Vijesti

09.10.2020.

Zajedničko izaslanstvo SOA-e i poljske sigurnosne službe ABW u posjeti tijelima za borbu protiv terorizma u Indoneziji

Dana 29. i 30. rujna 2020. zajedničko izaslanstvo Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i poljske Agencije za unutarnju sigurnost (ABW) održalo je konzultacijske sastanke sa sigurnosnim tijelima Indonezije. Domaćin na indonezijskoj strani bila je Nacionalna protuteroristička agencija (BNPT) uz sudjelovanje drugih policijskih, pravosudnih i obavještajnih tijela.

 

Na sastancima se razgovaralo o borbi protiv terorizma, suzbijanju nasilnog ekstremizma, stranim terorističkim borcima (FTF – Foreign Terrorist Fighters), prevenciji i suzbijanju ekstremističke propagande u kibernetičkom prostoru te programima deradikalizacije.

 

Indonezijski BNPT je o posjeti napravio i video prilog koji se može pronaći na https://www.youtube.com/watch?v=BIKn-I6nGxc.

 

Razmjena iskustava i jačanje suradnje s indonezijskim službama dio je zajedničkog EU projekta SOA-e i ABW-a na jačanju institucionalnih kapaciteta na području nacionalne sigurnosti. Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda.

 


09.10.2020.

Direktorica Tajništva Obavještajnog koledža na radnom sastanku u SOA-i

Direktorica Tajništva Obavještajnog koledža u Europi (Intelligence College in Europe – ICE) Yasmine Gouédard, boravila je 23. rujna 2020. u radnom posjetu Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA).

 

Direktoricu tajništva primio je ravnatelj SOA-e Daniel Markić sa suradnicima.

 

Teme sastanka bile su inicijalno funkcioniranje Obavještajnog koledža, planirane aktivnosti u daljnjim fazama razvoja Koledža, kao i rad u uvjetima pandemije COVID19.

 

Dana 26. veljače 2020. u Zagrebu 23 europske države potpisale su Pismo namjere o osnivanju Obavještajnog koledža, a Republika Hrvatska (predstavljena putem SOA-e) je izabrana za prvu predsjedateljicu Koledža u trajanju od godine dana.


02.10.2020.

Ravnatelj SOA-e s državnim tajnikom SAD-a

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić sudjelovao je na radnom sastanku koji su s državnim tajnikom Sjedinjenih Američkih Država Michaelom R. Pompeom 2. listopada 2020. godine u Dubrovniku održali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

 

 


30.09.2020.

Sudjelovanje SOA-e u vježbi kibernetičke sigurnosti EU Blue OLEx (Blueprint Operational level Exercise) i osnivanje nove mreže za suradnju država članica

SOA je, kao predstavnik Republike Hrvatske, 29. rujna 2020. sudjelovala u vježbi kibernetičke sigurnosti Europske unije Blue OLEx (Blueprint Operational Level Exercise). Blue OLEx je vježba na visokoj razini koju svake godine organiziraju jedna od država članica EU i Agencija Europske unije za kibernetičku sigurnost (ENISA) u suradnji s Europskom komisijom. Cilj vježbe je testirati spremnost EU-a u slučaju kibernetičke krize koja pogađa države članice EU-a i ojačati suradnju između nacionalnih tijela za kibernetičku sigurnost, Europske komisije i ENISA-e.

 

Blue OLEx 2020 je drugo izdanje vježbe koja se ove godine odvija putem interneta, a organizira je Nizozemska uz potporu ENISA-e.

 

Na vježbi je ujedno službeno pokrenuta mreža organizacija za vezu za kibernetičke krize CyCLONe (Cyber Crisis Liaison Organisation Network).

 

Cilj CyCLONe-a je doprinijeti provedbi Nacrta Europske komisije za brzo reagiranje u hitnim slučajevima u slučaju velikog prekograničnog kibernetičkog incidenta ili krize. CyCLONe nadopunjuje postojeće strukture kibernetičke sigurnosti na razini EU-a povezivanjem suradnje na tehničkoj i političkoj razini. Čineći to, CyCLONe će ispuniti dva temeljna cilja: omogućiti konzultacije o nacionalnim strategijama odgovora i koordiniranu procjenu utjecaja na predviđene ili uočene utjecaje krize, na korist donositelja odluka na nacionalnoj i EU razini.


20.09.2020.

SOA objavila Javno izvješće za 2019. godinu

Sigurnosno-obavještajna agencija po šesti put objavljuje javno izvješće. Dokument se nalazi ovdje.

 

Javno izvješće sadrži podatke o radu SOA-e u 2019. godini, kao pregled trenutačnog stanja sigurnosti u Republici Hrvatskoj i okruženju.

 

Ovogodišnje izvješće osobito je posvećeno dvama trendovima: sve većem značaju međunarodne sigurnosno-obavještajne suradnje u zaštiti zajedničke europske sigurnosti te jačanju uloge SOA-e u zaštiti hrvatskog nacionalnog kibernetičkog prostora.

 

Informirana javnost značajna je potpora SOA-i u zaštiti nacionalne sigurnosti. Zato javnim izvješćima upoznajemo domaću i međunarodnu javnost sa stanjem sigurnosti i s kojim se to sigurnosnim trendovima, izazovima i prijetnjama kao društvo suočavamo. Javnim izvješćima potvrđujemo hrvatskom društvu da za resurse koji se ulažu u SOA-u vraćamo modernim sposobnostima za aktivnu i stalnu zaštitu.

