. godine u Zagrebu.

 

 


17.01.2023.

Ravnatelj SOA-e održao predavanje polaznicima Ratne škole

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić održao je u četvrtak, 12. siječnja 2023. na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman” predavanje polaznicima 25. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić”.

 

Na predavanju o Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) polaznici su upoznati s ulogom, ovlastima i značajem SOA-e u sustavu nacionalne sigurnosti. Ravnatelj je govorio i o usmjeravanju rada SOA-e od strane državnog vrha, pružanju potpore donositeljima političkih odluka, razmjeni podataka s nadležnim državnim tijelima, nadzoru nad radom SOA-e, kao i o međunarodnoj sigurnosnoj i obavještajnoj suradnji.

 

Polaznici su upoznati i s aktualnim sigurnosnim stanjem u zemlji i u okruženju te radom SOA-e na prevenciji i suzbijanju sigurnosnih prijetnji.

 

 


13.12.2022.

ZSIS-ova Konferencija o sigurnosti informacijskih sustava 2022.

U organizaciji Zavoda za sigurnost informacijskih sustava 13. prosinca 2022. održana je Konferencija o sigurnosti informacijskih sustava na temu „Kibernetička sigurnost - jačanje otpornosti i EU perspektiva“.

 

Tema ovogodišnje Konferencije usko je vezana uz niz inicijativa Europske unije koje za cilj imaju jačanje otpornosti europskog kibernetičkog prostora i njihovu transpoziciju u hrvatsko zakonodavstvo.

 

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić na konferenciji je dao uvodno izlaganje. Uz ravnatelja, uvodni izlagači bili su dr. sc. Davor Božinović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova te Valentino Franjić, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

 

U svom je izlaganju ravnatelj Markić govorio o ulozi Centra za kibernetičku sigurnost SOA-e u zaštiti nacionalnog kibernetičkog prostora i rezultatima sustava SK@UT koji se vodi iz Centra. Ravnatelj je naglasio važnost dijeljenja informacija između svih aktera koji se bave kibernetičkom sigurnošću, kao i međunarodne suradnje na ovom području. Posebno je naglasio predstojeći proces transpozicije novih regulatornih propisa EU na nacionalnu razinu, što će omogućiti razvoj alata za jačanje kibernetičke otpornosti.

 

 


07.12.2022.

SOA na Arapskoj međunarodnoj konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić sudjelovao je na Arapskoj međunarodnoj konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti (Arab International Cybersecurity Conference and Exhibition) koja se održavala od 6. do 8. prosinca 2022. u Kraljevini Bahrein. Konferenciju je organizirao bahreinski Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost uz pokroviteljstvo prestolonasljednika i premijera Kraljevine Bahrein Salmana bin Hamad Al Khalife.


Ravnatelj Markić bio je sudionik dvaju panela koja su održana u sklopu Foruma kibernetičkih lidera (Cyber Leaders Forum), a održao je i plenarno izlaganje na temu kibernetičkih prijetnji iz obavještajne perspektive.


Prvi panel se bavio temom suradnje cjelokupnog društva u suprotstavljanju kibernetičkom kriminalu (Whole of society collaboration to tackle cyber crime). Na panelu su, uz ravnatelja, sudjelovali i predstavnici kompanija i policijskih jedinica koji se bave kibernetičkim kriminalom.

 

 

 

Drugi panel bio je na temu razvoja kibernetičkih sposobnosti kroz najbolju međunarodnu praksu (Benchmarking your cyber capabilities through international best practice). Uz ravnatelja, na panelu su sudjelovali državni dužnosnici iz Ujedinjenog Kraljevstva, Tajlanda i Malezije koji se bave kibernetičkom sigurnošću.

 

 

 

U izlaganju Kibernetičke prijetnje iz obavještajne perspektive ravnatelj Markić govorio je o izgradnji, ulozi i daljnjem razvoju Centra za kibernetičku sigurnost SOA-e u zaštiti nacionalnog kibernetičkog prostora. Pri tome je posebno istaknuo ulogu sustava SK@UT koji se vodi iz Centra za kibernetičku sigurnost SOA-e, a koji danas predstavlja „kibernetički kišobran“ za više desetaka državnih tijela i operatera kritične infrastrukture.


Kao osobite prijetnje kibernetičkoj sigurnosti iz obavještajne perspektive, ravnatelj je izdvojio državno-sponzorirane kibernetičke napade, kao i iznuđivačke kibernetičke napade (Ransomware).


Istaknuo je i međunarodnu dimenziju jačanja kibernetičke otpornosti hrvatskog društva. Ravnatelj je pri tome naveo nedavno provedenu hrvatsko-američku kibernetičku operaciju koju je SOA provela sa Zapovjedništvom za kibernetičku obranu SAD-a (US CYBERCOM), kao i hrvatsko sudjelovanje u Inicijativi protiv kibernetičkog iznuđivanja (Counter Ransomware Initative) koju predvodi SAD.


Ravnatelj je najavio daljnje aktivnosti jačanja kibernetičke sigurnosti na europskom planu, posebice kroz nacionalnu transpoziciju novih regulatornih propisa EU na ovom području, primarno EU direktive NIS2.


Izlaganje je zaključio ključnom važnošću dijeljenja informacija o kibernetičkim prijetnjama među svim uključenim dionicima, od državnih tijela do privatnog sektora i akademske zajednice. Na taj način se jača prevencija i obrana od malicioznih aktera, razvijaju sposobnosti zaštite te se jača međusobno povjerenje i razina suradnje u postizanju zajedničkog cilja, jačanja kibernetičke otpornosti svih segmenata društva.

 

 


02.11.2022.

Republika Hrvatska u inicijativi SAD-a usmjerenoj na suzbijanje kibernetičkog iznuđivanja

Potaknute sve češćim kibernetičkim napadima na državne, ali i privatne ciljeve od vitalnog značaja, Sjedinjene Američke Države su 2021. godine pokrenule međunarodnu Inicijativu protiv kibernetičkog iznuđivanja (Counter Ransomware Initative).

 

U Inicijativi je trenutno uključeno 36 država i Europska unija, a među uključenim državama je i Republika Hrvatska.

 

U Washingtonu, Sjedinjene Američke Države, od 31. listopada do 1. studenoga 2022. održan je drugi skup članica Inicijative. Voditelj hrvatskog izaslanstva bio je ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić.

 

Na skupu su članice usvojile i zajedničku izjavu u kojoj su potvrdile svoju posvećenost izgradnji kolektivne otpornosti na kibernetičko iznuđivanje, suradnji u sprječavanju kibernetičkog iznuđivanja i progonu odgovornih aktera, suzbijanju nezakonitog financiranja koje podupire ekosustav kibernetičkog iznuđivanja, suradnji s privatnim sektorom u obrani od napada i nastavku međunarodne suradnje u svim elementima prijetnje kibernetičkog iznuđivanja.

 

Voditelje izaslanstava primila je i potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris.

 

Zajednička izjava može se pročitati na ovoj poveznici:

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/11/01/international-counter-ransomware-initiative-2022-joint-statement/

 

Foto: https://twitter.com/VP (Vice President Kamala Harris)


24.10.2022.

Ravnatelj SOA-e na godišnjoj konferenciji Akademije za politički razvoj

Dana 21. listopada 2022. ravnatelj SOA-e Daniel Markić sudjelovao je na godišnjoj konferenciji Akademije za politički razvoj (APR) koja se održavala u Rijeci.

 

Ravnatelj je bio gost i govornik na temu „Sloboda i(ili) sigurnost: možemo li s međusobnim povjerenjem razgovarati o njihovom odnosu?“.

 

Akademija za politički razvoj je udruga koja primarno provodi programe obrazovanja i povezivanja mladih lidera i profesionalaca iz različitih sektora – politike, poslovnog sektora, javne uprave, civilnog društva, medija i znanosti. APR organizira godišnje konferencije za svoje alumne koje se tradicionalno odvijaju se po Chatham House pravilu. Ovogodišnja konferencija naslovljena je “Možemo li razgovarati? Novi koncepti društvene odgovornosti, solidarnosti i povjerenja” i namjera joj je bila sagledati mogućnosti da se u eri polarizacije i konflikta potakne dijalog, kako na globalnoj, tako i na regionalnoj i lokalnoj razini.

 

 


10.10.2022.

Ravnatelj Markić na 2BS Forumu u Crnoj Gori

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sudjelovao je na 12. 2BS Forumu koji se u organizaciji Atlantskog vijeća Crne Gore održavao od 6. do 8. listopada 2022. u Budvi, Crna Gora.

 

2BS (To Be Secure) Forum je godišnji političko-sigurnosni forum na visokoj razini koji se bavi pitanjima globalne i euroatlantske sigurnosti, kao i sigurnosti na jugoistoku Europe. Na događaju sudjeluju brojni sudionici iz političkog, sigurnosnog i akademskog sektora. Na ovogodišnjem Forumu sudjelovalo je više državnih poglavara (Crne Gore, Slovenije, Ukrajine), premijera, ministara, novinara i stručnjaka za sigurnost.

 

Ravnatelj Markić bio je panelist u dijelu Foruma koji se bavio pitanjem odgovornosti sigurnosno-obavještajnih agencija na Zapadnom Balkanu. Uz ravnatelja Markića, na panelu je sudjelovao i Savo Kentera, ravnatelj crnogorske sigurnosno-obavještajne agencije ANB.

 

Ravnatelj Martkić govorio je o stanju sigurnosti na Zapadnom Balkanu pri čemu je potencirao sigurnosne rizike koji se otvaraju u regionalnom kontekstu nakon ruske agresije na Ukrajinu. Na pitanje u kolikoj mjeri Srbija promovira ruske interese na Zapadnom Balkanu, ravnatelj Markić je istaknuo kako je teško u aktualnoj situaciji ruske agresije na Ukrajinu imati neutralan stav te da će Srbija sama izabrati svoj put, koji može biti ruski ili europski, pri čemu Srbija mora biti svjesna da se ne može ekonomski vezati za EU, a ideološki za Rusiju.

 

Tijekom panela ravnatelj Markić istaknuo je potporu EU i NATO partnera u radu ANB-a, koji je doživio pozitivne pomake nakon imenovanja g. Kentere za ravnatelja.

 

Panel je obilježio podatak je da za vrijeme njegovog trajanja ravnatelju Kenteri, bez prethodne najave, priopćeno da je razriješen dužnosti. Vlada Crne Gore (koja je u tehničkom mandatu) je na prijedlog premijera Dritana Abazovića smijenila g. Kenteru, iako je nekoliko sati ranije sam premijer sudjelovao na Forumu i govorio pozitivno o radu ANB-a.

 

Na pitanje moderatora, ravnatelj Markić nije želio komentirati suverenu odluku crnogorske Vlade. Ipak, izrazio je nadu da ovo razrješenje neće utjecati na rad ANB-a i njegov doprinos euroatlantskoj sigurnosti, što će u EU-u i NATO-u nastaviti pažljivo pratiti.

 

 

 


08.09.2022.

Ravnatelj SOA-e dao intervju estonskoj javnoj televiziji

U sklopu bilateralnog posjeta estonskim sigurnosnim i obavještajnim agencijama, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić dao je intervju estonskoj javnoj televiziji ERR. Ravnatelj Markić je u razgovoru govorio o sigurnosno-obavještajnom radu u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Estonsku javnost upoznao je i s aktualnim sigurnosnim i političkim procesima u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu, a koji imaju utjecaj na hrvatsku i europsku sigurnost.

 

Intervju je objavljen 5. rujna 2022., a može se pronaći na ovoj poveznici:

https://www.err.ee/1608705823/horvaatia-luurejuht-serbia-poliitikute-valjautlemised-panevad-muretsema


18.08.2022.

„Partnerstvo na djelu“: SOA i kibernetički tim SAD-a u lovu na zloćudne aktere

Uz odobrenje Vlade Republike Hrvatske, a u suradnji sa SOA-om, tim elitnih obrambenih kibernetičkih stručnjaka iz Kibernetičkog zapovjedništva SAD-a (USCYBERCOM) boravio je u Republici Hrvatskoj gdje su provodili zajedničku operaciju lova na zloćudne kibernetičke aktivnosti na vitalnim hrvatskim mrežama.

 

„Ova vrsta partnerstva u kibernetičkoj sigurnosti je neophodna u današnjem svijetu jer proširuje naš doseg i sposobnosti“ rekao je ravnatelj SOA-e Daniel Markić i dodao kako se suočavamo s istim protivnicima i prijetnjama u kibernetičkom prostoru kao i naši partneri te ovakvim zajedničkim operacijama oboje dobivamo i dijelimo vrijedna znanja o kibernetičkoj otpornosti koja je postala ključan cilj nacionalne sigurnosti.

 

USCYBERCOM-ove namjenske snage (Cyber National Mission Force) redovito provode tzv. operacije lova (hunt forward operations) po cijelom svijetu s ciljem učenja o aktivnostima protivnika za potrebe nacionalne obrane, ali i s ciljem jačanja sposobnosti kibernetičke zaštite kod partnerskih država. Do kolovoza 2022., SAD je operaciju proveo 31 put u 17 država na preko 50 partnerskih mreža.

 

Američki tim, sastavljen od vojnih i civilnih stručnjaka, radio je zajedno sa stručnjacima iz SOA-inog Centra za kibernetičku sigurnost, gdje su lovili na prioritetnim mrežama važnima za nacionalnu sigurnost i tražili zloćudne kibernetičke aktivnosti i ranjivosti. Nakon provedbe zajedničke operacije, američki tim se vratio u SAD.

 

Vođa američkog tima, čije ime se ne može otkriti iz sigurnosnih razloga, rekao je: „Za nas se tu ne radi samo o lovu na partnerskim mrežama u potrazi za sličnim prijetnjama na našim mrežama i korištenju tog znanja u obrani naših nacionalnih mreža. Radi se i o osobnim vezama koje smo izgradili i partnerstvu koje može samo rasti. Osobno sam bio impresioniran s razinom organizacije, vidljivosti i proaktivnosti SOA-inog Centra za kibernetičku sigurnost dok smo sjedili rame uz rame loveći negativce“.

 

Operacije lova (Hunt Forward) dio su strategije stalnog angažmana USCYBERCOM-a i usmjerene su na jačanje obrambenih sposobnosti SAD-a i sprječavanje zloćudnih kibernetičkih aktivnosti na infrastrukturi SAD-a.

 

„Bila nam je čast poslati neke od naših najboljih obrambenih operativaca u Hrvatsku kako bi zajedno s našim partnerima lovili zajedničke prijetnje. Želimo donijeti ekspertizu i sposobnosti partnerskim nacijama dok prepoznajemo kibernetičke protivnike koju mogu ugroziti našu naciju“, rekao je američki general bojnik William J. Hartman, zapovjednik kibernetičkih namjenskih snaga (Cyber National Mission Force). Još je dodao: „Naši timovi se ne vraćaju samo s uvidom koji jača naše obrane i podupire naše saveznike, nego se vraćaju i s profesionalnim odnosima i ti će odnosi nastaviti rasti dok radimo zajedno, protiv zajedničkih protivnika, u godinama koje slijede.“

 

U kibernetičoj sigurnosti „lov“ označava proaktivnu kibernetičku obrambenu aktivnost kako bi se pronašle i umanjile prijetnje koje nisu detektirane na mrežama i sustavima. Pri tome američki timovi ne rješavaju prijetnje na partnerskim mrežama nego omogućuju i pomažu partnerima u otkrivanju i otklanjanju pronađenih prijetnji.

 

Voditelj američkog tima kibernetičkih namjenskih snaga protiv ruskih prijetnji izjavio je: „Ovi obrambeni operativci su lovci, obučeni da prepoznaju ponašanje svojih meta. Oni su stručnjaci u potrazi za tim ponašanjima i pronalasku nekih od njihovih najzloćudnijih i prikrivenih tehnika. Mi dijelimo ove informacije s našim partnerima kako bi i oni mogli djelovati na vlastitim mrežama.“

 

Uz suprotstavljanje zloćudnim kibernetičkim akterima koji ciljaju nacionalne mreže, podatke i platforme, operacijom se dobiju vrijedni uvidi u protivnikove taktike, tehnike i procedure. Poznavanje ovih planova, sposobnosti i alata omogućuje ometanje i prekid ovih zloćudnih kibernetičkih aktivnosti prije nego se uspiju probiti u nacionalne mreže i počiniti značajnu štetu.

 

Ravnatelj Markić je naglasio: „Međunarodna partnerstva koja gradimo su ključna za prevenciju brojnih državno sponzoriranih kibernetičkih napada i napada koji ugrožavaju našu nacionalnu sigurnost. Što su izazovi kibernetičkoj sigurnosti složeniji, to naš odgovor na njih mora biti sveobuhvatniji.“

 

USCYBERCOM je objavio vijest o provedbi ove operacije koja se može pročitati na ovoj poveznici: https://www.cybercom.mil/Media/News/Article/3131961/partnership-in-action-croatian-us-cyber-defenders-hunting-for-malicious-actors/

 

Foto: U.S. Cyber Command Public Affairs


21.06.2022.

Odluka Vlade RH o pristupanju osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora (OSINT – Open Source Intelligence)

Vlada Republike Hrvatske donijela je danas 21. lipnja 2022. Odluku o pristupanju osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora (OSINT – Open Source Intelligence).

 

Prijedlog Odluke na sjednici Vlade obrazložio je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je ujedno i predsjednik Savjeta za koordinaciju rada sigurnosno-obavještajnih agencija.

 

Osnivač Centra je Republika Hrvatska, a Vlada RH Odlukom je zadužila Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA) za poduzimanje svih provedbenih radnji u vezi s osnivanjem Centra. Finalizacija osnivanja Centra bit će provedena donošenjem posebnog zakona o njegovom osnivanju.

 

Međunarodni Centar izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora odgovor je SOA-e na rastući broj obavještajnih podataka koji se generiraju iz otvorenih izvora, kao i na sve veću potrebu europskih sigurnosnih i obavještajnih agencija za razvojem i jačanjem sposobnosti selektiranja, prikupljanja, obrade i analize podataka iz otvorenih izvora.

 

Centar će imati međunarodni status te će SOA u njegov rad uključiti zainteresirane europske civilne i vojne, sigurnosne i obavještajne agencije. Tako će u okviru europske obavještajne zajednice Centar postati središte stručnosti i mjesto kolektivnih napora budućih sudionika u poboljšavanju OSINT discipline, ali i sposobnosti, otpornosti te spremnosti da se sigurnosno-obavještajne agencije suoče s velikim količinama javno dostupnih podataka.

 

Centar će razvijati doktrine, standardizirane procedure i metodološke postavke u potrazi za većom učinkovitošću u iskorištavanju podataka iz otvorenih izvora i zajedničkom interoperabilnošću europskih sigurnosno-obavještajnih agencija.

 

Izvrsnost se planira postići kroz međusektorsko i međuagencijsko povezivanje Centra te bliskom suradnjom domaće i međunarodne zajednice praktičara, stručnjaka i znanstvenika te privatnog sektora. Također, predviđeno je da Centar organizira stručne tečajeve, seminare i konferencije te provodi i druge aktivnosti za strateško jačanje sposobnosti prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora.

 


13.06.2022.

Održana sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sudjelovao je u petak 10. lipnja 2022. godine na sjednici Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti koja je održana u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama.

 

Teme sjednice Koordinacije bile su provođenje Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2022. godini te zaštita državnih tijela i kritične infrastrukture od naprednih kibernetičkih napada.

 

Predsjednik Koordinacije, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zaključio je da je spremnost za protupožarnu sezonu vrlo visoka, sustav zapovijedanja, koordinacije, praćenja i analize jako dobro postavljen, koordinacija i suradnja svih sudionika odlična, a nova protupožarna sredstva, sustavi veza i nove tehnologije, uz usvajanje i provedbu novih standardnih operativnih postupaka, jamče da će se svakom požaru pristupiti brzo i odlučno, uz najveću moguću pažnju za sigurnost ljudi i sredstava.

 

U sklopu druge točke ravnatelj Markić članove Koordinacije upoznao je s aktivnostima zaštite državnih tijela i kritične infrastrukture od naprednih kibernetičkih napada. Aktualno stanje kibernetičke sigurnost u RH može se ocijeniti dobrim. Zaštita nacionalnoga kibernetičkog prostora od naprednih kibernetičkih napada osobito je važna, posebice na području zaštite informacijskih sustava državnih tijela, osobito onih iz područja domovinske sigurnosti te nacionalne kritične infrastrukture. Istaknute su aktivnosti pojedinih sastavnica sustava domovinske sigurnosti u području kibernetičke sigurnosti, te posebno važnost djelovanja u sustavu SK@UT.

 

FOTO: MORH/F. Klen


06.06.2022.

Francuska Obavještajna akademija u posjetu SOA-i

U razdoblju od 30. svibnja do 3. lipnja 2022. 20 polaznika francuske Obavještajne akademije, predvođenih ravnateljem i zamjenikom ravnatelja, boravilo je na studijskom putovanju u Republici Hrvatsku. Tijekom studijskog putovanja, pripadnici Obavještajne akademije posjetili su ključne sigurnosne institucije u Republici Hrvatskoj. Posjeta je organizirana u suradnji s Veleposlanstvom Francuske Republike u Republici Hrvatskoj.

 

Ova razmjena dio je strateškog partnerstva koji su predsjednik Vlade RH I Predsjednik Francuske Republike potpisali 25. studenog 2021. u Zagrebu, a kojim se posebice predviđa jačanje hrvatsko-francuskih bilateralnih veza u području sigurnosti.

 

(Foto: Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj)

 

 

 


06.06.2022.

Konferencija Obavještajno previđanje u Beču u okviru Obavještajnog koledža u Europi

Od 17. do 19. svibnja 2022., austrijska strateška obavještajna agencija HNaA organizirala je konferenciju naziva „Obavještajno predviđanje“ na kojoj je sudjelovalo više od 140 sudionika iz 24 europske države.

 

Fokus konferencije bio je na strateškom predviđanju te odnosu sigurnosnih i obavještajnih agencija s korisnicima i ulozi obavještajnog predviđanja u procesu donošenja odluka.

 

Na završnom panelu konferencije na kojem se razmatrala uloga, vizija i daljnji razvoj Obavještajnog koledža u Europi sudjelovao je ravnatelj SOA-e Daniel Markić, general-bojnik Sascha Bosezky, ravnatelj HNaA, Omar Haijawi-Pirchner, ravnatelj austrijske sigurnosne agencije DSN te François Fischer direktor Stalnog tajništva Obavještajnog koledža u Europi.

 

 


11.05.2022.

Ravnatelj SOA-e govorio na konferenciji Cybertech Europe 2022 u Rimu

Dana 11. svibnja 2022. ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić održao je izlaganje o suprotstavljanju naprednim kibernetičkim prijetnjama iz obavještajne perspektive (Countering advanced cyber threats from an intelligence perspective) na konferenciji Cybertech Europe 2022 koja se 10. i 11. svibnja održava u Rimu, Italija.

 

Ravnatelj Markić je u svom izlaganju istaknuo važnost zajednice otporne na kibernetičke prijetnje, pri čemu u Republici Hrvatskoj posebno značajno mjesto zauzima SOA-in Centar za kibernetičku sigurnost čija je zadaća suprotstavljanje državno-sponzoriranim i naprednim (APT) kibernetičkim napadima.

 

Ravnatelj je naveo da je u Republici Hrvatskoj u porastu broj državno-sponzoriranih, ali i ucjenjivačkih (Ransomware) kibernetičkih napada koji napadaju državne institucije, ali i druge sektore poput industrijskih, energetskih i financijskih. Stoga je kibernetička sigurnost kritične infrastrukture sve važnije pitanje nacionalne sigurnosti.

 

Kao vrijedan alat u zaštiti kibernetičkog prostora, osobito u vrijeme izazova povezanih s 4. industrijskom revolucijom, ravnatelj je istaknuo nacionalna i međunarodna partnerstva. Na nacionalnoj razini, SOA će nastaviti razvijati svoj Centar za kibernetičku sigurnost kao predvodnika u zaštiti nacionalnog kibernetičkog prostora.

 

Cybertech je globalna platforma industrije kibernetičke sigurnosti koja služi za uspostavljanje poslovnih kontakata i raspravu o tehnološkim inovacijama, izazovima i rješenjima u suzbijanju globalnih kibernetičkih prijetnji. Radi se o jednoj od najvećih konferencija ove vrste na svijetu. Na konferenciji izlaganja drže čelnici iz kibernetičke industrije, donositelji odluka iz brojnih država, tehnološki stručnjaci, investitori, poduzetnici i drugi. Više o konferenciji možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://italy.cybertechconference.com/.

 

 

 


06.05.2022.

SOA i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu potpisali sporazum o suradnji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić i dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić potpisali su 05. svibnja 2022. sporazum o suradnji.

 

Uz dekana Tončinića, potpisivanju sporazuma nazočili su predstojnik Katedre za vojnu sociologiju prof. dr. sc. Mirko Bilandžić i doc. dr. sc. Danijela Lucić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta.

 

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je visokoobrazovna nastavna i znanstvena ustanova koji provodi studije i izvodi znanstveno-istraživačke projekte po temama vezanim i uz nacionalnu sigurnost poput društvene sigurnosti, rata, terorizma, oružanih snaga i obavještajnih službi, digitalne transformacije, organizacije informacija i znanja i slično.

 

Sporazum, između ostalog, obuhvaća suradnju u sklopu platforme Obavještajni koledž u Europi (Intelligence College in Europe). Obavještajni koledž u Europi je međudržavni projekt koji okuplja 23 nacionalne sigurnosno-obavještajne zajednice europskih država. Uspostavljen je potpisivanjem Pisma namjere 26. veljače 2020. u Zagrebu, a jedan od stupova Koledža jest i jačanje suradnje i dijaloga između sigurnosno-obavještajnih zajednica i akademske zajednice.

 

Partnerstvom s hrvatskim znanstvenim institucijama Sigurnosno-obavještajna agencija jača svoje sposobnosti uz korištenje najboljih nacionalnih istraživačkih, inovacijskih i obrazovnih potencijala.

 

 

 

 


05.04.2022.

Ravnatelj SOA-e na Hrvatsko-američkom forumu u Zagrebu

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić sudjelovao je na panelu “Sigurnost i međunarodni odnosi” u sklopu Hrvatsko-američkog foruma (US-Croatia Forum) koji se održava u Zagrebu povodom 30. obljetnice uspostave hrvatsko-američkih odnosa. Organizatori foruma su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Veleposlanstvo SAD-a u Republici Hrvatskoj.

 

Na panelu su, uz ravnatelja SOA-e, sudjelovali i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, savjetnik Predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, pomoćnik zamjenika američkog državnog odvjetnika Richard W. Downing te direktorica transatlantskog obrambenog i sigurnosnog programa pri washingtontskom think thanku Center for European Policy Analysis (CEPA) Lauren Speranza. Moderator panela bio je urednik i novinar Igor Alborghetti.

 

Ravnatelj Markić govorio je o 30-godišnjoj sigurnosno-obavještajnoj hrvatsko-američkoj suradnji, kao i o aktualnim sigurnosnim izazovima u Europi i u hrvatskom okruženju, posebice u okolnostima ruskog napada na Ukrajinu.

 

Ravnatelj je tijekom izlaganja osobito istaknuo vrijednost i pouzdanost partnerstva obavještajnih zajednica Republike Hrvatske i SAD-a.

 

 


31.03.2022.

Direktorica Tajništva Obavještajnog koledža u SOA-i

Direktorica Tajništva Obavještajnog koledža u Europi (Intelligence College in Europe – ICE) Yasmine Gouédard, boravila je 29. ožujka 2022. u radnom posjetu Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA).

 

Direktoricu Tajništva primio je ravnatelj SOA-e Daniel Markić sa suradnicima.

 

Teme sastanka bile su presjek aktivnosti Obavještajnog koledža, unaprjeđenje akademskog programa, jačanje vidljivosti Koledža, kao i razvoj odnosa Koledža s drugim europskim institucijama.

 

Direktorici Gouédard ova posjeta je ujedno bila i oproštajna zbog skorog odlaska u mirovinu te joj je ravnatelj Markić u znak zahvalnosti za izniman doprinos u razvoju Koledža i međusobnih odnosa dodijelio priznanje SOA-e.

 

Obavještajni koledž osnovale su 23 europske države 26. veljače 2020. u Zagrebu potpisivanjem Pisma namjere. Republika Hrvatska (predstavljena putem SOA-e) izabrana je za prvu predsjedateljicu Koledžom od veljače 2020. do veljače 2021. godine.

 

Više o Obavještajnom koledža u Europi može se saznati na internetskim stranicama https://www.intelligence-college-europe.org/.

 


10.03.2022.

Prihvaćeno godišnje izvješće o radu SOA-e za 2021. godinu

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, na zatvorenoj sjednici održanoj 9. ožujka 2022., jednoglasno je prihvatio Izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije za 2021. godinu.

 

Izvješće je članovima Odbora predstavio ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić. Godišnje izvješće sadrži prikaz rada svih segmenata Sigurnosno-obavještajne agencije i jedan je od načina na koji Hrvatski sabor, putem Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, provodi nadzor nad radom Sigurnosno-obavještajne agencije.

 

Temeljem Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, godišnje izvješće o svom radu Sigurnosno-obavještajna agencija dostavlja i Predsjedniku Republike, predsjedniku Hrvatskog sabora, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske te predstojniku Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.


21.02.2022.

SOA na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sudjelovao je na 58. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja se održala od 18. do 20. veljače 2022. godine. Ravnatelj Markić je tijekom konferencije, između ostalih aktivnosti, obavio više bilateralnih sastanaka te je sudjelovao na okruglim stolovima koji se tiču europske i regionalne sigurnosti, kao i europske sigurnosne suradnje u budućnosti.


15.02.2022.

Posjet američkom nosaču zrakoplova USS Harry S. Truman

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predvodio je izaslanstvo koje je u ponedjeljak 14. veljače 2022. posjetilo američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman, usidren u Bračkom kanalu pokraj Splita nakon velike vojne vježbe NATO-a.

 

Uz ostale državne dužnosnike, u izaslanstvu je sudjelovao i ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić.

 

Tom se prigodom predsjednik Vlade RH sastao s kapetanom Gavinom Duffom, zapovjednikom broda USS Harry S. Truman, te Markom Flemingom, otpravnikom poslova u Veleposlanstvu SAD-a u RH.

 

(Foto: OSRH, T.Majić)


31.01.2022.

Ravnatelj SOA-e na okruglom stolu o obavještajnom radu u Europi održanom u Parizu

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić sudjelovao je okruglom stolu kojeg je u subotu, 29. siječnja 2022., organizirao Obavještajni koledž u Europi (Intelligence College in Europe – ICE) u sklopu sajma La Fabrique Défense u Parizu. Tema okruglog stola bila je Obavještajni rad i Europa: Jedinstvo iznad tajnosti.

 

Ravnatelj Markić  govorio je o ulozi Obavještajnog koledža u izgradnji zajedničke strateške kulture u europskim obavještajnim zajednicama.

 

Uz ravnatelja SOA-e, sudionici okruglog stola bili su:

  • Laurent Nuñez, francuski nacionalni obavještajni i protu-teroristički koordinator koji je govorio o evoluciji suradnje između europskih obavještajnih i sigurnosnih agencija.
  • José Casimiro Morgado, direktor Obavještajnog i situacijskog centra EU (EU Intelligence and Situation Centre - INTCEN) koji je izlagao temu Strateškog kompasa i razvoja europskog obavještajnog rada.
  • prof. Margarita Šešelgytė, direktorica Instituta za međunarodne odnose i političke znanosti Sveučilišta u Vilniusu koja je govorila o ulozi i odgovornosti buduće generacije obavještajnih časnika u izgradnji snažnije europske obavještajne zajednice.

 

Okrugli stol je moderirala Yasmine Gouédard , direktorica Stalnog tajništva Obavještajnog koledža u Europi.

 

Ravnatelj Markić je u svom izlaganju istaknuo kako je SOA od početka aktivno angažirana u izgradnji Obavještajnog koledža koji je usmjeren prema jačanju zajedničke europske obavještajne kulture i međusobnom povezivanju europskih obavještajnih zajednica. Ravnatelj je podsjetio kako je pismo namjere o uspostavi Koledža potpisano u veljači 2020. godine u Zagrebu kojim su Koledžu pristupile 23 europske države kao članice uz još sedam partnerskih država.

 

SOA je izabrana za prvu jednogodišnju predsjedateljicu Koledžom, a tijekom predsjedanja SOA je vodila izgradnju organizacijskog i konceptualnog razvoja Koledža, kao i akademskih programa između Koledža i europskih akademskih institucija.

 

Tijekom svog izlaganja, ravnatelj Markić je istaknuo kako Koledž zajedničku europsku obavještajnu kulturu gradi na tri stupa:

  • ne-operativnoj razmjeni znanja i iskustava između djelatnika europskih sigurnosnih i obavještajnih agencija i tijela,
  • upoznavanju nacionalnih i europskih donositelja odluka o sigurnosnim i obavještajnim temama te
  • razvoju akademske mreže za strateško promišljanje sigurnosnih i obavještajnih tema na europskoj razini. Akademska mreža Koledža danas se sastoji od 26 akademskih institucija, sveučilišta i think tank-ova u 14 država članica.

 

Ravnatelj Markić je zaključio kako je Obavještajni koledž dugoročni i strateški europski projekt koji će ojačati europsku sigurnost i zajedništvo.

 

Tijekom održavanja La Fabrique Défense s aktualnim aktivnostima Koledža upoznala se i francuska ministrica obrane Florence Parly.

 

Više o Obavještajnom koledža u Europi može se saznati na internetskim stranicama https://www.intelligence-college-europe.org/.

 


21.01.2022.

Ravnatelj SOA-e održao predavanje polaznicima Ratne škole

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić održao je u četvrtak, 13. siječnja 2022. na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman” predavanje polaznicima 24. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić”.

 

Na predavanju o Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) polaznici su upoznati s povijesnim razvojem, ulogom i ovlastima te značajem SOA-e za nacionalnu sigurnost. Ravnatelj je također polaznike upoznao s usmjeravanjem rada SOA-e kroz Godišnje smjernice rada koje donosi Vijeće za nacionalnu sigurnost, pružanjem potpore donositeljima političkih odluka, razmjenom podataka s nadležnim državnim tijelima, nadzorom nad radom SOA-e, kao i s međunarodnom sigurnosnom i obavještajnom suradnjom.

 

Uz navedeno, polaznicima su predstavljeni misija i vizija SOA-e kao moderne, učinkovite i odgovorne agencije koja ima utjecaj i učinak s regionalnim dosegom u istraživanju prijetnji i izazova nacionalnoj sigurnosti.

 

Ravnatelj je polaznike upoznao i s aktualnim sigurnosnim stanjem u okruženju te radom SOA-e na prevenciji i suzbijanju sigurnosnih prijetnji. O informacijama, analizama i prosudbama SOA izvješćuje državni vrh i nadležna tijela, a državnom vrhu podnosi Godišnje izvješće o svome radu.

 


16.12.2021.

Predsjednik Republike odlikovao djelatnike Sigurnosno-obavještajne agencije

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je danas Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA).

 

Prilikom posjete Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, predsjednik Milanović uručio je odlikovanja, Spomenice domovinske zahvalnosti,   djelatnicima Agencije za časnu i uzornu službu. Uručenju odlikovanja prisustvovao je i gospodin Tomo Medved, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja te predsjednik Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija.

 

 


29.10.2021.

Okrugli stol Globalni sigurnosni izazovi i odnosi u jugoistočnoj Europi u suradnji s Fakultetom političkih znanosti u sklopu platforme Obavještajni koledž u Europi

Dana 28. listopada 2021. u prostorijama Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) održan je okrugli stol na temu „Globalni sigurnosni izazovi i odnosi u jugoistočnoj Europi“ na kojem su, uz djelatnike SOA-e, sudjelovali profesori Centra za međunarodne i sigurnosne studije (CeMSS) Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu prof. dr. sc. Siniša Tatalović, izv. prof. dr. sc. Ružica Jakešević, izv. prof. dr. sc. Đana Luša i izv. prof. dr. sc. Marta Zorko.

 

Okrugli stol organiziran je u sklopu platforme Obavještajni koledž u Europi (Intelligence College in Europe) u kojem je SOA predstavnik Republike Hrvatske. Obavještajni koledž je međudržavni projekt koji okuplja 23 nacionalne sigurnosno-obavještajne zajednice europskih država. Uspostavljen je potpisivanjem Pisma namjere 26. veljače 2020. u Zagrebu, a jedan od stupova Koledža jest i jačanje suradnje i dijaloga između sigurnosno-obavještajnih zajednica i akademske zajednice.