 

Javna izvješća redovito objavljuju sigurnosno-obavještajne službe i ostalih demokratskih europskih držaa, poput Njemačke, Švedske, Nizozemske, Finske, Švicarske, Češke i drugih.


20.07.2020.

U Dubrovniku održan konzultacijski sastanak s poljskim partnerima

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) i Centar izvrsnosti za prevenciju terorizma poljske sigurnosne službe ABW održali su od 7. do 9. srpnja 2020. stručne konzultacije u sklopu projekta prevencije terorizma koji se sufinancira iz fondova Europske unije.

 

Tijekom sastanka sažeti su učinci zajedničke provedbe projekta, a poljska strana predstavila je program obuke na području prevencije terorizma za javnu upravu.

 

Centar izvrsnosti za prevenciju terorizma razvio je individualne obučne module u suradnji sa SOA-om, kao i drugim službama i stručnjacima. Njihov inovativni karakter objedinjuje najnovija postignuća, identificirane protuterorističke mjere s najvažnijim pitanjima povezanim s prevencijom terorizma i odgovora na terorističke prijetnje.

 

Sudionici su, između ostalog, razgovarali o provedbi programa obuke na nacionalnoj razini i pitanjima zajedničke organizacije međunarodne konferencije koja će obuhvatiti sva postignuća projekta. Cilj konferencije će biti i razmjena najboljih praksi i davanje preporuka u području strateške komunikacije i uloga medija u borbi protiv terorizma.

 

U sklopu posjete poljskih partnera, održan je sastanak ravnatelja SOA-e i zamjenika ravnatelja sigurnosne službe ABW.

 


14.05.2020.

Predsjednik Republike posjetio Sigurnosno-obavještajnu agenciju

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u sklopu svojih redovnih aktivnosti posjetio je Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA), gdje se sastao s ravnateljem SOA-e Danielom Markićem.

 

Predsjedniku Republike prezentirani su misija, ustroj i prioriteti rada SOA-e kao i glavni razvojni projekti, nakon čega je obišao radne prostore i urede u sjedištu SOA-e. Tijekom posjeta sjedištu SOA-e, Predsjedniku Republike predstavljen je dio operativnih i tehničkih sposobnosti Agencije. Između ostalog, Predsjedniku Republike prezentiran je Centar za kibernetičke tehnologije SOA-e koji je središnja točka razvoja novih sposobnosti Agencije u zaštiti hrvatskog kibernetičkog prostora od naprednih kibernetičkih prijetnji.

 


06.05.2020.

Daniel Markić ponovo imenovan na dužnost ravnatelja SOA-e

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković supotpisali su rješenje kojim se dosadašnji ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić ponovo imenuje na istu dužnost s danom 6. svibnja 2020. godine.

 

Mandat ravnatelja SOA-e traje četiri godine.

 

Daniel Markić dužnost ravnatelja SOA-e obavlja od 5. svibnja 2016. godine.


06.03.2020.

Prihvaćeno izvješće o radu SOA-e za 2019. godinu

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, na zatvorenoj sjednici održanoj 05. ožujka 2020., prihvatio je Izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije za 2019. godinu.

 

Godišnje izvješće sadrži prikaz rada svih segmenata Sigurnosno-obavještajne agencije i jedan je od načina kojim Hrvatski sabor, putem Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, provodi nadzor nad radom Sigurnosno-obavještajne agencije.

 

Temeljem Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, godišnje izvješće o svom radu Sigurnosno-obavještajna agencija dostavlja i Predsjedniku Republike, predsjedniku Hrvatskog sabora, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predstojniku Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.


06.03.2020.

Održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Dana 05. ožujka 2020. održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović i Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

 

Članovi Vlade i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestili su o svim aktivnostima koje su poduzete u protekla dva mjeseca u vezi sa suzbijanjem epidemije koronavirusa (Covid‑19) na nacionalnoj razini, kao i na razini Europske unije, s obzirom na ulogu Hrvatske kao predsjedavajuće Vijećem Europske Unije.

 

Zaključeno je da su sve mjere koje su dosad poduzete bile pravodobne, učinkovite i transparentne. Uza sve aktivnosti vezane za zdravstvo i sigurnost, analizirane su moguće posljedice za financije, turizam i gospodarstvo. Nakon rasprave zaključeno je da sve nadležne institucije nastave s poduzimanjem dodatnih mjera sukladno potrebama, uključujući i redovite sastanke Vijeća za zdravstvo Europske unije.

 

Predsjednik Vlade izvijestio je o aktivnostima u vezi s potencijalnim razvojem nove migracijske krize na istočno-mediteranskoj/zapadno-balkanskoj ruti s osvrtom na krizu u Siriji i situaciji na grčko-turskoj granici. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova prenio je zaključke s izvanrednog sastanka Vijeća za unutarnje poslove EU-a, kojim je predsjedao.

 

Podatke o migrantskim kretanjima iznijeli su ravnatelji sigurnosno-obavještajnih agencija i ministar unutarnjih poslova. Vijeće za nacionalnu sigurnost upoznato je s aktivnostima hrvatske policije u čuvanju državne granice. S tim u vezi razmotrene su mogućnosti pružanja potpore hrvatskoj policiji od strane drugih nadležnih državnih institucija i službi.


27.02.2020.

23 europske države u Zagrebu potpisale Pismo namjere o osnivanju Obavještajnog koledža u Europi (Intelligence College in Europe)

Dana 26. veljače 2020. u Zagrebu su 23 europske države potpisale Pismo namjere o osnivanju Obavještajnog koledža u Europi (Intelligence College in Europe).