 

SOA i Fakultet političkih znanosti u Zagrebu potpisali su 7. srpnja 2021. sporazum o suradnji koji, između ostalog, obuhvaća suradnju u kontekstu Obavještajnog koledža u Europi.

 


22.10.2021.

Ravnatelj SOA-e na okruglom stolu o kibernetičkoj sigurnosti na konferenciji Milipol u Parizu

Dana 21. listopada 2021. ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić sudjelovao je u raspravi o kibernetičkoj sigurnosti u Europi na okruglom stolu pod nazivom „Europe, a land of talent and a future cybersecurity powerhouse“ na međunarodnom sajmu Milipol u Parizu, Francuska.

 

Milipol je posvećen temama domovinske sigurnosti i održava se pod pokroviteljstvom francuskog Ministarstva unutarnjih poslova i u suradnji s drugim državnim tijelima. Milipol je koncipiran kao platforma za predstavljanje najnovijih tehnoloških inovacija u području domovinske sigurnosti, kao i raspravu o odgovoru na trenutne sigurnosne prijetnje i izazove.

 

Ravnatelj SOA-e je na okruglom stolu govorio o hrvatskim iskustvima u izgradnji sustava kibernetičke sigurnosti.

 

Uz ravnatelja Markića, na okruglom stolu su sudjelovali Valéria Faure-Muntin, zastupnica u francuskom parlamentu i general Marc Boget, zapovjednik kibernetičke obrane francuske Žandarmerije. Raspravu je moderirala Mélanie Bénard-Crozat, glavna urednica magazina S&D specijaliziranog za sigurnosne i obrambene teme.

 


21.10.2021.

Sudjelovanje ravnatelja SOA-e na konferenciji Cybertech New York

Dana 20. listopada 2021. ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić sudjelovao je na  konferenciji Cybertech koja se održala u New Yorku, Sjedinjene Američke Države.

 

Radi se o trećoj konferenciji Cybertech na koju su organizatori pozvali ravnatelja SOA-e kako bi govorio o iskustvima u izgradnji sustava kibernetičke sigurnosti u Republici Hrvatskoj.

 

Konferencije Cyberteh predstavljaju platformu na kojoj se raspravljaju tehnološki izazovi, prilike i rješenja u suzbijanju globalnih kibernetičkih prijetnji. Na konferenciji sudjeluju stručnjaci i čelnici iz kibernetičke industrije, donositelji odluka iz brojnih država, dužnosnici iz sigurnosnih i obrambenih sektora, investitori, poduzetnici i drugi.

 


26.09.2021.

Javno izvješće za 2020. godinu

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) objavljuje javno izvješće za 2020. godinu. Radi se o sedmom po redu javnom izvješću SOA-e, a dokument se nalazi ovdje.

 

Svrha javnih izvješća je upoznati građane sa sigurnosnom situacijom u Republici Hrvatskoj i okruženju te predstaviti aktivnosti SOA-e u zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa i građana Republike Hrvatske.

 

Javno izvješće sadrži podatke o radu SOA-e u 2020. godini, kao pregled aktualnog stanja sigurnosti u Republici Hrvatskoj i okruženju.

 

Objavom javnih izvješća SOA njeguje praksu razvijenih demokratskih država u promicanju veće transparentnosti i odgovornosti sigurnosno-obavještajnih agencija prema građanima. Javna izvješća redovito objavljuju sigurnosno-obavještajne agencije i ostalih demokratskih europskih država, poput Njemačke, Švedske, Nizozemske, Finske, Švicarske, Češke i drugih.


06.09.2021.

Ravnatelj SOA-e na Forumu o crnomorskoj i balkanskoj sigurnosti

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić sudjelovao je na Forumu o crnomorskoj i balkanskoj sigurnosti (Black Sea and Balkans Security Forum 2021) koji se 3. i 4. rujna 2021. održavao u Bukureštu, Rumunjska.

 

Ravnatelj je bio jedan od panelista u dijelu Foruma u kojem se raspravljalo o izgradnji otpornosti na Balkanu te o starim i novim regionalnim izazovima.

 

Forum je organizirao rumunjski think tank New Strategy Center uz potporu rumunjskih ministarstava vanjskih poslova te obrane, kao i uz pokroviteljstvo NATO-ove Uprave za javnu diplomaciju (NATO Public Diplomacy Division). Na Forumu su sudjelovali brojni civilni i vojni dužnosnici, znanstvenici i poslovne osobe iz područja sigurnosti, obrane, energetike, međunarodnih odnosa, kibernetike i drugih.

 


01.09.2021.

Izaslanstvo Kongresa SAD-a u posjeti SOA-i

Dana 29. kolovoza 2021. izaslanstvo Kongresa Sjedinjenih Američkih Država posjetilo je Sigurnosno-obavještajnu agenciju. Izaslanstvo je primio ravnatelj SOA-e Daniel Markić sa suradnicima.

 

Tijekom posjeta raspravljene su teme bilateralnih i multilateralnih (NATO) odnosa, nadzor nad obrambenim i sigurnosno-obavještajnim sustavom te pregled regionalnih i globalnih obrambenih i sigurnosnih izazova za saveznike SAD-a.

 

Izaslanstvo Kongresa SAD-a vodio je senator Richard Shelby, a uz njega su bili senatori Roger Marshall, Mike Crapo i John Cornyn te senatorica Deb Fischer. U pratnji izaslanstva bio je i privremeni otpravnik poslova u veleposlanstvu SAD-a Mike Fleming.

 


27.08.2021.

Ravnatelj SOA-e održao izlaganje o kibernetičkoj sigurnosti na godišnjoj Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sudjelovao je na godišnjoj Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a koja se 26. i 27. kolovoza 2021. održavala u Zagrebu.

 

Ravnatelj je na konferenciji održao izlaganje na temu kibernetičke sigurnosti te je istaknuo stalni porast kibernetičkih prijetnji, posebice sofisticiranih državno sponzoriranih kibernetičkih napada. Republika Hrvatska je, posebice kao članica NATO-a i EU-a, meta takvih napada koje provode organizirane hakerske grupe koje se povezuje s obavještajnim sustavima pojedinih država. Ravnatelj je naveo i trend korištenja složenih kibernetičkih napada od strane organiziranih kriminalnih grupa u cilju financijskih iznuda i malverzacija u financijskom sektoru.

 

Radi jačanja nacionalnih sposobnosti odgovora na rastuće izazove u kibernetičkom prostoru, Sigurnosno-obavještajna agencija je 2019. godine uspostavila Centar za kibernetičke tehnologije. U sklopu Centra, u suradnji sa Zavodom za sigurnost informacijskih sustava, izgrađen je sustav SK@UT kao središnji sustav za otkrivanje, rano upozorenje i zaštitu od državno sponzoriranih kibernetičkih napada i kampanja te drugih kibernetičkih ugroza, a koji se sastoji od distribuirane mreže senzora u ključnim državnim tijelima i pravnim osobama.

 

Ravnatelj je u svom izlaganju najavio da je, u skladu s odlukom Vlade Republike Hrvatske od 1. travnja 2021., a u cilju dodatne zaštite nacionalnog kibernetičkog prostora, u sustav SK@UT moguće uključenje operatorima ključnih usluga, davateljima digitalnih usluga, operatorima kritične nacionalne infrastrukture te drugim pravnim osobama registriranim u Republici Hrvatskoj.

 


09.07.2021.

Sudjelovanje ravnatelja SOA-e na konferenciji povodom odlaska koordinatora za protuterorizam EU-a u mirovinu

Dana 8. srpnja 2021. Opće tajništvo Vijeća Europske unije organiziralo je konferenciju pod nazivom 20 godina poslije 9/11: dostignuća i izazovi protuterorističkih napora EU-a (20 years after 9/11: achievements and challenges of EU counter-terrorism efforts).

 

Konferencija je ujedno prigoda kojom se obilježio odlazak u mirovinu Gillesa de Kerchove, koordinatora za protuterorizam Europske unije, nakon 14 godina obnašanja dužnosti.

 

Na poziv koordinatora de Kerchove, na konferenciji su sudjelovali visoki predstavnici institucija i agencija Europske unije, država članica, znanstvenih institucija, think-tankova, međunarodnih organizacija i partnerskih država.

 

Na konferenciju je pozvan i ravnatelj SOA-e Daniel Markić. Ravnatelj Markić bio je govornik u dijelu konferencije koja se bavila temom Europske unije u odnosu na suzbijanje terorizma i sigurnosno-obavještajni rad.

 

Kao jedini pozvani aktivni ravnatelj sigurnosne službe, ravnatelj Markić ujedno je zastupao stavove i razmišljanja iz perspektive sigurnosnih službi članica EU u smislu suradnje između sigurnosnih službi i jačanja borbe protiv terorizma u sklopu članstva u EU.

 

Uz navedenu temu, konferencija se bavila naporima EU u borbi protiv terorizma, razvoju terorističke prijetnje, načinima prevencije i suzbijanja terorističke prijetnje, utjecaju novih tehnologija te razvoju partnerstava Europske unije u borbi protiv terorizma, posebice u susjedstvu (Zapadni Balkan, Sjeverna Afrika i Bliski istok).

 


07.07.2021.

SOA i Fakultet političkih znanosti u Zagrebu potpisali sporazum o suradnji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić i dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Andrija Henjak potpisali su 07. srpnja 2021. sporazum o suradnji.

 

Fakultet političkih znanosti u Zagrebu je visokoobrazovna nastavna i znanstvena ustanova koja provodi studije i izvodi znanstveno-istraživačke projekte koji su vezani uz područje nacionalne sigurnosti.

 

Sporazum, između ostalog, obuhvaća suradnju u sklopu platforme Obavještajni koledž u Europi (Intelligence College in Europe). Obavještajni koledž u Europi je međudržavni projekt koji okuplja 23 nacionalne sigurnosno-obavještajne zajednice europskih država. Uspostavljen je potpisivanjem Pisma namjere 26. veljače 2020. u Zagrebu, a jedan od stupova Koledža jest i jačanje suradnje i dijaloga između sigurnosno-obavještajnih zajednica i akademske zajednice.

 

Partnerstvom s hrvatskim znanstvenim institucijama Sigurnosno-obavještajna agencija jača svoje sposobnosti uz korištenje najboljih nacionalnih istraživačkih, inovacijskih i obrazovnih potencijala.

 


29.06.2021.

Ravnatelj SOA-e održao izlaganje u Ujedinjenim narodima o hrvatskom doprinosu borbi protiv terorizma

Dana 28. lipnja 2021. ravnatelj SOA-e Daniel Markić održao je izlaganje o hrvatskom doprinosu u borbi protiv terorizma na 2. visokoj konferenciji čelnika protuterorističkih agencija  članica Ujedinjenih naroda (High-level Conference of Heads of Counter-Terrorism Agencies of Member States).

 

Ravnatelj SOA-e je u izlaganju istaknuo važnost široke i snažne mreže međunarodne suradnje u borbi protiv terorizma te potporu UN-ovim konvencijama i naporima u njegovom suzbijanju. Republika Hrvatska implementirala je sve UN-ove konvencije, a razvijaju se i nove nacionalne sposobnosti za prevenciju i suzbijanje terorizma, uključujući i one koje se razvijaju u sklopu sustava domovinske sigurnosti.

 

Ravnatelj je naglasio usmjerenost SOA-e u borbi protiv terorizma na nacionalnoj, regionalnoj i široj međunarodnoj razini. U tom smislu, SOA surađuje s brojnim partnerima na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi, uključujući veliki doprinos SOA-e NATO-ovim i EU aktivnostima. SOA je vrlo aktivna u organizaciji brojnih međunarodnih protuterorističkih aktivnosti.

 

U 2020. godini SOA je predsjedala Protuterorističkom skupinom (Counter-Terrorism Group – CTG), a bila je i prva predsjedateljica Obavještajnog koledža u Europi (Intelligence College in Europe). U suradnji s poljskom sigurnosnom službom, SOA je provodila trogodišnji projekt za prevenciju terorizma koji se financirao iz fondova EU.

 

Republika Hrvatska posebnu pažnju poklanja korištenju novih tehnologija. Tako je SOA razvila vlastiti Centar za kibernetičke tehnologije čije sposobnosti mogu pomoći i u ovom segmentu rada SOA-e.

 

Visoka konferencija čelnika protuterorističkih agencija članica UN-a održava se u sklopu Protuterorističkog tjedna tijekom kojeg će se na Plenarnoj sjednici Opće skupštine UN-a usvojiti rezolucija o dopunama Globalne protuterorističke strategije Ujedinjenih naroda.

 


25.05.2021.

Pregled hrvatskog predsjedanja Obavještajnim koledžom u Europi

Nakon uspješne organizacije potpisivanja Pisma namjere o uspostavi Obavještajnog koledža u Europi (Intelligence College in Europe - ICE) 26. veljače 2020. u Zagrebu, koji su potpisale 23 europske države, Republika Hrvatska (koju predstavlja Sigurnosno-obavještajna agencija) izabrana je za prvu predsjedateljicu Koledžom u trajanju od jedne godine.

 

Koledž je platforma za dijalog između europske obavještajne zajednice, donositelja odluka i akademske zajednice kako bi se poticalo strateško razmišljanje, povećalo zajedničko znanje i razvila zajednička europska obavještajna kultura.

 

Nakon Republike Hrvatske, predsjedanje Koledžom preuzelo je Ujedinjeno Kraljevstvo, a potom će predsjedanje preuzeti Italija. Tri predsjedateljice ujedno čine Troiku. Hrvatsko predsjedanje uspješno je završeno u veljači 2021., a RH je ostala članica Troike.

 

U sklopu predaje predsjedanja Ujedinjenom Kraljevstvu, ravnatelj SOA-e je video porukom predstavio projekte i postignuća tijekom hrvatskog predsjedanja, a poruka ravnatelja objavljena je na internetskim stranicama Obavještajnog koledža na sljedećoj poveznici:

https://www.intelligence-college-europe.org/a-review-of-croatias-presidency-by-dg-daniel-markic/

 

Tekst obraćanja ravnatelja na hrvatskom jeziku nalazi se u nastavku:

 

26. veljače 2020., nakon mjeseci priprema, 23 države susrele su se u Zagrebu kako bi potpisali Pismo namjere o osnivanju Obavještajnog koledža u Europi.

 

Kada smo na Panelu u Parizu 2019. godine promišljali o budućem Koledžu, bilo je različitih pogleda na ideju o osnivanju europske obavještajne akademije, ali svi smo se složili da postoji potreba za strateškom platformom koja bi jače povezala naše obavještajne zajednice.

 

U isto vrijeme, osjećali smo da naš predani rad treba biti vidljiviji i otvoreniji prema našim građanima, ali i donositeljima odluka.

 

Zato smo u Zagrebu, uz potpisivanje Pisma namjere, organizirali i veliki javni seminar, na kojeg smo pozvali profesionalce iz obavještajne zajednice, donositelje odluka, članove parlamenta, novinare, znanstvenike i studente.

 

Koledž je otvoren za sve ove društvene skupine i kroz njihovu interakciju očekujemo ispunjenje tri cilja:

  • Promicanje dijeljenja iskustava i profesionalnih kultura na ne-operativnoj razini;
  • Podizanje svijesti o obavještajnim pitanjima kod nacionalnih i europskih donositelja odluka i građana;
  • Razvoj akademske mreže za strateško i obavještajno razmišljanje na europskoj razini radi izgradnje zajedničke kulture.

 

Hrvatska je imala tu čast da bude prva predsjedateljica Koledžom. Na žalost, u naše planove uplela se pandemija koronavirusa, ali smo, unatoč tome, uspjeli, uz potporu drugih članica, izgraditi okvir za daljnje djelovanje Koledža.

 

Tijekom prve godine formirali smo Tajništvo i izabrali direktoricu Tajništva. Definirali smo organizacijske aspekte i ojačali komunikacijsku dimenziju Koledža. U sklopu Outreach programa pokrenuli smo izradu koncepta akademskih programa. U suočavanju s ograničenjima zbog pandemije, svoje smo aktivnosti prebacili u online dimenziju i prihvatili organizaciju webinara Finske, Italije i Rumunjske.

 

Vjerujemo da smo ovim naporima postavili stabilan temelj na kojem možemo dalje graditi naš dugoročni europski projekt.

 

Postoji izreka da kad organizacija susretne kulturu, kultura uvijek pobjeđuje. Zato mi u europskoj obavještajnoj zajednici kroz Koledž gradimo zajedničku kulturu suradnje, povjerenja i promišljanja sigurnosnih izazova.

 

Europska obavještajna kultura bit će korijenje koje će nam omogućiti otpornost na zajedničke sigurnosne izazove i iz kojeg ćemo crpiti snagu za postizanje sigurnije i prosperitetnije Europe.

 

Vjerujem da će naši prijatelji iz Ujedinjenog Kraljevstva tijekom svog predsjedanja ostvariti puni potencijal Koledža i da ćemo svjedočiti njegovu rastu i razvoju, a da će naši talijanski prijatelji nastaviti graditi na tim temeljima.

 

Kao partner u talijansko-britansko-hrvatskoj Troici veselim se našoj suradnji i budućim aktivnostima.


07.04.2021.

Ravnatelj SOA-e održao izlaganje na konferenciji Cybertech Global 2021 u Dubaiju

Dana 6. travnja 2021. ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić održao je izlaganje o ulozi SOA-e u zaštiti nacionalnog kibernetičkog prostora na globalnoj konferenciji Cybertech Global 2021 koja se od 5. do 7. travnja 2021. održava u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

 

Cybertech Global je platforma kibernetičke industrije koja služi za uspostavljanje poslovnih kontakata i raspravu o tehnološkim inovacijama, izazovima i rješenjima u suzbijanju globalnih kibernetičkih prijetnji. Radi se o jednoj od najvećih konferencija ove vrste na svijetu. Na konferenciji izlaganja drže čelnici iz kibernetičke industrije, donositelji odluka iz brojnih država, tehnološki stručnjaci, investitori, poduzetnici i drugi.

 

Ravnatelj Markić je održao izlaganje na temu kibernetičke otpornosti kao ključnog cilja nacionalne sigurnosti u digitalnom dobu (Cyber Resilience – Key Objective for the National Security in a Digital Decade). U izlaganju je istaknuo ulogu SOA-ina Centra za kibernetičke tehnologije u zaštiti hrvatskog nacionalnog kibernetičkog prostora od naprednih kibernetičkih prijetnji. Važnost SOA-ina Centra za kibernetičke tehnologije posebno je vidljiva u svjetlu činjenice da se broj državno-sponzoriranih kibernetičkih napada u hrvatskom kibernetičkom prostoru udvostručio tijekom 2020. godine. Ravnatelj je posebno naglasio kako članstvo u Europskoj uniji Republici Hrvatskoj omogućuje učinkovitiju izgradnju kibernetičke otpornosti, u vrijeme kada se množe brojni izazovi u kibernetičkoj sferi, poput nedavnih globalnih državno-sponzoriranih kibernetičkih napada (kompromitacija Solarwinds-a i Microsoft Exchange Servera).

 

Ravnatelj je istaknuo kako je nacionalni kibernetički prostor već odavno dio nacionalne sigurnosti te će SOA i nadalje jačati i razvijati sposobnosti svog Centra za kibernetičke tehnologije. Centar se pri tome oslanja se na potencijale koje SOA posjeduje i razvija u četiri segmenta: ljudski potencijali, napredne tehnologije, nacionalna i međunarodna partnerstva te informacije.

 


11.03.2021.

Prihvaćeno izvješće o radu SOA-e za 2020. godinu

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, na zatvorenoj sjednici održanoj 10. ožujka 2021., jednoglasno je prihvatio Izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije za 2020. godinu.

 

Izvješće je članovima Odbora predstavio ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić. Godišnje izvješće sadrži prikaz rada svih segmenata Sigurnosno-obavještajne agencije i jedan je od načina kojim Hrvatski sabor, putem Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, provodi nadzor nad radom Sigurnosno-obavještajne agencije.

 

Temeljem Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, godišnje izvješće o svom radu Sigurnosno-obavještajna agencija dostavlja i Predsjedniku Republike, predsjedniku Hrvatskog sabora, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske te predstojniku Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.


01.02.2021.

In memoriam prof. dr. sc. Miroslav Tuđman (1946. – 2021.)

31. siječnja 2021. preminuo je prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, jedan od utemeljitelja sigurnosno-obavještajnog sustava Republike Hrvatske.

 

Prof. Tuđman dragovoljac je Domovinskog rata od lipnja 1991. Bio je zadužen za formiranje Uprave  za IPD Ministarstva obrane koju je vodio do prosinca 1991. Sudionik je svih većih vojno-redarstvenih operacija tijekom Domovinskog rata te je 1995. godine promaknut u čin general bojnika.

 

Prof. Tuđman bio je prvi ravnatelj Hrvatske izvještajne službe (HIS), jedne od prednica Sigurnosno-obavještajne agencije, od 21. ožujka 1993. do 20. travnja 1998. te od 02. srpnja 1999. do 15. veljače 2000. godine.

 

Od 14. lipnja 1995. do 1. veljače 1996. obnašao je i dužnost predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS).

 

Uz rukovodne dužnosti u sigurnosno-obavještajnom sustavu, prof. Tuđman bio je iznimno angažiran  u edukaciji i izgradnji novih generacija djelatnika te u znanstvenom radu. Bio je predavač na Obavještajnoj akademiji, a napisao je više knjiga i članaka iz područja nacionalne sigurnosti. Prof. Tuđman bio je utemeljitelj i osnivač međunarodnog znanstvenog časopisa National Security and the Future.

 

Kao saborski zastupnik u četiri mandata bio je čelnik i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

 

Prof. Tuđman ostavio je veliki osobni trag u izgradnji institucija Republike Hrvatske, a u sigurnosno-obavještajnoj zajednici pamtit ćemo njegovu stručnost, viziju i zalaganje u jačanju sustava nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske i razvoju njegovih djelatnica i djelatnika.

 

Neka mu je laka hrvatska zemlja!

 


21.01.2021.

Međunarodna konferencija o važnosti podizanja svijesti u prevenciji terorizma

Od 19. do 20. siječnja 2021., održala se online konferencija o podizanju svijesti u prevenciji terorizma pod nazivom: „Zaštita obukom: Važnost svijesti u prevenciji terorizma“.  Domaćin konferencije bio je Centar izvrsnosti za prevenciju terorizma poljske sigurnosne službe ABW.

SOA i ABW partneri su u provedbi zajedničkog EU projekta na jačanju institucionalnih kapaciteta na području nacionalne sigurnosti, a kojeg sufinancira EU. Konferencija se održava u sklopu provedbe ovog projekta.

 

Uz SOA-u i ABW, na konferenciji su sudjelovali predstavnici sigurnosnih službi i institucija drugih država te međunarodnih i akademskih organizacija.

 

Jedan od ciljeva konferencije bio je razmotriti rezultate zajedničkog EU projekta SOA-e i ABW-a na jačanju institucionalnih kapaciteta na području nacionalne sigurnosti te razmotriti pitanje podizanja protuterorističke svijesti u društvu.

 

Posebna tema bila je uloga medija u prevenciji terorizma, odnosno preporuke o učinkovitom korištenju strateške komunikacije u prevenciji i odgovoru na terorističke prijetnje.

 

Konferencijom su predsjedali zamjenik ravnatelja ABW-a Bernard Bogusławski i ravnateljica Centra izvrsnosti za prevenciju terorizma Anna Kańciak-Kulińska.

 

Uvodna izlaganja dali su ravnatelj SOA-e Daniel Markić te umirovljeni američki general Michael K. Nagata, bivši ravnatelj Uprave za strateško planiranje nacionalnog protuterorističkog centra u Washingtonu.

 

Jedan od izlagača na konferenciji bio je i dr. sc. Dragan Lozančić, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost.

 

Tijekom 4 radne cjeline, panelisti iz različitih područja, od sigurnosnih službi, znanstvene zajednice do praktičara i donositelja odluka u području medija i prevencije terorizma, raspravljali su, između ostalog, o najboljim praksama u svojim područjima, predstavili moguća rješenja i osvrnuli se na trendove u prevenciji terorizma u medijima, uključujući društvene medije.

 

Konferenciju je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

 

 

 

 

 


11.12.2020.

Izaslanstva SOA-e i poljskog ABW-a rezimirala ishod zajedničkog EU projekta

Predstavnici SOA-e i poljske Agencije za unutarnju sigurnost (ABW) sudjelovali su 10. prosinca 2020. na sastanku u Gdanjsku, Poljska na kojem se razmatrao ishod zajedničkog EU projekta SOA-e i ABW-a na jačanju institucionalnih kapaciteta na području nacionalne sigurnosti, a kojeg sufinancira EU.

 

Tijekom sastanaka sumirani su učinci zajedničke provedbe projekta. Poljska strana predstavila je program obuke iz područja prevencije terorizma za zajednicu javne uprave. Pojedinačne module obuke razvio je poljski Centar izvrsnosti za prevenciju terorizma u suradnji sa SOA-om, stranim službama i stručnjacima. Na sastanku su obrađena i financijska i logistička pitanja u vezi s provedbom EU-ovog projekta.

 

Sudionici su razgovarali i o provedbi programa osposobljavanja na nacionalnoj razini i zajedničkoj organizaciji međunarodne konferencije koja će rezimirati postignuća projekta.

 

Sastanak je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru projekta „Povećanje nadležnosti službi državne sigurnosti, zaposlenika u javnoj upravi i istraživačko-razvojnih centara u području nacionalne sigurnosti“ u okviru Operativnog programa Obrazovanje znanja Razvoj 2014-2020.


09.10.2020.

Zajedničko izaslanstvo SOA-e i poljske sigurnosne službe ABW u posjeti tijelima za borbu protiv terorizma u Indoneziji

Dana 29. i 30. rujna 2020. zajedničko izaslanstvo Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i poljske Agencije za unutarnju sigurnost (ABW) održalo je konzultacijske sastanke sa sigurnosnim tijelima Indonezije. Domaćin na indonezijskoj strani bila je Nacionalna protuteroristička agencija (BNPT) uz sudjelovanje drugih policijskih, pravosudnih i obavještajnih tijela.

 

Na sastancima se razgovaralo o borbi protiv terorizma, suzbijanju nasilnog ekstremizma, stranim terorističkim borcima (FTF – Foreign Terrorist Fighters), prevenciji i suzbijanju ekstremističke propagande u kibernetičkom prostoru te programima deradikalizacije.

 

Indonezijski BNPT je o posjeti napravio i video prilog koji se može pronaći na https://www.youtube.com/watch?v=BIKn-I6nGxc.

 

Razmjena iskustava i jačanje suradnje s indonezijskim službama dio je zajedničkog EU projekta SOA-e i ABW-a na jačanju institucionalnih kapaciteta na području nacionalne sigurnosti. Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda.

 


09.10.2020.

Direktorica Tajništva Obavještajnog koledža na radnom sastanku u SOA-i

Direktorica Tajništva Obavještajnog koledža u Europi (Intelligence College in Europe – ICE) Yasmine Gouédard, boravila je 23. rujna 2020. u radnom posjetu Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA).

 

Direktoricu tajništva primio je ravnatelj SOA-e Daniel Markić sa suradnicima.

 

Teme sastanka bile su inicijalno funkcioniranje Obavještajnog koledža, planirane aktivnosti u daljnjim fazama razvoja Koledža, kao i rad u uvjetima pandemije COVID19.

 

Dana 26. veljače 2020. u Zagrebu 23 europske države potpisale su Pismo namjere o osnivanju Obavještajnog koledža, a Republika Hrvatska (predstavljena putem SOA-e) je izabrana za prvu predsjedateljicu Koledža u trajanju od godine dana.


02.10.2020.

Ravnatelj SOA-e s državnim tajnikom SAD-a

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić sudjelovao je na radnom sastanku koji su s državnim tajnikom Sjedinjenih Američkih Država Michaelom R. Pompeom 2. listopada 2020. godine u Dubrovniku održali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

 

 


30.09.2020.

Sudjelovanje SOA-e u vježbi kibernetičke sigurnosti EU Blue OLEx (Blueprint Operational level Exercise) i osnivanje nove mreže za suradnju država članica

SOA je, kao predstavnik Republike Hrvatske, 29. rujna 2020. sudjelovala u vježbi kibernetičke sigurnosti Europske unije Blue OLEx (Blueprint Operational Level Exercise). Blue OLEx je vježba na visokoj razini koju svake godine organiziraju jedna od država članica EU i Agencija Europske unije za kibernetičku sigurnost (ENISA) u suradnji s Europskom komisijom. Cilj vježbe je testirati spremnost EU-a u slučaju kibernetičke krize koja pogađa države članice EU-a i ojačati suradnju između nacionalnih tijela za kibernetičku sigurnost, Europske komisije i ENISA-e.

 

Blue OLEx 2020 je drugo izdanje vježbe koja se ove godine odvija putem interneta, a organizira je Nizozemska uz potporu ENISA-e.

 

Na vježbi je ujedno službeno pokrenuta mreža organizacija za vezu za kibernetičke krize CyCLONe (Cyber Crisis Liaison Organisation Network).

 

Cilj CyCLONe-a je doprinijeti provedbi Nacrta Europske komisije za brzo reagiranje u hitnim slučajevima u slučaju velikog prekograničnog kibernetičkog incidenta ili krize. CyCLONe nadopunjuje postojeće strukture kibernetičke sigurnosti na razini EU-a povezivanjem suradnje na tehničkoj i političkoj razini. Čineći to, CyCLONe će ispuniti dva temeljna cilja: omogućiti konzultacije o nacionalnim strategijama odgovora i koordiniranu procjenu utjecaja na predviđene ili uočene utjecaje krize, na korist donositelja odluka na nacionalnoj i EU razini.


20.09.2020.

SOA objavila Javno izvješće za 2019. godinu

Sigurnosno-obavještajna agencija po šesti put objavljuje javno izvješće. Dokument se nalazi ovdje.

 

Javno izvješće sadrži podatke o radu SOA-e u 2019. godini, kao pregled trenutačnog stanja sigurnosti u Republici Hrvatskoj i okruženju.

 

Ovogodišnje izvješće osobito je posvećeno dvama trendovima: sve većem značaju međunarodne sigurnosno-obavještajne suradnje u zaštiti zajedničke europske sigurnosti te jačanju uloge SOA-e u zaštiti hrvatskog nacionalnog kibernetičkog prostora.

 

Informirana javnost značajna je potpora SOA-i u zaštiti nacionalne sigurnosti. Zato javnim izvješćima upoznajemo domaću i međunarodnu javnost sa stanjem sigurnosti i s kojim se to sigurnosnim trendovima, izazovima i prijetnjama kao društvo suočavamo. Javnim izvješćima potvrđujemo hrvatskom društvu da za resurse koji se ulažu u SOA-u vraćamo modernim sposobnostima za aktivnu i stalnu zaštitu.

 

Javna izvješća redovito objavljuju sigurnosno-obavještajne službe i ostalih demokratskih europskih držaa, poput Njemačke, Švedske, Nizozemske, Finske, Švicarske, Češke i drugih.


20.07.2020.

U Dubrovniku održan konzultacijski sastanak s poljskim partnerima

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) i Centar izvrsnosti za prevenciju terorizma poljske sigurnosne službe ABW održali su od 7. do 9. srpnja 2020. stručne konzultacije u sklopu projekta prevencije terorizma koji se sufinancira iz fondova Europske unije.

 

Tijekom sastanka sažeti su učinci zajedničke provedbe projekta, a poljska strana predstavila je program obuke na području prevencije terorizma za javnu upravu.

 

Centar izvrsnosti za prevenciju terorizma razvio je individualne obučne module u suradnji sa SOA-om, kao i drugim službama i stručnjacima. Njihov inovativni karakter objedinjuje najnovija postignuća, identificirane protuterorističke mjere s najvažnijim pitanjima povezanim s prevencijom terorizma i odgovora na terorističke prijetnje.

 

Sudionici su, između ostalog, razgovarali o provedbi programa obuke na nacionalnoj razini i pitanjima zajedničke organizacije međunarodne konferencije koja će obuhvatiti sva postignuća projekta. Cilj konferencije će biti i razmjena najboljih praksi i davanje preporuka u području strateške komunikacije i uloga medija u borbi protiv terorizma.

 

U sklopu posjete poljskih partnera, održan je sastanak ravnatelja SOA-e i zamjenika ravnatelja sigurnosne službe ABW.

 


14.05.2020.

Predsjednik Republike posjetio Sigurnosno-obavještajnu agenciju

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u sklopu svojih redovnih aktivnosti posjetio je Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA), gdje se sastao s ravnateljem SOA-e Danielom Markićem.

 

Predsjedniku Republike prezentirani su misija, ustroj i prioriteti rada SOA-e kao i glavni razvojni projekti, nakon čega je obišao radne prostore i urede u sjedištu SOA-e. Tijekom posjeta sjedištu SOA-e, Predsjedniku Republike predstavljen je dio operativnih i tehničkih sposobnosti Agencije. Između ostalog, Predsjedniku Republike prezentiran je Centar za kibernetičke tehnologije SOA-e koji je središnja točka razvoja novih sposobnosti Agencije u zaštiti hrvatskog kibernetičkog prostora od naprednih kibernetičkih prijetnji.

 


06.05.2020.

Daniel Markić ponovo imenovan na dužnost ravnatelja SOA-e

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković supotpisali su rješenje kojim se dosadašnji ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić ponovo imenuje na istu dužnost s danom 6. svibnja 2020. godine.

 

Mandat ravnatelja SOA-e traje četiri godine.

 

Daniel Markić dužnost ravnatelja SOA-e obavlja od 5. svibnja 2016. godine.


06.03.2020.

Prihvaćeno izvješće o radu SOA-e za 2019. godinu

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, na zatvorenoj sjednici održanoj 05. ožujka 2020., prihvatio je Izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije za 2019. godinu.

 

Godišnje izvješće sadrži prikaz rada svih segmenata Sigurnosno-obavještajne agencije i jedan je od načina kojim Hrvatski sabor, putem Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, provodi nadzor nad radom Sigurnosno-obavještajne agencije.

 

Temeljem Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, godišnje izvješće o svom radu Sigurnosno-obavještajna agencija dostavlja i Predsjedniku Republike, predsjedniku Hrvatskog sabora, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predstojniku Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.


06.03.2020.

Održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Dana 05. ožujka 2020. održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović i Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

 

Članovi Vlade i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestili su o svim aktivnostima koje su poduzete u protekla dva mjeseca u vezi sa suzbijanjem epidemije koronavirusa (Covid‑19) na nacionalnoj razini, kao i na razini Europske unije, s obzirom na ulogu Hrvatske kao predsjedavajuće Vijećem Europske Unije.

 

Zaključeno je da su sve mjere koje su dosad poduzete bile pravodobne, učinkovite i transparentne. Uza sve aktivnosti vezane za zdravstvo i sigurnost, analizirane su moguće posljedice za financije, turizam i gospodarstvo. Nakon rasprave zaključeno je da sve nadležne institucije nastave s poduzimanjem dodatnih mjera sukladno potrebama, uključujući i redovite sastanke Vijeća za zdravstvo Europske unije.

 

Predsjednik Vlade izvijestio je o aktivnostima u vezi s potencijalnim razvojem nove migracijske krize na istočno-mediteranskoj/zapadno-balkanskoj ruti s osvrtom na krizu u Siriji i situaciji na grčko-turskoj granici. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova prenio je zaključke s izvanrednog sastanka Vijeća za unutarnje poslove EU-a, kojim je predsjedao.

 

Podatke o migrantskim kretanjima iznijeli su ravnatelji sigurnosno-obavještajnih agencija i ministar unutarnjih poslova. Vijeće za nacionalnu sigurnost upoznato je s aktivnostima hrvatske policije u čuvanju državne granice. S tim u vezi razmotrene su mogućnosti pružanja potpore hrvatskoj policiji od strane drugih nadležnih državnih institucija i službi.


27.02.2020.

23 europske države u Zagrebu potpisale Pismo namjere o osnivanju Obavještajnog koledža u Europi (Intelligence College in Europe)

Dana 26. veljače 2020. u Zagrebu su 23 europske države potpisale Pismo namjere o osnivanju Obavještajnog koledža u Europi (Intelligence College in Europe).

 

Svečanost potpisivanja organizirala je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) u suradnji s privremenim tajništvom Koledža u Parizu. U sklopu svečanosti potpisivanja Pisma namjere, organizirana je panel rasprava o europskoj sigurnosno-obavještajnoj suradnji na kojoj su sudjelovali predstavnici europskih obavještajnih zajednica.