 

Svečanost potpisivanja organizirala je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) u suradnji s privremenim tajništvom Koledža u Parizu. U sklopu svečanosti potpisivanja Pisma namjere, organizirana je panel rasprava o europskoj sigurnosno-obavještajnoj suradnji na kojoj su sudjelovali predstavnici europskih obavještajnih zajednica.

 

Uvodna izlaganja na panel raspravi dali su ravnatelj SOA-e  Daniel Markić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

 

Obavještajni koledž u Europi je međudržavni projekt koji okuplja nacionalne sigurnosno-obavještajne zajednice europskih država kako bi se promicao strateški dijalog između:

 • Europskih sigurnosno-obavještajnih zajednica, omogućavajući da se djelatnici/ce različitih službi susreću, dijele i uspoređuju iskustva i znanja na ne-operativnoj razini;
 • Sigurnosno-obavještajnih zajednica i akademske zajednice, kroz publikacije i uspostavu akademskih programa namijenjenih razvoju sigurnosno-obavještajnih profesionalaca;
 • Sigurnosno-obavještajnih zajednica i nacionalnih i europskih donositelja odluka, kao i građana, kako bi se podigla svijest o  sigurnosno-obavještajnim pitanjima i izazovima.

 

Uz Hrvatsku, Koledžu su pristupile još 22 države: Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Mađarska, Portugal, Austrija, Belgija, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Latvija, Litva, Malta, Norveška, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

 

 

 

 

 

 

 


21.02.2020.

Nastavak aktivnosti SOA-e i poljskog ABW-a u provedbi zajedničkog EU projekta za prevenciju terorizma

Nakon redovitih konzultacija SOA-e i poljske sigurnosne službe ABW, koji su obavljeni u prosincu 2019. godine u Republici Poljskoj, tijekom siječnja i veljače 2020. zajednička stručna izaslanstva SOA-e i ABW-a nastavili su međunarodne aktivnosti u sklopu zajedničkog EU projekta jačanja institucionalnih kapaciteta na području nacionalne sigurnosti te su posjetili sigurnosne institucije u Republici Sloveniji, Republici Grčkoj i Novom Zelandu.

 

Na sastancima se razgovaralo o ulozi službi i institucija u kontekstu prevencije i suzbijanja terorizma te o mjerama za suzbijanje radikalizacije. Istaknuti su i izazovi povezani s ilegalnim migracijama.


19.02.2020.

Ravnatelj SOA-e na 56. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sudjelovao je na 56. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja se održala od 14. do 16. veljače 2020. godine.

 

Ravnatelj Markić je tijekom konferencije, između ostalih aktivnosti, obavio više bilateralnih sastanaka te je sudjelovao na okruglom stolu o sigurnosti na Balkanu (Balkan Security Roundtable).


06.02.2020.

Sastanak ravnatelja SOA-e i potpredsjednika Europske komisije Margaritisa Schinasa o Protuterorističkoj skupini (CTG)

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas primio je 5. veljače 2020. ravnatelja SOA-e Daniela Markića u svojstvu izaslanika Protuterorističke skupine (Counter Terrorism Group – CTG).

 

Na sastanku se razgovaralo o modalitetima suradnje institucija Europske unije s Protuterorističkom skupinom u cilju jačanja europske sigurnosti.

 

Protuteroristička skupina okuplja sigurnosne službe država članica EU te Norveške i Švicarske. SOA od 1. siječnja 2020. predsjeda Protuterorističkom skupinom.

 

Potpredsjednik Schinas, između ostalog, koordinira rad Europske komisije na razvoju Europske sigurnosne unije, osigurava usklađenost vanjske i unutarnje dimenzije sigurnosti te koordinira rad Europske komisije u jačanju mjera prevencije, detekcije i odgovora na hibridne prijetnje.


29.01.2020.

Ravnatelj SOA-e održao izlaganje na konferenciji Cybertech 2020 u Tel Avivu

Dana 29. siječnja 2020. ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić održao je izlaganje o ulozi Sigurnosno-obavještajne agencije u zaštiti nacionalnog kibernetičkog prostora na plenarnom dijelu globalne konferencije Cybertech 2020 koja se od 28. do 30. siječnja 2020. održava u Tel Avivu, Izrael.

 

Cybertech je platforma kibernetičke industrije koja organizira poslovne događaje diljem svijeta. Konferencije Cybertech služe za uspostavljanje poslovnih kontakata i raspravu o tehnološkim inovacijama, izazovima i rješenjima u suzbijanju globalnih kibernetičkih prijetnji.

 

Ravnatelj Markić je izlaganjem otvorio konferenciju, a naveo je utjecaj tehnoloških promjena na sigurnosno-obavještajni sektor te razvoj novih sposobnosti i digitalnu transformaciju djelovanja SOA-e. Posebno se osvrnuo na proaktivno djelovanje SOA-e u zaštiti hrvatskog nacionalnog kibernetičkog prostora od naprednih kibernetičkih prijetnji. Ravnatelj je istaknuo ulogu SOA-inog kibernetičkog centra kao ključnu točku razvoja novih sposobnosti. Kibernetički centar SOA-e oslanja se na potencijal koji SOA posjeduje i razvija u četiri segmente: ljudski potencijali, napredne tehnologije, nacionalna i međunarodna partnerstva te informacije. Centar povezuje sigurnosno-obavještajni rad i napredne tehnologije iz područja kibernetičke sigurnosti.

 

Na konferenciji izlaganja drže čelnici iz kibernetičke industrije, donositelji odluka iz brojnih država, tehnološki stručnjaci, investitori, poduzetnici i drugi.