 

Uvodna izlaganja na panel raspravi dali su ravnatelj SOA-e  Daniel Markić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

 

Obavještajni koledž u Europi je međudržavni projekt koji okuplja nacionalne sigurnosno-obavještajne zajednice europskih država kako bi se promicao strateški dijalog između:

  • Europskih sigurnosno-obavještajnih zajednica, omogućavajući da se djelatnici/ce različitih službi susreću, dijele i uspoređuju iskustva i znanja na ne-operativnoj razini;
  • Sigurnosno-obavještajnih zajednica i akademske zajednice, kroz publikacije i uspostavu akademskih programa namijenjenih razvoju sigurnosno-obavještajnih profesionalaca;
  • Sigurnosno-obavještajnih zajednica i nacionalnih i europskih donositelja odluka, kao i građana, kako bi se podigla svijest o  sigurnosno-obavještajnim pitanjima i izazovima.

 

Uz Hrvatsku, Koledžu su pristupile još 22 države: Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Mađarska, Portugal, Austrija, Belgija, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Latvija, Litva, Malta, Norveška, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

 

 

 

 

 

 

 


21.02.2020.

Nastavak aktivnosti SOA-e i poljskog ABW-a u provedbi zajedničkog EU projekta za prevenciju terorizma

Nakon redovitih konzultacija SOA-e i poljske sigurnosne službe ABW, koji su obavljeni u prosincu 2019. godine u Republici Poljskoj, tijekom siječnja i veljače 2020. zajednička stručna izaslanstva SOA-e i ABW-a nastavili su međunarodne aktivnosti u sklopu zajedničkog EU projekta jačanja institucionalnih kapaciteta na području nacionalne sigurnosti te su posjetili sigurnosne institucije u Republici Sloveniji, Republici Grčkoj i Novom Zelandu.

 

Na sastancima se razgovaralo o ulozi službi i institucija u kontekstu prevencije i suzbijanja terorizma te o mjerama za suzbijanje radikalizacije. Istaknuti su i izazovi povezani s ilegalnim migracijama.


19.02.2020.

Ravnatelj SOA-e na 56. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sudjelovao je na 56. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja se održala od 14. do 16. veljače 2020. godine.

 

Ravnatelj Markić je tijekom konferencije, između ostalih aktivnosti, obavio više bilateralnih sastanaka te je sudjelovao na okruglom stolu o sigurnosti na Balkanu (Balkan Security Roundtable).


06.02.2020.

Sastanak ravnatelja SOA-e i potpredsjednika Europske komisije Margaritisa Schinasa o Protuterorističkoj skupini (CTG)

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas primio je 5. veljače 2020. ravnatelja SOA-e Daniela Markića u svojstvu izaslanika Protuterorističke skupine (Counter Terrorism Group – CTG).

 

Na sastanku se razgovaralo o modalitetima suradnje institucija Europske unije s Protuterorističkom skupinom u cilju jačanja europske sigurnosti.

 

Protuteroristička skupina okuplja sigurnosne službe država članica EU te Norveške i Švicarske. SOA od 1. siječnja 2020. predsjeda Protuterorističkom skupinom.

 

Potpredsjednik Schinas, između ostalog, koordinira rad Europske komisije na razvoju Europske sigurnosne unije, osigurava usklađenost vanjske i unutarnje dimenzije sigurnosti te koordinira rad Europske komisije u jačanju mjera prevencije, detekcije i odgovora na hibridne prijetnje.


29.01.2020.

Ravnatelj SOA-e održao izlaganje na konferenciji Cybertech 2020 u Tel Avivu

Dana 29. siječnja 2020. ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić održao je izlaganje o ulozi Sigurnosno-obavještajne agencije u zaštiti nacionalnog kibernetičkog prostora na plenarnom dijelu globalne konferencije Cybertech 2020 koja se od 28. do 30. siječnja 2020. održava u Tel Avivu, Izrael.

 

Cybertech je platforma kibernetičke industrije koja organizira poslovne događaje diljem svijeta. Konferencije Cybertech služe za uspostavljanje poslovnih kontakata i raspravu o tehnološkim inovacijama, izazovima i rješenjima u suzbijanju globalnih kibernetičkih prijetnji.

 

Ravnatelj Markić je izlaganjem otvorio konferenciju, a naveo je utjecaj tehnoloških promjena na sigurnosno-obavještajni sektor te razvoj novih sposobnosti i digitalnu transformaciju djelovanja SOA-e. Posebno se osvrnuo na proaktivno djelovanje SOA-e u zaštiti hrvatskog nacionalnog kibernetičkog prostora od naprednih kibernetičkih prijetnji. Ravnatelj je istaknuo ulogu SOA-inog kibernetičkog centra kao ključnu točku razvoja novih sposobnosti. Kibernetički centar SOA-e oslanja se na potencijal koji SOA posjeduje i razvija u četiri segmente: ljudski potencijali, napredne tehnologije, nacionalna i međunarodna partnerstva te informacije. Centar povezuje sigurnosno-obavještajni rad i napredne tehnologije iz područja kibernetičke sigurnosti.

 

Na konferenciji izlaganja drže čelnici iz kibernetičke industrije, donositelji odluka iz brojnih država, tehnološki stručnjaci, investitori, poduzetnici i drugi.

 


24.01.2020.

Koordinator za borbu protiv terorizma Europske unije u posjetu SOA-i

Dana 23. siječnja 2019. koordinator za borbu protiv terorizma Europske unije Gilles de Kerchove posjetio je Sigurnosno-obavještajnu agenciju.

 

De Kerchovi su predstavljene aktivnosti koje Sigurnosno-obavještajna agencija provodi u prevenciji i suzbijanja terorizma, kao i prioriteti predsjedanja Sigurnosno-obavještajne agencije Protuterorističkom skupinom (Counter Terrorism Group - CTG). Protuteroristička skupina okuplja sigurnosne službe država članica EU te Norveške i Švicarske. Sukladno predsjedanjem Republike Hrvatske Vijećem EU, Sigurnosno-obavještajna agencija od 1. siječnja 2020. predsjeda Protuterorističkom skupinom.

 

Gilles de Kerchove ima ključnu ulogu u pokretanju rasprave o borbi protiv terorizma unutar EU-a te redovito izvješćuje Vijeće EU o provedbi mjera za borbu protiv terorizma na razini EU-a. Ujedno blisko surađuje s institucijama EU-a na unapređenju napora EU-a u borbi protiv terorizma.

 


24.01.2020.

Direktorica Europola u posjetu SOA-i

Dana 23. siječnja 2019. direktorica Europola Catherine De Bolle posjetila je Sigurnosno-obavještajnu agenciju.

 

Na sastanku su se razmatrala aktualna sigurnosna pitanja poput međunarodnog terorizma, organiziranog kriminala i ilegalnih migracija, a direktorici Europola predstavljeni su prioriteti predsjedanja Sigurnosno-obavještajne agencije Protuterorističkom skupinom (Counter Terrorism Group - CTG). Protuteroristička skupina okuplja sigurnosne službe država članica EU te Norveške i Švicarske. Sukladno predsjedanjem Republike Hrvatske Vijećem EU, Sigurnosno-obavještajna agencija od 1. siječnja 2020. predsjeda Protuterorističkom skupinom.

 

Europski policijski ured (Europol) agencija je EU-a za provedbu zakona čija je zadaća pomagati tijelima za provedbu zakona u državama članicama EU-a. Direktora Europola imenuje Vijeće EU-a.

 


24.01.2020.

Zajedničko izaslanstvo SOA-e i poljske sigurnosne službe ABW u posjeti španjolskim sigurnosnim tijelima

Od 14. do 15. siječnja 2019. u Madridu, Kraljevina Španjolska, zajedničko izaslanstvo Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i poljske Agencija za unutarnju sigurnost (ABW) održalo je konzultacijske sastanke sa španjolskim sigurnosnim tijelima. Izaslanstvo SOA-e vodio je ravnatelj Daniel Markić.


Sastanci su održani sa španjolskom sigurnosno-obavještajnom agencijom CNI, Središtem za suzbijanje terorizma i organiziranog kriminala (CITCO), kao i s policijskim tijelima Guardia Civil i Policia National.


Na sastancima se razgovaralo o ulozi službi i tijela u prevenciji i suzbijanju terorizma, radikalizacije kao i ulozi u imigracijskim procesima.


ABW i SOA partneri su u provedbi EU projekta jačanja kapaciteta institucionalnih kapaciteta na području nacionalne sigurnosti. Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda.


17.12.2019.

U SOA-i održan okrugli stol o ulozi sigurnosno-obavještajnih sustava u suvremenom sigurnosnom okružju

Dana 17. prosinca 2019. u sjedištu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) održan je okrugli stol na temu uloge sigurnosno-obavještajnih sustava u suvremenom sigurnosnom okružju.

 

SOA je okrugli stol organizirala u sklopu suradnje s Ministarstvom obrane Francuske Republike na projektu „La Fabrique Défense“ te u partnerstvu s inicijativom Obavještajni koledž u Europi (Intelligence College in Europe).

 

Izlaganja su, uz ravnatelja SOA-e Daniela Markića, održali veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. Gaël Veyssiere, vojna izaslanica obrane Francuske Republike pukovnica Florence Skrlj, g. Yvan Lledo Ferrer iz Obavještajnog koledža u Europi te dekan Veleučilišta VERN prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila koji je i moderirao raspravu.

 

Na okruglom stolu sudjelovali su i studenti sa sveučilišnih programa iz Zagreba i Splita koji se bave sa sigurnosnim temama (Hrvatski studiji, Filozofski fakultet u Zagrebu, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti u Splitu te Studij vojnog vođenja i upravljanja).

 

Kao gosti, okruglom stolu nazočili su i predstavnici Ureda Predsjednice RH, Ureda predsjednika Vlade RH, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava te Operativno-tehničkog centra za nadzor komunikacija.

 

Projekt „La Fabrique Défense“ integrira partnere iz državnih institucija i privatnog sektora, think tankove i sveučilišta, a usmjeren je na promociju i razvoj zajedničke europske sigurnosne i obrambene strateške kulture kod mlade populacije. Projekt obuhvaća široki spektar aktivnosti, od rasprava o važnim obrambenim i sigurnosnim temama, pa do sajmova inovacija u obrambenom i sigurnosnom području. Uz aktivnosti u Francuskoj projekt se odvija i kroz organizaciju okruglih stolova sa studentima u više europskih država.

 

Obavještajni koledž u Europi je inicijativa za jačanje zajedničke strateške i obavještajne kulture u Europi.


10.12.2019.

Održana redovita sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

U utorak, 10. prosinca 2019. godine, održana je redovita sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju su sazvali predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

 

Tijekom sjednice razmatrane su sigurnosne prijetnje i rizici koji mogu utjecati na nacionalnu sigurnost i interese, poglavito u kontekstu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije. Na sjednici su također usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2020. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, te je odobren Godišnji plan rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2020. godinu, sukladno Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti. Ujedno je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama agencija unutar njihova djelokruga.

 

Supredsjedatelji Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona izvijestili su članove Vijeća o trenutnom statusu projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona, te o dosad poduzetim koracima na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

 

Vijeće za nacionalnu sigurnost primilo je na znanje informaciju o tijeku provede postupka nabave višenamjenskog borbenog aviona za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te je iskazalo potporu tome projektu i predanost Republike Hrvatske zadržavanju i obnovi ove strateški značajne obrambene sposobnosti Republike Hrvatske.

 


30.11.2019.

PRIOPĆENJE

Srbijanska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) objavila je da je podnijela kaznenu prijavu protiv jednog hrvatskog i jednog srbijanskog državljanina zbog navodne špijunaže u korist Republike Hrvatske, a sve po nalogu hrvatskih državnih institucija, uključujući i Sigurnosno-obavještajnu agenciju.

U interesu javnog informiranja, ističemo da se radi o konstruiranoj kaznenoj prijavi kojom se želi skrenuti pozornost domaće i međunarodne javnosti s ozbiljnih afera u Srbiji, od kojih su dvije recentne: sumnja u korupciju i nezakonitu trgovinu oružjem Srbije s inozemstvom te objava snimke u kojoj ruski obavještajni časnik, pripadnik GRU-a, predaje novac časniku Vojske Srbije.

Zabrinjava nas činjenica da srbijanske sigurnosne institucije, radi prikrivanja sumnji u kršenje međunarodnog prava te relativiziranja rada svojih političkih, sigurnosnih i vojnih tijela za interese trećih država, kontinuirano agresivno nastupaju prema Republici Hrvatskoj i njezinim građanima, kao i prema saveznicima u NATO-u.

Pri tome posebno zabrinjava činjenica da Republika Srbija sustavno zlorabi svoj sigurnosni aparat za ometanje rasvjetljavanja sudbine nasilno odvedenih i nestalih osoba tijekom Domovinskog rata te za prikrivanje ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima i vojnicima tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, između ostalog i optužnicama za špijuniranje u korist Republike Hrvatske.

Sigurnosno-obavještajna agencija će i nadalje, u suradnji s drugim nadležnih hrvatskim tijelima, raditi na zaštiti nacionalne sigurnosti i interesa Republike Hrvatske i njezinih građana, što uključuje i kontinuirani rad na pronalasku osoba nestalih tijekom Domovinskog rata.

25.11.2019.

Ravnatelj Markić sudjelovao na Međunarodnom sigurnosnom forumu u Halifaxu

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić sudjelovao je na 11. po redu Međunarodnom sigurnosnom forumu (Halifax International Security Forum) koji se od 22. do 24. studenoga 2019. održavao u Halifaxu, Kanada.

 

Sigurnosni forum u Halifaxu je vodeća sigurnosna, obrambena i vanjskopolitička konferencija na sjevernoameričkom kontinentu i održava se svake godine. Broj sudionika ograničen je na 300 osoba iz više od 80 država. Sudionici Foruma su lideri iz demokratskih država, stručnjaci i znanstvenici te rukovoditelji i donositelji odluka u javnom i privatnom sektoru iz cijelog svijeta.

 

Forum je osnovan 2009. godine kao program unutar američkog trusta mozgova (think tank) German Marshall Fund, a posvećen je jačanju strateške suradnje između demokratskih država i prepoznat je kao vodeće okupljanje demokratskih lidera posvećeno globalnoj sigurnosti i prosperitetu.

 

Predsjednik Foruma Peter Van Praagh naveo je da je ovogodišnji Forum bio usmjeren na globalna pitanja, posebice Kinu i potrebu za sveobuhvatnom strategijom prema njoj, trenutne izazove u Ukrajini, vodstvo SAD-a u svijetu te potrebu prilagodbe država tehnološkim i političkim promjenama.

 

Posebna plenarna sjednica na Forumu bila je posvećena doprinosu žena miru i sigurnosti u svijetu.


25.11.2019.

Zajednička stručna posjeta SOA-e i poljske sigurnosne službe ABW Berlinu

Dana 29. listopada 2019. zajedničko izaslanstvo Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i Centra izvrsnosti za prevenciju terorizma poljske Sigurnosne službe (ABW), u sklopu projekta jačanja suradnje na polju unutarnje sigurnosti, održalo je stručne sastanke u Združenom protuterorističkom centru u Berlinu (GTAZ).

 

Centar GTAZ je tijelo odgovorno za koordinaciju suradnje njemačkih specijalnih službi i službi za provedbu zakona (policija, carina) te vojnih tijela u kontekstu terorističkih prijetnji. Na sastanku se razgovaralo o organizaciji Centra i razmjeni informacija između uključenih dionika na federalnoj i međunarodnoj razini. Naglasila se i uloga Centra u području prevencije i istraživačkih programa u cilju suprotstavljanja radikalizaciji. Hrvatsko-poljsko izaslanstvo razmijenilo je iskustva o dijeljenju informacija za prevenciju terorizma s njemačkim protuterorističkim institucijama.

 

Sljedećeg dana se izaslanstvo susrelo sa stručnjacima iz drugih njemačkih institucija zaduženih za unutarnju i vanjsku sigurnost (BMI, BND)


10.11.2019.

Ravnatelj SOA-e sa suradnicima tijekom listopada posjetio SAD i Kanadu

U razdoblju od 21. do 23. listopada 2019., ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sa suradnicima boravio je u posjetu SAD-u. Izaslanstvo SOA-e, zajedno s izaslanstvom Centra izvrsnosti za prevenciju terorizma poljske sigurnosne službe ABW posjetilo je SAD u sklopu zajedničkog EU projekta SOA-e i ABW-a za jačanje nacionalne sigurnosti.

 

Tijekom posjete održani su sastanci na razini visokih dužnosnika hrvatske i poljske službe te američkih institucija.

 

Između ostalog, održan je sastanak Nacionalnom protuterorističkom centru (National Counterterrorism Center – NCTC) SAD-a gdje se razgovaralo o borbi protiv terorizma i prevenciji ekstremizma. Tijekom sastanka istaknuta su i konkretna pitanja poput suzbijanja širenja terorističkog sadržaja na internetu.

 

Zadnjeg dana posjeta održani su razgovori u Središnjoj obavještajnoj agenciji (Central Intelligence Agency – CIA).

 

Uz posjet SAD-u, izaslanstvo SOA-e, predvođeno ravnateljem, zajedno s poljskim partnerima, od 7. do 11. listopada 2019. održalo je konzultacijske sastanke s kanadskom sigurnosno-obavještajnom službom (Canadian Security Intelligence Service – CSIS) i Združenim centrom za procjenu terorizma (Integrated Terrorism Assessment Centre – ITAC). Na sastancima se razgovaralo o pitanjima prevencije i suzbijanja terorizma.


16.10.2019.

Ravnatelj SOA-e sudjelovao na raspravi o lažnim vijestima i dezinformacijama na Sigurnosnom simpoziju Europske komisije

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić, dana 15. listopada 2019., sudjelovao je na panel raspravi o lažnim vijestima i dezinformacijama koja se održala u sklopu 14. godišnjeg sigurnosnog simpozija Europske komisije.

 

Uz ravnatelja SOA-e, na panel raspravi sudjelovali su i Madeline de Cock Buning, čelnica Visoke stručne skupine za lažne vijesti i dezinformacije, Alastair Macdonald, šef ureda Reutersa u Bruxellesu te prof. dr. Iryna Gurevych sa Odjela za računalne znanosti Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu. Moderatorica rasprave bila je Shada Islam, direktorica za strategiju u think-tanku Friends of Europe.