 


24.01.2020.

Koordinator za borbu protiv terorizma Europske unije u posjetu SOA-i

Dana 23. siječnja 2019. koordinator za borbu protiv terorizma Europske unije Gilles de Kerchove posjetio je Sigurnosno-obavještajnu agenciju.

 

De Kerchovi su predstavljene aktivnosti koje Sigurnosno-obavještajna agencija provodi u prevenciji i suzbijanja terorizma, kao i prioriteti predsjedanja Sigurnosno-obavještajne agencije Protuterorističkom skupinom (Counter Terrorism Group - CTG). Protuteroristička skupina okuplja sigurnosne službe država članica EU te Norveške i Švicarske. Sukladno predsjedanjem Republike Hrvatske Vijećem EU, Sigurnosno-obavještajna agencija od 1. siječnja 2020. predsjeda Protuterorističkom skupinom.

 

Gilles de Kerchove ima ključnu ulogu u pokretanju rasprave o borbi protiv terorizma unutar EU-a te redovito izvješćuje Vijeće EU o provedbi mjera za borbu protiv terorizma na razini EU-a. Ujedno blisko surađuje s institucijama EU-a na unapređenju napora EU-a u borbi protiv terorizma.

 


24.01.2020.

Direktorica Europola u posjetu SOA-i

Dana 23. siječnja 2019. direktorica Europola Catherine De Bolle posjetila je Sigurnosno-obavještajnu agenciju.

 

Na sastanku su se razmatrala aktualna sigurnosna pitanja poput međunarodnog terorizma, organiziranog kriminala i ilegalnih migracija, a direktorici Europola predstavljeni su prioriteti predsjedanja Sigurnosno-obavještajne agencije Protuterorističkom skupinom (Counter Terrorism Group - CTG). Protuteroristička skupina okuplja sigurnosne službe država članica EU te Norveške i Švicarske. Sukladno predsjedanjem Republike Hrvatske Vijećem EU, Sigurnosno-obavještajna agencija od 1. siječnja 2020. predsjeda Protuterorističkom skupinom.

 

Europski policijski ured (Europol) agencija je EU-a za provedbu zakona čija je zadaća pomagati tijelima za provedbu zakona u državama članicama EU-a. Direktora Europola imenuje Vijeće EU-a.

 


24.01.2020.

Zajedničko izaslanstvo SOA-e i poljske sigurnosne službe ABW u posjeti španjolskim sigurnosnim tijelima

Od 14. do 15. siječnja 2019. u Madridu, Kraljevina Španjolska, zajedničko izaslanstvo Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i poljske Agencija za unutarnju sigurnost (ABW) održalo je konzultacijske sastanke sa španjolskim sigurnosnim tijelima. Izaslanstvo SOA-e vodio je ravnatelj Daniel Markić.


Sastanci su održani sa španjolskom sigurnosno-obavještajnom agencijom CNI, Središtem za suzbijanje terorizma i organiziranog kriminala (CITCO), kao i s policijskim tijelima Guardia Civil i Policia National.


Na sastancima se razgovaralo o ulozi službi i tijela u prevenciji i suzbijanju terorizma, radikalizacije kao i ulozi u imigracijskim procesima.


ABW i SOA partneri su u provedbi EU projekta jačanja kapaciteta institucionalnih kapaciteta na području nacionalne sigurnosti. Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda.


17.12.2019.

U SOA-i održan okrugli stol o ulozi sigurnosno-obavještajnih sustava u suvremenom sigurnosnom okružju

Dana 17. prosinca 2019. u sjedištu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) održan je okrugli stol na temu uloge sigurnosno-obavještajnih sustava u suvremenom sigurnosnom okružju.

 

SOA je okrugli stol organizirala u sklopu suradnje s Ministarstvom obrane Francuske Republike na projektu „La Fabrique Défense“ te u partnerstvu s inicijativom Obavještajni koledž u Europi (Intelligence College in Europe).

 

Izlaganja su, uz ravnatelja SOA-e Daniela Markića, održali veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. Gaël Veyssiere, vojna izaslanica obrane Francuske Republike pukovnica Florence Skrlj, g. Yvan Lledo Ferrer iz Obavještajnog koledža u Europi te dekan Veleučilišta VERN prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila koji je i moderirao raspravu.

 

Na okruglom stolu sudjelovali su i studenti sa sveučilišnih programa iz Zagreba i Splita koji se bave sa sigurnosnim temama (Hrvatski studiji, Filozofski fakultet u Zagrebu, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti u Splitu te Studij vojnog vođenja i upravljanja).

 

Kao gosti, okruglom stolu nazočili su i predstavnici Ureda Predsjednice RH, Ureda predsjednika Vlade RH, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava te Operativno-tehničkog centra za nadzor komunikacija.

 

Projekt „La Fabrique Défense“ integrira partnere iz državnih institucija i privatnog sektora, think tankove i sveučilišta, a usmjeren je na promociju i razvoj zajedničke europske sigurnosne i obrambene strateške kulture kod mlade populacije. Projekt obuhvaća široki spektar aktivnosti, od rasprava o važnim obrambenim i sigurnosnim temama, pa do sajmova inovacija u obrambenom i sigurnosnom području. Uz aktivnosti u Francuskoj projekt se odvija i kroz organizaciju okruglih stolova sa studentima u više europskih država.

 

Obavještajni koledž u Europi je inicijativa za jačanje zajedničke strateške i obavještajne kulture u Europi.


10.12.2019.

Održana redovita sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

U utorak, 10. prosinca 2019. godine, održana je redovita sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju su sazvali predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

 

Tijekom sjednice razmatrane su sigurnosne prijetnje i rizici koji mogu utjecati na nacionalnu sigurnost i interese, poglavito u kontekstu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije. Na sjednici su također usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2020. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, te je odobren Godišnji plan rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2020. godinu, sukladno Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti. Ujedno je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama agencija unutar njihova djelokruga.

 

Supredsjedatelji Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona izvijestili su članove Vijeća o trenutnom statusu projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona, te o dosad poduzetim koracima na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

 

Vijeće za nacionalnu sigurnost primilo je na znanje informaciju o tijeku provede postupka nabave višenamjenskog borbenog aviona za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te je iskazalo potporu tome projektu i predanost Republike Hrvatske zadržavanju i obnovi ove strateški značajne obrambene sposobnosti Republike Hrvatske.

 


30.11.2019.

PRIOPĆENJE

Srbijanska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) objavila je da je podnijela kaznenu prijavu protiv jednog hrvatskog i jednog srbijanskog državljanina zbog navodne špijunaže u korist Republike Hrvatske, a sve po nalogu hrvatskih državnih institucija, uključujući i Sigurnosno-obavještajnu agenciju.

U interesu javnog informiranja, ističemo da se radi o konstruiranoj kaznenoj prijavi kojom se želi skrenuti pozornost domaće i međunarodne javnosti s ozbiljnih afera u Srbiji, od kojih su dvije recentne: sumnja u korupciju i nezakonitu trgovinu oružjem Srbije s inozemstvom te objava snimke u kojoj ruski obavještajni časnik, pripadnik GRU-a, predaje novac časniku Vojske Srbije.

Zabrinjava nas činjenica da srbijanske sigurnosne institucije, radi prikrivanja sumnji u kršenje međunarodnog prava te relativiziranja rada svojih političkih, sigurnosnih i vojnih tijela za interese trećih država, kontinuirano agresivno nastupaju prema Republici Hrvatskoj i njezinim građanima, kao i prema saveznicima u NATO-u.

Pri tome posebno zabrinjava činjenica da Republika Srbija sustavno zlorabi svoj sigurnosni aparat za ometanje rasvjetljavanja sudbine nasilno odvedenih i nestalih osoba tijekom Domovinskog rata te za prikrivanje ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima i vojnicima tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, između ostalog i optužnicama za špijuniranje u korist Republike Hrvatske.

Sigurnosno-obavještajna agencija će i nadalje, u suradnji s drugim nadležnih hrvatskim tijelima, raditi na zaštiti nacionalne sigurnosti i interesa Republike Hrvatske i njezinih građana, što uključuje i kontinuirani rad na pronalasku osoba nestalih tijekom Domovinskog rata.

25.11.2019.

Ravnatelj Markić sudjelovao na Međunarodnom sigurnosnom forumu u Halifaxu

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić sudjelovao je na 11. po redu Međunarodnom sigurnosnom forumu (Halifax International Security Forum) koji se od 22. do 24. studenoga 2019. održavao u Halifaxu, Kanada.

 

Sigurnosni forum u Halifaxu je vodeća sigurnosna, obrambena i vanjskopolitička konferencija na sjevernoameričkom kontinentu i održava se svake godine. Broj sudionika ograničen je na 300 osoba iz više od 80 država. Sudionici Foruma su lideri iz demokratskih država, stručnjaci i znanstvenici te rukovoditelji i donositelji odluka u javnom i privatnom sektoru iz cijelog svijeta.

 

Forum je osnovan 2009. godine kao program unutar američkog trusta mozgova (think tank) German Marshall Fund, a posvećen je jačanju strateške suradnje između demokratskih država i prepoznat je kao vodeće okupljanje demokratskih lidera posvećeno globalnoj sigurnosti i prosperitetu.

 

Predsjednik Foruma Peter Van Praagh naveo je da je ovogodišnji Forum bio usmjeren na globalna pitanja, posebice Kinu i potrebu za sveobuhvatnom strategijom prema njoj, trenutne izazove u Ukrajini, vodstvo SAD-a u svijetu te potrebu prilagodbe država tehnološkim i političkim promjenama.

 

Posebna plenarna sjednica na Forumu bila je posvećena doprinosu žena miru i sigurnosti u svijetu.


25.11.2019.

Zajednička stručna posjeta SOA-e i poljske sigurnosne službe ABW Berlinu

Dana 29. listopada 2019. zajedničko izaslanstvo Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i Centra izvrsnosti za prevenciju terorizma poljske Sigurnosne službe (ABW), u sklopu projekta jačanja suradnje na polju unutarnje sigurnosti, održalo je stručne sastanke u Združenom protuterorističkom centru u Berlinu (GTAZ).

 

Centar GTAZ je tijelo odgovorno za koordinaciju suradnje njemačkih specijalnih službi i službi za provedbu zakona (policija, carina) te vojnih tijela u kontekstu terorističkih prijetnji. Na sastanku se razgovaralo o organizaciji Centra i razmjeni informacija između uključenih dionika na federalnoj i međunarodnoj razini. Naglasila se i uloga Centra u području prevencije i istraživačkih programa u cilju suprotstavljanja radikalizaciji. Hrvatsko-poljsko izaslanstvo razmijenilo je iskustva o dijeljenju informacija za prevenciju terorizma s njemačkim protuterorističkim institucijama.