 

Tijekom panel rasprave ravnatelj SOA-e istaknuo je kompleksnost hibridnih prijetnji i dezinformacijskih kampanja te je upoznao sudionike s ulogom sigurnosno-obavještajnog sustava u njihovoj prevenciji, prepoznavanju i suzbijanju. Ravnatelj SOA-e naglasio je prilagodbe koje je Republika Hrvatska provela kroz koncept domovinske sigurnosti kako bi se odgovorilo na nove sigurnosne izazove poput hibridnih prijetnji. Hibridne prijetnje zahtijevaju jačanje otpornosti cijelog društva, uz usku međuresornu suradnju, uključenost vanjskih dionika poput akademske zajednice i privatnog sektora, kao i intenzivnu međunarodnu suradnju, osobito u okvirima NATO-a i EU-a. Kao konkretan primjer dezinformacijske operacije, ravnatelj SOA-e upoznao je sudionike sa slučajem lažne vijesti koju su proširili mediji i pojedini dužnosnici susjedne države, da je SOA u susjednoj državi poticala terorizam, a o čemu je SOA pisala u svom aktualnom Javnom izvješću.

 

Uz panel raspravu, na Simpoziju su izlaganja održali i Sir Julian King, povjerenik za sigurnosnu uniju u Europskoj komisiji, Dick Schoof, ravnatelj nizozemske sigurnosno-obavještajne agencije AIVD, Paraskevi Michou, glavna direktorica za migracije i unutarnje poslove (DG HOME) Europske komisije, Lucille Rolland, načelnica francuske Središnje teritorijalne obavještajne službe, Bart Somers, gradonačelnik Mechelena, prof. dr. David Betz s King's College-a u Londonu te Gunther H. Oettinger, povjerenik za proračun i ljudske resurse Europske komisije.

 

Sigurnosni simpozij Europske komisije održava se jednom godišnje i okuplja predstavnike svih institucija Europske unije, agencija (EURPOL, FRONTEX i sl.) te sigurnosnih stručnjaka.

 


06.09.2019.

Sastanak ravnatelja SOA-e i direktorice Europola

Dana 5. rujna 2019. ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić i zamjenik ravnatelja poljske sigurnosne službe ABW Bernard Boguslawski održali su sastanak s direktoricom Europola Catherine De Bolle u sjedištu Europola u Den Haagu, Nizozemska.

 

Sastanak je održan u sklopu aktivnosti EU projekta jačanja institucionalnih kapaciteta na području nacionalne sigurnosti kojeg zajednički provode SOA i Centar izvrsnosti za prevenciju terorizma poljske sigurnosne službe ABW.

 

Na sastanku su se razmatrala aktualna sigurnosna pitanja poput međunarodnog terorizma, organiziranog kriminala i ilegalnih migracija.

 

Europski policijski ured (Europol) agencija je EU-a za provedbu zakona čija je zadaća pomagati tijelima za provedbu zakona u državama članicama EU-a. Direktora Europola imenuje Vijeće EU-a.

 

Foto: Europol

 


23.08.2019.

Ravnatelj SOA-e na godišnjoj konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić sudjelovao je na godišnjoj konferenciji veleposlanika i generalnih konzula Republike Hrvatske koja se održava u Zagrebu 22. i 23. kolovoza 2019. u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

 

O odrednicama hrvatske vanjske i europske politike govorili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

 

Ravnatelj SOA-e održao je izlaganje i sudjelovao na panel raspravi o trenutnom geopolitičkom i sigurnosnom okviru. Uz ravnatelja, na panel raspravi sudjelovali su i potpredsjednik  Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević te potpredsjednik  Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

 

(Foto: MORH)

 


06.08.2019.

Ravnatelj SOA-e sudjelovao na Aspenskom sigurnosnom forumu (Aspen Security Forum)

Na poziv organizatora, ravnatelj SOA-e Daniel Markić sudjelovao je na Aspenskom sigurnosnom forumu (Aspen Security Forum) koji se održao od 17. do 20. srpnja 2019. u Aspenu, SAD.

 

Radi se o desetom po redu sigurnosnom forumu u organizaciji Aspen instituta kojem je cilj odgovoriti na ključna aktualna pitanja nacionalne i domovinske sigurnosti. Forum okuplja visoke sadašnje i bivše dužnosnike relevantnih državnih tijela zaduženih za nacionalnu i domovinsku sigurnost, rukovoditelje gospodarskih subjekata, posebno onih vezanih uz nacionalnu sigurnost, kao i predstavnike akademske zajednice te novinare.

 

Ovogodišnji Forum otvorio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.


06.08.2019.

Nastavak aktivnosti SOA-e i poljskog ABW-a u sklopu zajedničkog EU projekta za prevenciju terorizma

9. i 10. srpnja 2019. u Splitu su održane stručne konzultacije SOA-e i Centra izvrsnosti za prevenciju terorizma poljske sigurnosne službe ABW u sklopu zajedničkog EU projekta jačanja institucionalnih kapaciteta na području nacionalne sigurnosti.

 

Razgovori su se fokusirali na ključna pitanja povezana s aktivnostima Centra izvrsnosti na međunarodnoj i nacionalnoj razini, kao i na strateške planove koji uključuju pokretanje javne kampanje promoviranja sigurnosti, uspostavu alata za e-učenje i održavanje međunarodne konferencije za prevenciju terorizma u prigodi druge godišnjice Centra izvrsnosti 2020. godine.

 

U sklopu međunarodnih sastanaka, od 27. do 29. svibnja 2019. u Italiji su SOA i Centar izvrsnosti organizirali konzultacijski sastanak s talijanskom sigurnosnom službom AISI. Na sastanku se razgovaralo o ulozi službi i institucija u kontekstu prevencije i suzbijanja terorizma te je analiziran opseg mjera za suzbijanje radikalizacije. Istaknuti su i izazovi povezani s ilegalnim migracijama.


03.06.2019.

Javno izvješće SOA-e 2018.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) objavljuje javno izvješće za 2018. godinu. Radi se o petom po redu javnom izvješću SOA-e, a dokument se nalazi ovdje.

 

Svrha javnih izvješća je upoznati građane sa sigurnosnom situacijom u Republici Hrvatskoj i okruženju te predstaviti aktivnosti SOA-e u zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa i građana Republike Hrvatske.

 

Javno izvješće sadržava i statističke podatke o upravljanju SOA-om u 2018. godini.

 

Objavama javnih izvješća SOA se pridružila praksi razvijenih demokratskih država u promicanju veće transparentnosti i odgovornosti sigurnosno-obavještajnih agencija prema građanima.


21.05.2019.

NATO-ov protuteroristički skup u suorganizaciji SOA-e i slovenske SOVA-e

U suorganizaciji Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i Slovenske sigurnosno-obavještajne agencije (SOVA) u Opatiji se održava NATO-ov sigurnosno-obavještajni skup na temu borbe protiv terorizma.

 

Tijekom dvodnevnih aktivnosti više od 100 stručnjaka iz 30-ak država i tijela NATO-a te partnerskih država raspravljat će o mjerama i aktivnostima koje se provode u prevenciji i suzbijanju terorizma.

 

 

Na skupu sudjeluju ravnatelji vojnih i civilnih sigurnosno-obavještajnih agencija (s lijeva na desno): Goran Vasilevski (Vojna sigurnosna i obavještajna agencija Republike Sjeverne Makedonije), bg Ivica Kinder (Vojna sigurnosno-obavještajna agencija Republike Hrvatske), Dejan Matijevič (Obavještajna i sigurnosna služba Ministarstva obrane Republike Slovenije), Daniel Markić (Sigurnosno-obavještajna agencija Republike Hrvatske), Rajko Kozmelj (Slovenska sigurnosna i obavještajna agencija), Goran Nikolovski (Uprava za sigurnost i protuobavještajni rad Ministarstva unutarnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije), Zoran Ivanov (Obavještajna agencija Republike Sjeverne Makedonije)


21.05.2019.

Prva godišnjica zajedničkog EU projekta SOA-e i poljske sigurnosne službe ABW

Agencija za unutarnju sigurnost (ABW) Republike Poljske i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) partneri su u provedbi projekta "Podizanje osposobljenosti državnih službi sigurnosti, zaposlenika javne uprave i centara za istraživanje i razvoj, i jačanje njihove suradnje na području nacionalne sigurnosti" (Projekt). Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda.

 

Sporazum o partnerstvu u realizaciji Projekta potpisali su ravnatelji SOA-e i ABW-a 22. svibnja 2018. u sklopu svečanosti otvaranja Centra izvrsnosti za prevenciju terorizma ABW-a.

 

Projekt ima za cilj pripremu javne uprave za učinkovitije identificiranje i suzbijanje terorističkih i asimetričnih prijetnji slijedom transnacionalnih iskustava.

 

Projektom se želi ojačati novi model odgovora na terorističke i asimetrične prijetnje putem podizanja standarda; osigurati razmjenu informacija i iskustava u okviru nacionalne i međunarodne suradnje; te provoditi analitičku obuku i obuku dužnosnika sigurnosnog sustava i zaposlenika javne uprave u navedenom području.

 

U svrhu informiranja domaće i međunarodne javnosti poljska strana je otvorila i posebnu internetsku stranicu posvećenu Centru izvrsnosti za prevenciju terorizma ABW-a i realizaciji Projekta - https://tpcoe.gov.pl/cpe

 

Uz vijesti koje se tiču redovitih aktivnosti Centra izvrsnosti, na stranicama se mogu pronaći i vijesti o realizaciji Projekta, odnosno zajedničkim aktivnostima SOA-e i ABW-a koje su provedene tijekom prve godine njegova postojanja:

 

 

  • Od 27. do 30. kolovoza u Krakowu, Poljska, u Centru izvrsnosti za borbu protiv terorizma ABW-a, održan je konzultacijski sastanak predstavnika SOA-e i ABW-a na kojem su raspravljeni zaključci i preporuke nakon prve obuke predstavnika državne uprave u centru. Zajednički je istaknuta potreba obuke zaposlenika županijskih ureda i prihvatnih centara, uključujući i obuku u bihevioralnim tehnikama i komunikaciji. U zadnjem kvartalu 2018. godine SOA je organizirala obučne događaje za predstavnike hrvatske državne uprave, po modelu Centra izvornosti za borbu protiv terorizma. Također, predstavnici SOA-e i ABW-ovog Centra sudjelovali su na sastanku s NATO-ovim Centrom izvrsnosti za protuobavještajni rad (NATO Counterintelligence Centre of Excellence).
    Poveznica: https://tpcoe.gov.pl/cpe/events/6,Consultation-meeting-with-the-Croatian-partner-service-SOA-Krakow.html

 

  • Od 24. do 26. listopada 2018. u Parizu, Francuska, ABW-ov Centar i SOA organizirali su konzultacijski sastanak s francuskom sigurnosnom službom DGSI i Koordinacijskom jedinicom za borbu protiv terorizma UCLAT. Na sastanku se razgovaralo o ulozi ovih službi i institucija u prevenciji i suzbijanju terorizma, radikalizacije kao i njihovoj ulozi u imigracijskim procedurama. Na kraju sastanka su utvrđene preporuke glede funkcioniranja sustava prevencije terorizma na području Europske unije.
    Poveznica: https://tpcoe.gov.pl/cpe/events/10,International-meeting-Paris-France.html

 

  • Od 6. 8. studenoga 2018. u Helsinkiju, Finska, ABW-ov Centar i SOA organizirali su konzultacijski sastanak s finskom sigurnosnom službom SUPO, Ravnateljstvom policije, Ministarstvom unutarnjih poslova i Nacionalnim istražnim uredom. Na sastanku se razgovaralo o ulozi navedenih službi i institucija u kontekstu prevencije i suzbijanja terorizma te je analiziran opseg mjera za suzbijanje radikalizacije. Na kraju sastanka su utvrđene preporuke glede funkcioniranja sustava prevencije terorizma na području Europske unije.
    Poveznica: https://tpcoe.gov.pl/cpe/events/11,International-meeting-Helsinki-Finland.html

 

 

  • Dana 12. veljače 2019. predstavnici SOA-e sudjelovali su na sastanku koji je ABW-ov Centar izvrsnosti za prevenciju terorizma organizirao s predstavnicima javne uprave Poljske. Tema sastanka bila je pregled pitanja zaštite i spašavanja te medicinske pomoći u slučaju terorističkog napada na objekte javne uprave.
    Poveznica: https://tpcoe.gov.pl/cpe/events/48,VII-National-meeting-Warsaw.html

 

  • Od 18. do 22. ožujka 2019. u Canberri, Australija, predstavnici SOA-e i ABW-ovog Centra izvrsnosti za prevenciju terorizma održali su konzultacije s australskim sigurnosnim tijelima: sigurnosnom službom ASIO, Nacionalnim centrom za procjenu prijetnji, Ministarstvom unutarnjih poslova, Graničnom službom, Federalnom policijom i financijskom službom AUSTRAC. Razgovaralo se o ulozi ovih službi u prevenciji i suzbijanju terorizma te sprječavanju radikalizacije. Na kraju sastanka su utvrđene preporuke funkcioniranju sustava prevencije terorizma u Hrvatskoj, Poljskoj i Australiji.
    Poveznica: https://tpcoe.gov.pl/cpe/events/53,International-meeting-Canberra-Australia.html

 

  • Od 2. do 4. travnja 2019. u Bukureštu, Rumunjska, predstavnici SOA-e i ABW-ovog Centra izvrsnosti za prevenciju terorizma održali su konzultacijski sastanka s rumunjskom sigurnosnom službom SRI. Na sastanku se razgovaralo o ulozi ovih službi i institucija u prevenciji i suzbijanju terorizma, radikalizacije kao i njihovoj ulozi u imigracijskim procedurama. Na kraju sastanka su utvrđene preporuke glede funkcioniranja sustava prevencije terorizma na području Europske unije.
    Poveznica: https://tpcoe.gov.pl/cpe/events/56,International-meeting-Bucharest-Romania.html

 

  • Od 13. do 15. svibnja 2019. u Budimpešti, Mađarska, predstavnici SOA-e i ABW-ovog Centra izvrsnosti za prevenciju terorizma održali su konzultacijski sastanka s mađarskim Centrom za borbu protiv terorizma TEK. Na sastanku se razgovaralo o ulozi ovih službi i institucija u prevenciji i suzbijanju terorizma, radikalizacije kao i njihovoj ulozi u imigracijskim procedurama. Na kraju sastanka su utvrđene preporuke glede funkcioniranja sustava prevencije terorizma na području Europske unije.
    Poveznica: https://tpcoe.gov.pl/cpe/events/61,International-meeting-Budapest-Hungary.html

06.03.2019.

Ravnatelj SOA-e u Francuskoj sudjelovao na osnivanju Europskog obavještajnog kolegija

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić sudjelovao je na osnivačkom susretu Europskog obavještajnog kolegija, održanom 4. i 5. ožujka 2019. u Parizu, Francuska.

 

Europski obavještajni kolegij (Intelligence College in Europe, Collège du renseignement en Europe) je platforma za ne-operativnu razmjenu informacija, sa svrhom stvaranja zajedničke europske strateške obavještajne kulture u kontekstu sigurnosnih i geopolitičkih promjena u svijetu.

 

Europski obavještajni kolegij započeo je nizom okruglih stolova održanih u ponedjeljak 4. ožujka 2019. na kojem su sudjelovali predstavnici europskih sigurnosnih i obavještajnih agencija te drugih europskih institucija koje se bave obavještajnim radom.

 

Drugi dan, 5. ožujka 2019., održan je okrugli stol na kojem je ravnatelj SOA-e bio jedan od četiri panelista - ravnatelja službi. Uz ravnatelja SOA-e, panelisti su bili ravnatelji francuske sigurnosne službe DGSI i obavještajne službe DGSE te ravnatelj španjolske sigurnosno-obavještajne službe CNI.

 

Okrugli stol zatvorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je i pokrenuo ideju osnivanja Europskog obavještajnog kolegija u svom govoru na sveučilištu Sorbonne u rujnu 2017. o "ujedinjenoj i demokratskoj suverenoj Europi".

 

Zatvarajući prvi susret Europskog obavještajnog kolegija, francuski je predsjednik naglasio da se Europski obavještajni kolegij osniva s tri cilja: 1. pojašnjenje izazova obavještajnog rada onima koji donose oduke, 2. razmjena iskustava i znanja te 3. strateško promišljanje u koje bi se uključila i akademska zajednica. Kolegij neće biti alat za operativnu razmjenu podataka ili mjesto za donošenje operativnih odluka. Kolegij nije zamišljen kao prethodnica obavještajne agencije EU niti mu je cilj zamijeniti nacionalne obavještajne službe, već treba pomoći u razmjeni iskustava i izgradnji zajedničke europske strateške kulture.

 

Na osnivačkom sastanku sudjelovalo je 66 sigurnosnih i obavještajnih službi iz 30 država, članica Europske unije, Norveške i Švicarske. Sudjelovalo je 45 ravnatelja službi i 11 koordinatora. Susreti Europskog obavještajnog kolegija održavat će se četiri puta godišnje, a sljedeći susret održat će se u Madridu, Španjolska.

 


18.02.2019.

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić na 55. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sudjelovao je na 55. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja se održala od 15. do 17. veljače 2019. godine.

Konferencija se ove godine posebno fokusirala na teme poput snage Europske unije, transatlantske suradnje, kao i mogućih posljedica obnove nadmetanja velikih sila.

Ravnatelj Markić sudjelovao je i u radu tematskog dijela konferencije posvećenog sigurnosno-obavještajnom radu, a održao je i niz bilateralnih i multilateralnih susreta.

 

Sastanak predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga na kojem su razgovarali o nastavku suradnje u okviru NATO-a koji ove godine obilježava 70. obljetnicu, kao i o doprinosu Republike Hrvatske globalnoj sigurnosti te situaciji u susjedstvu (foto: Twitter Vlada RH)


29.01.2019.

Koordinator EU za borbu protiv terorizma u SOA-i

Dana 29. siječnja 2018., u sklopu svog posjeta Zagrebu, koordinator Europske unije za borbu protiv terorizma Gilles de Kerchove posjetio je Sigurnosno-obavještajnu agenciju gdje se sastao s ravnateljem SOA-e Danielom Markićem i suradnicima.

Na sastanku se razgovaralo o pitanjima sveobuhvatnog pristupa Europske unije u prevenciji i suzbijanju terorizma i radikalizacije u Europi, terorističke prijetnje i radikalizacije na području jugoistoka Europe, kao i ulozi institucija Europske unije i sigurnosno-obavještajnih agencija u borbi protiv terorizma.