 

Sljedećeg dana se izaslanstvo susrelo sa stručnjacima iz drugih njemačkih institucija zaduženih za unutarnju i vanjsku sigurnost (BMI, BND)


10.11.2019.

Ravnatelj SOA-e sa suradnicima tijekom listopada posjetio SAD i Kanadu

U razdoblju od 21. do 23. listopada 2019., ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sa suradnicima boravio je u posjetu SAD-u. Izaslanstvo SOA-e, zajedno s izaslanstvom Centra izvrsnosti za prevenciju terorizma poljske sigurnosne službe ABW posjetilo je SAD u sklopu zajedničkog EU projekta SOA-e i ABW-a za jačanje nacionalne sigurnosti.

 

Tijekom posjete održani su sastanci na razini visokih dužnosnika hrvatske i poljske službe te američkih institucija.

 

Između ostalog, održan je sastanak Nacionalnom protuterorističkom centru (National Counterterrorism Center – NCTC) SAD-a gdje se razgovaralo o borbi protiv terorizma i prevenciji ekstremizma. Tijekom sastanka istaknuta su i konkretna pitanja poput suzbijanja širenja terorističkog sadržaja na internetu.

 

Zadnjeg dana posjeta održani su razgovori u Središnjoj obavještajnoj agenciji (Central Intelligence Agency – CIA).

 

Uz posjet SAD-u, izaslanstvo SOA-e, predvođeno ravnateljem, zajedno s poljskim partnerima, od 7. do 11. listopada 2019. održalo je konzultacijske sastanke s kanadskom sigurnosno-obavještajnom službom (Canadian Security Intelligence Service – CSIS) i Združenim centrom za procjenu terorizma (Integrated Terrorism Assessment Centre – ITAC). Na sastancima se razgovaralo o pitanjima prevencije i suzbijanja terorizma.


16.10.2019.

Ravnatelj SOA-e sudjelovao na raspravi o lažnim vijestima i dezinformacijama na Sigurnosnom simpoziju Europske komisije

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić, dana 15. listopada 2019., sudjelovao je na panel raspravi o lažnim vijestima i dezinformacijama koja se održala u sklopu 14. godišnjeg sigurnosnog simpozija Europske komisije.

 

Uz ravnatelja SOA-e, na panel raspravi sudjelovali su i Madeline de Cock Buning, čelnica Visoke stručne skupine za lažne vijesti i dezinformacije, Alastair Macdonald, šef ureda Reutersa u Bruxellesu te prof. dr. Iryna Gurevych sa Odjela za računalne znanosti Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu. Moderatorica rasprave bila je Shada Islam, direktorica za strategiju u think-tanku Friends of Europe.

 

Tijekom panel rasprave ravnatelj SOA-e istaknuo je kompleksnost hibridnih prijetnji i dezinformacijskih kampanja te je upoznao sudionike s ulogom sigurnosno-obavještajnog sustava u njihovoj prevenciji, prepoznavanju i suzbijanju. Ravnatelj SOA-e naglasio je prilagodbe koje je Republika Hrvatska provela kroz koncept domovinske sigurnosti kako bi se odgovorilo na nove sigurnosne izazove poput hibridnih prijetnji. Hibridne prijetnje zahtijevaju jačanje otpornosti cijelog društva, uz usku međuresornu suradnju, uključenost vanjskih dionika poput akademske zajednice i privatnog sektora, kao i intenzivnu međunarodnu suradnju, osobito u okvirima NATO-a i EU-a. Kao konkretan primjer dezinformacijske operacije, ravnatelj SOA-e upoznao je sudionike sa slučajem lažne vijesti koju su proširili mediji i pojedini dužnosnici susjedne države, da je SOA u susjednoj državi poticala terorizam, a o čemu je SOA pisala u svom aktualnom Javnom izvješću.

 

Uz panel raspravu, na Simpoziju su izlaganja održali i Sir Julian King, povjerenik za sigurnosnu uniju u Europskoj komisiji, Dick Schoof, ravnatelj nizozemske sigurnosno-obavještajne agencije AIVD, Paraskevi Michou, glavna direktorica za migracije i unutarnje poslove (DG HOME) Europske komisije, Lucille Rolland, načelnica francuske Središnje teritorijalne obavještajne službe, Bart Somers, gradonačelnik Mechelena, prof. dr. David Betz s King's College-a u Londonu te Gunther H. Oettinger, povjerenik za proračun i ljudske resurse Europske komisije.

 

Sigurnosni simpozij Europske komisije održava se jednom godišnje i okuplja predstavnike svih institucija Europske unije, agencija (EURPOL, FRONTEX i sl.) te sigurnosnih stručnjaka.

 


06.09.2019.

Sastanak ravnatelja SOA-e i direktorice Europola

Dana 5. rujna 2019. ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić i zamjenik ravnatelja poljske sigurnosne službe ABW Bernard Boguslawski održali su sastanak s direktoricom Europola Catherine De Bolle u sjedištu Europola u Den Haagu, Nizozemska.

 

Sastanak je održan u sklopu aktivnosti EU projekta jačanja institucionalnih kapaciteta na području nacionalne sigurnosti kojeg zajednički provode SOA i Centar izvrsnosti za prevenciju terorizma poljske sigurnosne službe ABW.

 

Na sastanku su se razmatrala aktualna sigurnosna pitanja poput međunarodnog terorizma, organiziranog kriminala i ilegalnih migracija.

 

Europski policijski ured (Europol) agencija je EU-a za provedbu zakona čija je zadaća pomagati tijelima za provedbu zakona u državama članicama EU-a. Direktora Europola imenuje Vijeće EU-a.

 

Foto: Europol

 


23.08.2019.

Ravnatelj SOA-e na godišnjoj konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić sudjelovao je na godišnjoj konferenciji veleposlanika i generalnih konzula Republike Hrvatske koja se održava u Zagrebu 22. i 23. kolovoza 2019. u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

 

O odrednicama hrvatske vanjske i europske politike govorili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

 

Ravnatelj SOA-e održao je izlaganje i sudjelovao na panel raspravi o trenutnom geopolitičkom i sigurnosnom okviru. Uz ravnatelja, na panel raspravi sudjelovali su i potpredsjednik  Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević te potpredsjednik  Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

 

(Foto: MORH)

 


06.08.2019.

Ravnatelj SOA-e sudjelovao na Aspenskom sigurnosnom forumu (Aspen Security Forum)

Na poziv organizatora, ravnatelj SOA-e Daniel Markić sudjelovao je na Aspenskom sigurnosnom forumu (Aspen Security Forum) koji se održao od 17. do 20. srpnja 2019. u Aspenu, SAD.

 

Radi se o desetom po redu sigurnosnom forumu u organizaciji Aspen instituta kojem je cilj odgovoriti na ključna aktualna pitanja nacionalne i domovinske sigurnosti. Forum okuplja visoke sadašnje i bivše dužnosnike relevantnih državnih tijela zaduženih za nacionalnu i domovinsku sigurnost, rukovoditelje gospodarskih subjekata, posebno onih vezanih uz nacionalnu sigurnost, kao i predstavnike akademske zajednice te novinare.

 

Ovogodišnji Forum otvorio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.


06.08.2019.

Nastavak aktivnosti SOA-e i poljskog ABW-a u sklopu zajedničkog EU projekta za prevenciju terorizma

9. i 10. srpnja 2019. u Splitu su održane stručne konzultacije SOA-e i Centra izvrsnosti za prevenciju terorizma poljske sigurnosne službe ABW u sklopu zajedničkog EU projekta jačanja institucionalnih kapaciteta na području nacionalne sigurnosti.

 

Razgovori su se fokusirali na ključna pitanja povezana s aktivnostima Centra izvrsnosti na međunarodnoj i nacionalnoj razini, kao i na strateške planove koji uključuju pokretanje javne kampanje promoviranja sigurnosti, uspostavu alata za e-učenje i održavanje međunarodne konferencije za prevenciju terorizma u prigodi druge godišnjice Centra izvrsnosti 2020. godine.

 

U sklopu međunarodnih sastanaka, od 27. do 29. svibnja 2019. u Italiji su SOA i Centar izvrsnosti organizirali konzultacijski sastanak s talijanskom sigurnosnom službom AISI. Na sastanku se razgovaralo o ulozi službi i institucija u kontekstu prevencije i suzbijanja terorizma te je analiziran opseg mjera za suzbijanje radikalizacije. Istaknuti su i izazovi povezani s ilegalnim migracijama.


03.06.2019.

Javno izvješće SOA-e 2018.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) objavljuje javno izvješće za 2018. godinu. Radi se o petom po redu javnom izvješću SOA-e, a dokument se nalazi ovdje.

 

Svrha javnih izvješća je upoznati građane sa sigurnosnom situacijom u Republici Hrvatskoj i okruženju te predstaviti aktivnosti SOA-e u zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa i građana Republike Hrvatske.

 

Javno izvješće sadržava i statističke podatke o upravljanju SOA-om u 2018. godini.

 

Objavama javnih izvješća SOA se pridružila praksi razvijenih demokratskih država u promicanju veće transparentnosti i odgovornosti sigurnosno-obavještajnih agencija prema građanima.


21.05.2019.

NATO-ov protuteroristički skup u suorganizaciji SOA-e i slovenske SOVA-e

U suorganizaciji Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i Slovenske sigurnosno-obavještajne agencije (SOVA) u Opatiji se održava NATO-ov sigurnosno-obavještajni skup na temu borbe protiv terorizma.

 

Tijekom dvodnevnih aktivnosti više od 100 stručnjaka iz 30-ak država i tijela NATO-a te partnerskih država raspravljat će o mjerama i aktivnostima koje se provode u prevenciji i suzbijanju terorizma.

 

 

Na skupu sudjeluju ravnatelji vojnih i civilnih sigurnosno-obavještajnih agencija (s lijeva na desno): Goran Vasilevski (Vojna sigurnosna i obavještajna agencija Republike Sjeverne Makedonije), bg Ivica Kinder (Vojna sigurnosno-obavještajna agencija Republike Hrvatske), Dejan Matijevič (Obavještajna i sigurnosna služba Ministarstva obrane Republike Slovenije), Daniel Markić (Sigurnosno-obavještajna agencija Republike Hrvatske), Rajko Kozmelj (Slovenska sigurnosna i obavještajna agencija), Goran Nikolovski (Uprava za sigurnost i protuobavještajni rad Ministarstva unutarnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije), Zoran Ivanov (Obavještajna agencija Republike Sjeverne Makedonije)


21.05.2019.

Prva godišnjica zajedničkog EU projekta SOA-e i poljske sigurnosne službe ABW

Agencija za unutarnju sigurnost (ABW) Republike Poljske i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) partneri su u provedbi projekta "Podizanje osposobljenosti državnih službi sigurnosti, zaposlenika javne uprave i centara za istraživanje i razvoj, i jačanje njihove suradnje na području nacionalne sigurnosti" (Projekt). Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda.