 


18.12.2018.

Održana 4. sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti

U Sigurnosno-obavještajnoj agenciji u utorak, 18. prosinca 2018. održana je četvrta sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti pod predsjedanjem predsjednika Koordinacije, potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, uz nazočnost ministara Davora Božinovića i Tome Medveda, ravnatelja SOA-e te drugih članova Koordinacije.

 

Sjednica je održana nakon jučerašnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojoj je odobren Godišnji plan rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2019. godinu.

 

Na sjednici Koordinacije razgovaralo se o informacijsko-komunikacijskim trendovima i njihovoj ulozi u sustavu domovinske sigurnosti, s naglaskom na daljnjem razvoju i dostizanju  tehnoloških i organizacijskih sposobnosti.

 

Članovi Koordinacije su upoznati s Godišnjim planom rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2019. godinu koji je jučer na svojoj sjednici usvojilo Vijeće na nacionalnu sigurnost. Plan sadrži 12 specifičnih ciljeva i 27 zadaća čijom će se provedbom osigurati kontinuitet razvoja sustava domovinske sigurnosti, s posebnim naglaskom na povećanje operativnosti sustava. To će se ostvariti prvenstveno izradom standardnih operativnih postupaka i priručnika za upravljanje u izvanrednim i kriznim stanjima, provedbom vježbi za provjeru sustava, strategijom i mjerama za smanjenje rizika od katastrofa, kibernetičkom zaštitom i zaštitom nacionalne kritične infrastrukture te drugim mjerama.

 

Istaknuti su ostvareni rezultati Koordinacije tijekom 2018. godine, a članovi Koordinacije na čelu s ministrom Krstičevićem posebno su zahvalili dugogodišnjem pročelniku Hrvatske gorske službe spašavanja Vinku Prizmiću za njegov doprinos razvoju HGSS-a, traganju i spašavanju nebrojenih osoba i razvoju sustava domovinske sigurnosti.


17.12.2018.

Održana 2. sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Sukladno ranijoj najavi, održana je druga ovogodišnja sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju su zajedno sazvali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

 

Na sjednici je raspravljeno stanje informacijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj. U području neklasificiranih podataka Vijeće za nacionalnu sigurnost donijelo je dvije odluke i jednu preporuku državnim tijelima, prvenstveno s ciljem podizanja svijesti, znanja i učinkovitosti državnih institucija Republike Hrvatske.

 

Na sjednici se raspravljalo i o odnosima Republike Hrvatske i susjednih zemalja te trendovima migracijskih kretanja u okružju Republike Hrvatske. Sukladno odredbama Zakona o sigurnosno obavještajnom sustavu i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti Vijeće za nacionalnu sigurnost u redovitoj proceduri odobrilo je uspostavu suradnje sigurnosno-obavještajnim agencijama s partnerskim stranim službama, kao i Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2019. godinu te Godišnji plan za rad Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za nadolazeću godinu.

 

sastanak


24.08.2018.

Ravnatelj SOA-e na Konferenciji veleposlanika i generalnih konzula Republike Hrvatske

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić sudjelovao je na Konferenciji veleposlanika i generalnih konzula Republike Hrvatske koja je održana u Zagrebu 23. kolovoza 2018.

 

Na konferenciji su, uz ostale, sudjelovali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te hrvatski veleposlanici, generalni konzuli i vojni izaslanici.

 

Dvodnevnu konferenciju otvorili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković izlaganjima na temu "Odrednice hrvatske vanjske politike".

 

Ravnatelj SOA-e sudjelovao je na panel raspravi "Globalni geopolitički i sigurnosni okvir, migracije" te održao izlaganje na temu ilegalnih migracija. Uz ravnatelja, na panel raspravi sudjelovali su i ministri Krstičević i Božinović.

 

 

(Foto: MORH/M. Čobanović)

 


27.06.2018.

Sjednica Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija

Pod predsjedanjem potpredsjednika Vlade, ministra obrane i predsjednika Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija Damira Krstičevića 26. lipnja 2018. godine održana je sjednica Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija.

 

Na sjednici je raspravljeno aktualno stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj, stanje migracija u okruženju te niz pitanja vezanih za usmjeravanje rada i razvoj sposobnosti sigurnosno-obavještajnih agencija.

 

Utvrđeno je da je stanje sigurnosti zadovoljavajuće i da su poduzete sve potrebne radnje na aktivnom praćenju i reakciji na ilegalne migracije. Također su podržane započete aktivnosti na optimiziranju i daljnjem razvoju potrebnih sposobnosti sigurnosno-obavještajnog sustava.


15.06.2018.

SOA partner poljskoj sigurnosnoj službi ABW u EU projektu podizanja osposobljenosti u području nacionalne sigurnosti 

Agencija za unutarnju sigurnost (ABW) Republike Poljske i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) partneri su u provedbi projekta "Podizanje osposobljenosti državnih službi sigurnosti, zaposlenika javne uprave i centara za istraživanje i razvoj, i jačanje njihove suradnje na području nacionalne sigurnosti." Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda.

 

Projekt ima za cilj pripremu javne uprave za učinkovitije identificiranje i suzbijanje terorističkih i asimetričnih prijetnji slijedom transnacionalnih iskustava.

 

ABW je kao partnera u realizaciji projekta izabrala SOA-u zbog dosadašnjih aktivnosti SOA-e, mogućnosti doprinosa cilju partnerstva i iskustva SOA-e u međunarodnim projektima slične vrste.

 

Sporazum o partnerstvu u realizaciji projekta potpisali su ravnatelji SOA-e i ABW-a u sklopu svečanosti otvaranja Centra izvrsnosti za borbu protiv terorizma ABW-a. Svečanosti je nazočio poljski državni vrh na čelu s predsjednikom poljske vlade Mateuszom Morawieckim.

 

Projektom će se razviti novi model odgovora na terorističke i asimetrične prijetnje putem podizanja standarda; osigurati razmjenu informacija i iskustava u okviru nacionalne i međunarodne suradnje; te provoditi analitičku obuku i obuku dužnosnika sigurnosnog sustava i zaposlenika javne uprave u navedenom području.

 

Model se planira provoditi i u suradnji s međunarodnim partnerima, međunarodnim organizacijama (NATO, EU), znanstvenim centrima i think-thankovima.

 


13.04.2018.

Povjerenik Europske komisije za sigurnosnu uniju Julian King u posjeti SOA-i

Dana 12. travnja 2018., u sklopu posjete Republici Hrvatskoj, povjerenik Europske komisije za sigurnosnu uniju Julian King posjetio je Sigurnosno-obavještajnu agenciju gdje je razgovarao s ravnateljem Danielom Markićem i suradnicima.

 

Uz g. Kinga, članovi izaslanstva Europske komisije na sastanku bili su Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Joanna Deka, članica Kabineta povjerenika Kinga.

 

Na sastanku se razgovaralo o aktualnim sigurnosnim prijetnjama i izazovima sigurnosti Europske unije poput terorizma, organiziranog kriminala i kibernetičke sigurnosti.

 

Povjerenik Europske komisije za sigurnosnu uniju zadužen je za implementaciju Europskog programa sigurnosti, a zadužen je i za identificiranje područja u kojima EU može pomoći u suradnji između država članica te za unaprjeđenje dijeljenja informacija i obavještajnih podataka, uključujući i jaču ulogu agencija EU-a.

 


15.03.2018.

PRIHVAĆENO IZVJEŠĆE O RADU SOA-e ZA 2017. GODINU

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, na zatvorenoj sjednici održanoj 15. ožujka 2018., prihvatio je Izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije za 2017. godinu.

 

Izvješće je članovima Odbora predstavio ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić.

 

Godišnje izvješće sadrži prikaz rada svih segmenata Sigurnosno-obavještajne agencije, a služi kao jedan od oblika kojim Hrvatski sabor, putem Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, provodi nadzor nad radom Sigurnosno-obavještajne agencije.

 

Temeljem Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, godišnje izvješće o svom radu Sigurnosno- obavještajna agencija dostavila je i Predsjednici Republike, predsjedniku Hrvatskog sabora, Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predstojnici Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.


20.02.2018.

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić na 54. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sudjelovao je na 54. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja se održala od 16. do 17. veljače 2018. godine.

 

Konferencija se ove godine posebno fokusirala na ulogu EU-a kao globalnog aktera te njezinih veza s Rusijom i SAD-om. Također, teme su bili i rastuća prijetnja liberalnom međunarodnom poretku, brojni konflikti na Bliskom istoku, politički razvoj događaja u regiji Sahel u Africi.

 

Ravnatelj Markić sudjelovao je i u radu posebnog okruglog stola posvećenog obavještajnom radu "Dare to Share vs. Need to Know: Globalizing Intelligence", a održao je i niz bilateralnih i multilateralnih susreta.


21.11.2017.

Održana sjednica Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija

Pod predsjedanjem potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Damira Krstičevića održana je redovita sjednica Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija.

 

Sjednici Savjeta nazočili su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelji Sigurnosno-obavještajne agencije, Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, Glavni ravnatelj Policije, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga i predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

 

Na sjednici je usvojen nacrt prijedloga Godišnjih smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2018. godinu te su razmatrani podaci o aktualnom stanju sigurnosti u RH koje je ocijenjeno stabilnim i zadovoljavajućim. Ministar unutarnjih poslova je članove Savjeta izvijestio o elementima predviđenih ustrojbenih i funkcionalnih promjena u okviru MUP-a s ciljem jačanja protuterorističkih sposobnosti.

 

Savjet je raspravio i niz tema iz područja djelovanja sigurnosno-obavještajnog i obrambenog sustava s ciljem optimiziranja ulaganja u razvoj sposobnosti i korištenja materijalnih, ljudskih i organizacijskih resursa državnih institucija namijenjenih skrbi za sigurnost hrvatskih građana.


09.11.2017.

Održan okrugli stol s organizacijama civilnog društva

Dana 03. studenoga 2017. u prostorijama SOA-e održan je okrugli stol s predstavnicima organizacija civilnog društva.

 

Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva koje se bave pitanjima ljudske sigurnosti, međunarodne zaštite tražitelja azila, ljudskih prava i transparentnosti.

 

Teme okruglog stola bile su razmatranje uloge Sigurnosno-obavještajne agencije u postupcima rješavanja zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj te distribucija i pouzdanost informacija koje se pojavljuju u javnom prostoru u suvremenim društvima.


27.09.2017.

Ravnatelj SOA-e u posjetu OSA-i BiH

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić sa suradnicima bio je dana 26. rujna 2017. u službenom posjetu generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BIH) Osmanu Mehmedagiću u Sarajevu povodom medijskih napisa o tajnom nadzoru hrvatskih dužnosnika i gospodarstvenika od strane OSA-e BiH.

 

Domaćini su izrazili uvjeravanje da hrvatski dužnosnici i gospodarstvenici nisu predmet tajnog praćenje OSA-e BiH, niti da OSA BiH radi protiv političkih i gospodarskih interesa Republike Hrvatske.

 

SOA je primila na znanje uvjeravanja iz OSA-e BiH uz vjerovanje da će zakonitost postupanja OSA-e BiH, ukoliko se odluče na to, potvrditi i odgovarajuća nadzorna tijela BiH u propisanom postupku demokratskog nadzora nad radom sigurnosno-obavještajnog sektora. U funkciji protuobavještajnog rada, SOA će nastaviti pratiti ovu temu uz nastavak dijaloga s OSA-om BiH.

 

Ravnatelji su tijekom razgovora komentirali i Javno izvješće SOA-e za 2017. godinu. OSA BiH je potvrdila navode i podatke SOA-e iznesene u Javnom izvješću koji se odnose na stanje sigurnosti u državama jugoistočne Europe. SOA i OSA BiH partneri su u prevenciji i suzbijanju prijetnji i izazova koje zajednički dijele Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina, poput terorizma, ekstremizma i organiziranog kriminala.

 

SOA će i dalje aktivno raditi na razvijanju ovog partnerstva, bilateralno, ali i kao članica EU-a i NATO-a, uključujući i potporu u dostizanju euroatlantskih standarda rada.


14.09.2017.

Javno izvješće SOA-e 2017.

SOA objavljuje Javno izvješće za 2017. godinu. Dokument se nalazi ovdje.

 

Svrha javnih izvješća je upoznati građane sa sigurnosnom situacijom u Republici Hrvatskoj i okruženju te promicati javno promišljanje sigurnosnih pitanja s kojima se hrvatsko društvo susreće.

 

Javno izvješće sadrži pregled stanja sigurnosti u Republici Hrvatskoj i okruženju te daje podatke o radu SOA-e u zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa i građana Republike Hrvatske.

 

Javno izvješće sadržava i statističke podatke o upravljanju SOA-om u 2016. godini.

 

Objava javnih izvješća praksa je sigurnosno-obavještajnih agencija razvijenih demokratskih država kojoj se i SOA pridružuje po četvrti put.


25.08.2017.

Sastanak ravnatelja SOA-e s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić 23. kolovoza 2017. sastao se načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske generalom zbora Sir Stuartom Peachom koji je bio u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

 

Ravnatelj Markić i general zbora Peach razgovarali su o sigurnosnim izazovima u jugoistočnoj Europi, kao i prijetnjama i izazovima u Europi i europskom okruženju, s naglaskom na borbi protiv terorizma, jačanju obavještajnih potencijala i međusobnoj suradnji.

 

General zbora Sir Stuart Peach posjet je nastavio u Ministarstvu obrane RH i Oružanim snagama RH.

 

 


08.08.2017.

Ravnatelj SOA-e sa suradnicima primio je 4. kolovoza 2017. delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država na čelu sa kongresmenom Devinom Nunesom.

Ravnatelj SOA-e sa suradnicima primio je 4. kolovoza 2017. delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država na čelu sa kongresmenom Devinom Nunesom.

 

Kongresmen Devin Nunes predsjedavajući je Stalnog odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma SAD-a.

 

Na susretu su razmatrane teme sigurnosne situacije u jugoistočnoj Europi, borbe protiv terorizma, protuobavještajnog rada, demokratske kontrole nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija te sigurnosno-obavještajne suradnje.

 

Tijekom razgovora potvrđena je visoka razina suradnje i povjerenja između hrvatske i američke strane u pitanjima sigurnosti.

 

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić i kongresmen Devin Nunes

 

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić i kongresmen Erick Alan Crawford


30.05.2017.

Otvoren panel o protuterorističkom djelovanju NATO-a

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas je otvorila panel o protuterorističkom djelovanju (Counter Terrorism Panel) Civilnog obavještajnog odbora NATO-a (NATO Civilian Intelligence Committee - CIC) u Opatiji.
 
Domaćini Panela su Sigurnosno-obavještajna agencija i Vojna sigurnosno-obavještajna agencija. Tijekom dvodnevnih aktivnosti oko 120 stručnjaka iz 30-ak država i tijela NATO-a će raspravljati o protuterorističkim mjerama i aktivnostima koje NATO provodi.
 
Nakon otvaranja panela predsjednica Grabar-Kitarović sastala se s pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a za obavještajno sigurnosne poslove, Arndtom Freytagom von Loringhovenom. Na sastanku je sudjelovao i ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, a raspravljalo se o sigurnosnim ugrozama u jugoistočnoj Europi s naglaskom na terorizmu, svim vrstama radikalizma i ugrozama koje dolaze s juga i istoka Europe.
 
Foto: Ured Predsjednice RH


26.06.2016.

SOA objavila Javno izvješće 2016.

Sigurnosno-obavještajna agencija po treći put objavljuje Javno izvješće. Dokument se nalazi ovdje.

U SOA-i smatramo da se nacionalna sigurnost najbolje štiti zajedničkim nastojanjem građana i državnih tijela. Zato je za učinkovitu zaštitu nacionalne sigurnosti potrebno upoznati javnost s kojim se opasnostima i prijetnjama suočavamo. To je ujedno i naša obveza prema građanima čiju potporu trebamo u svakodnevnom radu.

Javno izvješće sadrži pregled stanja sigurnosti u Republici Hrvatskoj i okruženju te daje podatke o našem radu u zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa i građana Republike Hrvatske.

Javno izvješće sadržava i podatke o upravljanju SOA-om u 2015. godini.

Godišnja izvješća redovito objavljuju sigurnosno-obavještajne službe ostalih demokratskih europskih zemalja, poput Njemačke, Švedske, Nizozemske, Finske, Švicarske, Češke i drugih.


06.05.2016.

Daniel Markić imenovan je ravnateljem SOA-e

Dana 05. svibnja 2016. Daniel Markić imenovan je ravnateljem SOA-e.

12.04.2016.

Proračun SOA-e za 2016. godinu

Hrvatski sabor donio je na sjednici 21. ožujka 2016. godine Državni proračun Republike Hrvatske za 2016. godinu i projekcije za 2017. i 2018. godinu („Narodne novine“ broj 26/2016). Financijski plan RH Sigurnosno – obavještajne agencije za 2016. godinu utvrđen u iznosu od 315.767.109 kn, a projekcija za 2017. godinu u iznosu od 320.230.617 kn, odnosno 327.557.897 kn za 2018. godinu.

Kretanje financijskog plana SOA-e od 2015. do 2018. godine

2015. 2016. 2017. 2018.
Financijski plan SOA-e 324.943.000 315.767.109 320.230.617 327.557.897

22.10.2015.

Odluka o donošenju Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i Akcijskog plana za njezinu provedbu

Vlada Republike Hrvatske donijela je, na sjednici održanoj 07. listopada 2015. godine, Odluku o donošenju Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti. Odluka, čiji sastavni dio čine Nacionalna strategija kibernetičke sigurnosti i Akcijski plan za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti, objavljena je u Narodnim novinama, broj: 108/15, a njezin tekst možete naći ovdje.

22.10.2015.

Odluka o donošenju Nacionalne strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma

Vlada Republike Hrvatske donijela je, na sjednici održanoj 07. listopada 2015. godine, Odluku o donošenju Nacionalne strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma. Odluka i tekst Nacionalne strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma objavljeni su u Narodnim novinama, broj: 108/15, a njezin tekst možete naći ovdje.


25.09.2015.

SOA predala arhivsko gradivo bivše Službe državne sigurnosti Hrvatskom državnom arhivu

SOA predala arhivsko gradivo bivše Službe državne sigurnosti Hrvatskom državnom arhivu

Kao što je najavljeno u Javnom izvješću SOA-e za 2015. godinu, SOA je 24. rujna 2015. Hrvatskom državnom arhivu predala preostalu arhivsku dokumentaciju naslijeđenu od bivše Službe državne sigurnosti (SDS) RSUP SRH koju je SOA imala u svojoj arhivi.

Riječ je o dokumentaciji koju su u arhivama tadašnjeg SDS-a zatekle novoformirane hrvatske sigurnosne i obavještajne službe, a koja je nastala u razdoblju od 1937. godine do 30. svibnja 1990. godine.

SOA već dvije godine planski i sustavno radi na sređivanju i kategorizaciji navedenog gradiva, a o obimu izvršenog posla govori podatak da su Hrvatskom državnom arhivu predana 134 dužna metra dokumentacije.

Namjera je SOA-e da ovo vrijedno arhivsko gradivo postane dostupno znanstvenoj i široj javnosti i omogući bolji uvid u taj period hrvatske povijesti. Dokumentacija će biti dostupna nakon odgovarajuće obrade u Hrvatskom državnom arhivu, a pri tome će za njezinu dostupnost vrijediti propisi koji reguliraju postupanje s arhivskim gradivom i zaštitom osobnih podataka.

Dokumentacija obuhvaća različita područja djelovanja SDS-a:

  • unutarnju problematiku (dokumentacija iz vremena Kraljevine Jugoslavije, ostatci dokumentacije ustaškog režima, dokumentacija SDS-a o vjerskim zajednicama, bivšim građanskim strankama, terorizmu, diverzijama, iredentizmu);
  • emigraciju (stranke i pokreti poput HRB-a, HOP-a, jugoslavenska ekstremna emigracija, osobe na radu u inozemstvu koje neprijateljski djeluju, akcije i obrade);
  • strane obavještajne službe (prije, za vrijeme i nakon II. svjetskog rata);
  • rad SDS-a (normativni akti i korespondencija s drugim državnim tijelima, upute o radu, nomenklature, urudžbeni zapisnici, analize, pregledi, prikazi, savjetovanja) te
  • analitičke materijale i osvrte, indikativne informacije i druge preglede SSUP-a SFRJ.

Hrvatske sigurnosne i obavještajne službe već su ranije predale Hrvatskom državnom arhivu dosjee osoba nastale radom bivše SDS, kao i veći dio dokumentacije iz vremena II. svjetskog rata koju je SDS imao u svojim arhivima.

SOA sustavno radi na približavanju hrvatskoj javnosti i jačanju povjerenja građana u rad SOA-e. Predaja arhivskog gradiva SDS-a smjera tim ciljevima i istodobno čini odmak od povezivanja SOA-e s radom, metodama i tradicijom bivšeg SDS-a. Ovim činom se SOA potvrđuje kao moderna sigurnosno-obavještajna agencija demokratske države koja slijedi praksu službi država s dugom demokratskom tradicijom da se deklasificira dokumentacija za koju više ne postoje razlozi za tajnost.


10.07.2015.

Izaslanstvo Skupštine Republike Kosovo posjetilo SOA-u

Dana 7. srpnja 2015. godine izaslanstvo Skupštine Republike Kosovo posjetilo je Sigurnosno-obavještajnu agenciju u sklopu studijske posjete Republici Hrvatskoj koju je za njih organizirao Centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) iz Ženeve.

Članovima izaslanstva predstavljen je zakonodavni okvir rada Sigurnosno-obavještajne agencije s posebnim osvrtom na primjeni mjera tajnog prikupljanja podataka i nadzora nad njima, postupak provedbe sigurnosnih provjera te upravljanje ljudskim potencijalima u Agenciji.

U sklopu studijske posjete gosti iz Kosova posjetili su Hrvatski sabor i ostale institucije Republike Hrvatske iz područja sigurnosti i obrane.


14.06.2015.

SOA objavila Javno izvješće

Sigurnosno-obavještajna agencija objavljuje Javno izvješće. Dokument se nalazi ovdje.

U SOA-i smatramo da se nacionalna sigurnost najbolje štiti zajedničkim nastojanjem građana i državnih tijela. Zato je za učinkovitu zaštitu nacionalne sigurnosti potrebno upoznati javnost s kojim se opasnostima i prijetnjama suočavamo. To je ujedno i naša obveza prema građanima čiju potporu trebamo u svakodnevnom radu.

Javno izvješće sadrži pregled stanja sigurnosti u Republici Hrvatskoj i okruženju te daje podatke o našem radu u zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa i građana Republike Hrvatske.

Javno izvješće sadržava i podatke o upravljanju SOA-om u 2014. godini.

Godišnja izvješća redovito objavljuju sigurnosno-obavještajne službe ostalih demokratskih europskih zemalja, poput Njemačke, Švedske, Nizozemske, Finske, Švicarske, Češke i drugih.


03.06.2015.

Nacrt prijedloga Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti

Internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i akcijskog plana za njezinu provedbu provedeno je u razdoblju od 27. travnja do 27. svibnja 2015. godine.

Izvješće o provedenom savjetovanju bit će objavljeno najkasnije do 27. lipnja 2015. godine te dostupno na esavjetovanja.gov.hr/ECon/Dashboard.

Javni okrugli stol na ovu temu planira se održati dana 17. lipnja 2015. godine u 10.00 sati, u Zagrebu, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER). Više informacija o okruglom stolu objavit će se početkom lipnja na www.uvns.hr i www.fer.hr.


23.12.2014.

Održan drugi okrugli stol s organizacijama civilnog društva

Dana 18. prosinca 2014. godine u prostorijama SOA-e održan je drugi okrugli stol s predstavnicima organizacija civilnog društva.

Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva koje se bave pitanjima ljudske sigurnosti, ljudskih prava i transparentnosti.

Teme okruglog stola bile su razmatranje uloge sigurnosno-obavještajnih sustava u modernom demokratskom društvu te transparentnost rada Sigurnosno-obavještajne agencije, posebice u kontekstu objavljenog Javnog dokumenta o SOA-i.


30.10.2014.

SOA i FOI potpisali sporazum o suradnji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije dr. sc. Dragan Lozančić i dekan Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Vjeran Strahonja potpisali su 29. listopada 2014. Sporazum o suradnji na razvojno-istraživačkim, znanstvenim i obrazovnim projektima.

Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina bavi se obrazovanjem na područjima informacijskih znanosti, ekonomije i poduzetništva.

Partnerstvom s hrvatskim znanstvenim institucijama Sigurnosno-obavještajna agencija nastavlja razvoj svojih sposobnosti uz korištenje najboljih nacionalnih istraživačkih, inovacijskih i obrazovnih potencijala.


05.09.2014.

Priopćenje vezano za prijave za posao u SOA-i

Nakon objave prvog javnog dokumenta o SOA-i zaprimili smo više od 1000 novih prijava za posao te se ovim putem zahvaljujemo svim kandidatima koji su iskazali želju raditi na zaštiti nacionalne sigurnosti i građana Republike Hrvatske. Zbog tako velikog broja molimo za razumijevanje u vezi s obradom prijava i odgovora kandidatima.

Zaprimljene prijave za posao u SOA-i obrađujemo kao povjerljive te molimo sve kandidate za diskreciju u vezi svoje prijave i mogućeg testiranja.

Sve se zaprimljene prijave, uključujući i one koje su prethodile objavi SOA-inog javnog dokumenta, uzimaju u razmatranje. Sukladno dinamici prijma, odnosno provedbe testiranja,  kontaktirat ćemo kandidate čije kvalifikacije i znanja odgovaraju trenutnim potrebama Agencije. Dinamika prijma i broj radnih mjesta koja će se popunjavati određeni su planovima prijma koji se izrađuju u SOA-i.

Planovi prijma definiraju konkretna radna mjesta koja će se tijekom godine popunjavati te je njihov broj ograničen. Za svako takvo radno mjesto definirane su potrebne kvalifikacije i kriteriji koje zainteresirani kandidati trebaju zadovoljiti. Stoga ćemo na testiranja pozivati kandidate koji, prema podatcima iz poslanih prijava, udovoljavaju formalnim uvjetima za popunu trenutno slobodnih radnih mjesta, bez obzira na to kada su poslali prijavu za posao.

Svi ostali koji nisu dobili poziv za testiranje, ostaju i dalje potencijalni kandidati za prijam i bit će pozvani na testiranja ukoliko svojim karakteristikama i kvalifikacijama udovoljavaju uvjetima za rad na nekom od budućih slobodnih radnih mjesta koja će se popunjavati temeljem planova prijma.

Rad u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji jedan je od najizazovnijih poslova na kojem mlada i obrazovana osoba može dobiti priliku raditi. SOA od svojih zaposlenika zahtijeva predanost poslu i samozatajnost nakon što ga uspješno obave. No, u isto vrijeme, SOA nudi rad na važnim poslovima u jedinstvenom i dinamičnom okruženju uz velike mogućnosti profesionalnog napredovanja. Stoga, pozivamo i dalje sve osobe koje smatraju da mogu odgovoriti ovom izazovu da se prijave za rad u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji.
 


31.08.2014.

SOA objavila javni dokument o svom radu

Sigurnosno-obavještajna agencija po prvi put objavljuje javni dokument o svom radu. Dokument se nalazi ovdje.

Javnim dokumentom SOA prikazuje svoj svakodnevni rad u zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa i hrvatskih građana.Istodobno, njime se javnost upoznaje s nadležnostima i ovlastima Agencije.

Dokument po prvi put javno iznosi pregled područja sigurnosno-obavještajnog djelovanja i prikazuje aktivnosti SOA-e u njima. Također, po prvi put SOA iznosi viziju i planove svog daljnjeg razvoja, uključujući strateške razvojne ciljeve kao i opis glavnih projekata i aktivnosti u njihovu dostizanju. Slične dokumente objavljuju sigurnosno-obavještajne službe ostalih demokratskih europskih država, poput Švedske, Nizozemske, Finske, Češke i drugih.


30.04.2014.

Održana predavanja za studente Fakulteta političkih znanosti

Sigurnosno-obavještajna agencija je za studente diplomskog studija politologije, smjer nacionalna sigurnost, Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 28. i 29. travnja 2014. organizirala predavanja iz nadležnosti i područja rada Agencije.

Predavanja predstavljaju nastavak suradnje SOA-e i Fakulteta političkih znanosti kojom Agencija sudjeluje u obrazovnom procesu namijenjenom stjecanju znanja o institucijama sustava nacionalne sigurnosti i suvremenim sigurnosnim procesima.


07.04.2014.

Prihvaćeni izvješće o radu SOA-e za 2013. godinu i plan razvoja SOA-e

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, na zatvorenoj sjednici održanoj 3. travnja 2014. godine, prihvatio je Izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije za 2013. godinu.


Uz Godišnje izvješće, Odbor je podržao i Plan razvoja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Godišnje izvješće sadrži prikaz rada svih segmenata Sigurnosno-obavještajne agencije, a služi kao jedan od oblika kojim Hrvatski sabor, putem Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, provodi nadzor nad radom Sigurnosno-obavještajne agencije.

Temeljem Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, godišnje izvješće o svom radu Sigurnosno-obavještajna agencija dostavlja i Predsjedniku Republike, predsjedniku Hrvatskoga sabora, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predstojniku Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Plan razvoja Sigurnosno-obavještajne agencije za naredno srednjoročno razdoblje određuje ciljeve, projekte i aktivnosti usmjerene ka daljnjem razvoju i prilagodbi Agencije u suočavanju sa sigurnosnim izazovima budućnosti.


06.02.2014.

SOA i CARNet potpisali sporazum o suradnji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije dr. sc. Dragan Lozančić i ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet Zvonimir Stanić, dipl. ing. potpisali su 5. veljače 2014. Sporazum o tehničkoj suradnji.

CARNet je ustanova za razvoj, izgradnju i održavanje računalno-komunikacijske infrastrukture za međusobno povezivanje obrazovnih i znanstveno-istraživačkih ustanova i unapređivanje informacijskih tehnologija.

Sporazumom se definiraju načela tehničke suradnje između Sigurnosno-obavještajne agencije i CARNet-a na projektima iz područja informacijske sigurnosti.

26.11.2013.

Studenti Fakulteta političkih znanosti u posjeti SOA-i

Studenti diplomskog studija politologije, smjer nacionalna sigurnost, Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu posjetili su 26. studenoga 2013. Sigurnosno-obavještajnu agenciju, kojom prilikom su im održana predavanja iz nadležnosti i područja rada Agencije.
Na ovaj način SOA aktivno sudjeluje u obrazovnom procesu koji je namijenjen stjecanju znanja o institucijama sustava nacionalne sigurnosti i suvremenim sigurnosnim procesima.

07.11.2013.

SOA i PMF potpisali sporazum o suradnji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije dr. sc. Dragan Lozančić i dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Amir Hamzić potpisali su 7. studenoga 2013. Sporazum o suradnji na razvojno-istraživačkim, znanstvenim i obrazovnim projektima.

Prirodoslovno-matematički fakultet jedna je od vodećih prirodoslovno-znanstvenih, istraživačkih i obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj koja izvodi istraživačke i razvojne projekte iz područja prirodoslovlja i matematike.

Partnerstvom s hrvatskim znanstvenim institucijama Sigurnosno-obavještajna agencija nastavlja razvoj svojih sposobnosti uz korištenje najboljih nacionalnih istraživačkih, inovacijskih i obrazovnih potencijala. 

24.05.2013.

Održan okrugli stol s organizacijama civilnog društva

Dana 23. svibnja 2013. godine u prostorijama SOA-e održan je okrugli stol s predstavnicima organizacija civilnog društva pod nazivom „Mjere tajnog prikupljanja podataka i načelo proporcionalnosti u zaštiti ljudskih prava“.


Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva koje se bave pitanjima ljudske sigurnosti, ljudskih prava i transparentnosti.


Tijekom okruglog stola otvorene su teme nadzora nad radom SOA-e i mjerama tajnog prikupljanja podataka, normativnih rješenja na ovom području, jačanja demokratskih standarda i praksi, jačanja koncepta ljudske sigurnosti i druge teme.


U raspravi je naglašena važnost različitih oblika nadzora nad radom SOA-e, ali i profesionalnost njezinih djelatnika i djelatnica kao jednih od temeljnih čimbenika osiguravanja poštivanja zakonitosti i svrsishodnosti djelovanja SOA-e.


09.05.2013.

SOA i FER potpisali sporazum o suradnji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije dr. sc. Dragan Lozančić i dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Nedjeljko Perić potpisali su 9. svibnja 2013. godine Sporazum o suradnji na razvojno-istraživačkim, znanstvenim i obrazovnim projektima.

Fakultet elektrotehnike i računarstva vodeća je razvojno-istraživačka i obrazovna ustanova u Republici Hrvatskoj iz područja elektrotehnike, računarstva i informacijsko-komunikacijskih tehnologija koja predstavljaju okosnicu daljnjeg tehnološkog razvoja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Partnerstvom s hrvatskim znanstvenim institucijama Sigurnosno-obavještajna agencija nastavlja razvoj svojih sposobnosti uz korištenje najboljih nacionalnih istraživačkih, inovacijskih i obrazovnih potencijala.


09.04.2013.

Održan prvi stručni simpozij SOA-e „Hrvatski sigurnosno-obavještajni sustav: izazovi i perspektive“

U prostorijama Sigurnosno-obavještajne agencije, dana 8. travnja 2013. godine, održan je prvi stručni simpozij „Hrvatski sigurnosno-obavještajni sustav: izazovi i perspektive“.

Ciljevi simpozija bili su razmjena mišljenja o budućim izazovima i perspektivama razvoja hrvatskog sigurnosno-obavještajnog sustava, razmatranje trendova i izazova u budućnosti te djelovanja sigurnosno-obavještajnog sustava u sklopu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Simpozij je koncipiran kao forum za razmjenu mišljenja i ideja pri čemu je održano nekoliko predavanja o aktualnim temama nakon kojih je uslijedila stručna rasprava.

Predavači na simpoziju bili su prof. dr. sc. Siniša Tatalović, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za politički sustav, prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora te prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Uz ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, dr. sc. Dragana Lozančića i djelatnike Agencije, na stručnom simpoziju sudjelovali su g. Ivica Panenić, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, brigadni general Zdravko Klanac, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije te dr. sc. Irena Peharda, ravnateljica Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija.

Na simpoziju su, između ostalih, razmatrane teme sekuritizacije pojava u društvu, međusobne suradnje i koordinacije elemenata sigurnosno-obavještajnog sustava, novih sigurnosnih izazova i uloge sigurnosno-obavještajnog sustava u budućnosti.

Sigurnosno-obavještajna agencija nastavit će sa organiziranjem ovakvih stručnih okupljanja s ciljem promišljanja o budućim potrebnim sposobnostima Agencije u suočavanju s novim sigurnosnim izazovima i rizicima.


06.03.2013.

Članovi Odbora za sigurnost i obranu Skupštine Crne Gore u posjeti SOA-i

Dana 6. ožujka 2013. godine članovi i djelatnici Odbora za sigurnost i obranu Skupštine Crne Gore posjetili su Sigurnosno-obavještajnu agenciju u sklopu studijske posjete Republici Hrvatskoj koju je za njih organizirao Centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) iz Ženeve.

Članovima i djelatnicima Odbora za sigurnost i obranu Skupštine Crne Gore predstavljen je rad Sigurnosno-obavještajne agencije s posebnim osvrtom na reforme u sigurnosno-obavještajnom sustavu u sklopu europskih integracija te na parlamentarni nadzor nad primjenom mjera tajnog prikupljanja podataka.

U sklopu studijske posjete gosti iz Crne Gore posjetit će Hrvatski sabor i ostale institucije Republike Hrvatske iz područja sigurnosti i obrane.


07.02.2013.

Prihvaćeno izvješće o radu SOA-e za 2012. godinu

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, na zatvorenoj sjednici održanoj 05. veljače 2013. g., prihvatio je Izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije za 2012. godinu.

Izvješće je članovima Odbora predstavio ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije dr.sc. Dragan Lozančić sa suradnicima.

Godišnje izvješće sadrži prikaz rada svih segmenata Sigurnosno-obavještajne agencije, a služi kao jedan od oblika kojim Hrvatski sabor, putem Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, provodi nadzor nad radom Sigurnosno-obavještajne agencije.

Temeljem Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, godišnje izvješće o svom radu Sigurnosno-obavještajna agencija dostavlja i Predsjedniku Republike, predsjedniku Hrvatskog sabora, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predstojniku Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.