 

Sporazum o partnerstvu u realizaciji Projekta potpisali su ravnatelji SOA-e i ABW-a 22. svibnja 2018. u sklopu svečanosti otvaranja Centra izvrsnosti za prevenciju terorizma ABW-a.

 

Projekt ima za cilj pripremu javne uprave za učinkovitije identificiranje i suzbijanje terorističkih i asimetričnih prijetnji slijedom transnacionalnih iskustava.

 

Projektom se želi ojačati novi model odgovora na terorističke i asimetrične prijetnje putem podizanja standarda; osigurati razmjenu informacija i iskustava u okviru nacionalne i međunarodne suradnje; te provoditi analitičku obuku i obuku dužnosnika sigurnosnog sustava i zaposlenika javne uprave u navedenom području.

 

U svrhu informiranja domaće i međunarodne javnosti poljska strana je otvorila i posebnu internetsku stranicu posvećenu Centru izvrsnosti za prevenciju terorizma ABW-a i realizaciji Projekta - https://tpcoe.gov.pl/cpe

 

Uz vijesti koje se tiču redovitih aktivnosti Centra izvrsnosti, na stranicama se mogu pronaći i vijesti o realizaciji Projekta, odnosno zajedničkim aktivnostima SOA-e i ABW-a koje su provedene tijekom prve godine njegova postojanja:

 

 

 • Od 27. do 30. kolovoza u Krakowu, Poljska, u Centru izvrsnosti za borbu protiv terorizma ABW-a, održan je konzultacijski sastanak predstavnika SOA-e i ABW-a na kojem su raspravljeni zaključci i preporuke nakon prve obuke predstavnika državne uprave u centru. Zajednički je istaknuta potreba obuke zaposlenika županijskih ureda i prihvatnih centara, uključujući i obuku u bihevioralnim tehnikama i komunikaciji. U zadnjem kvartalu 2018. godine SOA je organizirala obučne događaje za predstavnike hrvatske državne uprave, po modelu Centra izvornosti za borbu protiv terorizma. Također, predstavnici SOA-e i ABW-ovog Centra sudjelovali su na sastanku s NATO-ovim Centrom izvrsnosti za protuobavještajni rad (NATO Counterintelligence Centre of Excellence).
  Poveznica: https://tpcoe.gov.pl/cpe/events/6,Consultation-meeting-with-the-Croatian-partner-service-SOA-Krakow.html

 

 • Od 24. do 26. listopada 2018. u Parizu, Francuska, ABW-ov Centar i SOA organizirali su konzultacijski sastanak s francuskom sigurnosnom službom DGSI i Koordinacijskom jedinicom za borbu protiv terorizma UCLAT. Na sastanku se razgovaralo o ulozi ovih službi i institucija u prevenciji i suzbijanju terorizma, radikalizacije kao i njihovoj ulozi u imigracijskim procedurama. Na kraju sastanka su utvrđene preporuke glede funkcioniranja sustava prevencije terorizma na području Europske unije.
  Poveznica: https://tpcoe.gov.pl/cpe/events/10,International-meeting-Paris-France.html

 

 • Od 6. 8. studenoga 2018. u Helsinkiju, Finska, ABW-ov Centar i SOA organizirali su konzultacijski sastanak s finskom sigurnosnom službom SUPO, Ravnateljstvom policije, Ministarstvom unutarnjih poslova i Nacionalnim istražnim uredom. Na sastanku se razgovaralo o ulozi navedenih službi i institucija u kontekstu prevencije i suzbijanja terorizma te je analiziran opseg mjera za suzbijanje radikalizacije. Na kraju sastanka su utvrđene preporuke glede funkcioniranja sustava prevencije terorizma na području Europske unije.
  Poveznica: https://tpcoe.gov.pl/cpe/events/11,International-meeting-Helsinki-Finland.html

 

 

 • Dana 12. veljače 2019. predstavnici SOA-e sudjelovali su na sastanku koji je ABW-ov Centar izvrsnosti za prevenciju terorizma organizirao s predstavnicima javne uprave Poljske. Tema sastanka bila je pregled pitanja zaštite i spašavanja te medicinske pomoći u slučaju terorističkog napada na objekte javne uprave.
  Poveznica: https://tpcoe.gov.pl/cpe/events/48,VII-National-meeting-Warsaw.html

 

 • Od 18. do 22. ožujka 2019. u Canberri, Australija, predstavnici SOA-e i ABW-ovog Centra izvrsnosti za prevenciju terorizma održali su konzultacije s australskim sigurnosnim tijelima: sigurnosnom službom ASIO, Nacionalnim centrom za procjenu prijetnji, Ministarstvom unutarnjih poslova, Graničnom službom, Federalnom policijom i financijskom službom AUSTRAC. Razgovaralo se o ulozi ovih službi u prevenciji i suzbijanju terorizma te sprječavanju radikalizacije. Na kraju sastanka su utvrđene preporuke funkcioniranju sustava prevencije terorizma u Hrvatskoj, Poljskoj i Australiji.
  Poveznica: https://tpcoe.gov.pl/cpe/events/53,International-meeting-Canberra-Australia.html

 

 • Od 2. do 4. travnja 2019. u Bukureštu, Rumunjska, predstavnici SOA-e i ABW-ovog Centra izvrsnosti za prevenciju terorizma održali su konzultacijski sastanka s rumunjskom sigurnosnom službom SRI. Na sastanku se razgovaralo o ulozi ovih službi i institucija u prevenciji i suzbijanju terorizma, radikalizacije kao i njihovoj ulozi u imigracijskim procedurama. Na kraju sastanka su utvrđene preporuke glede funkcioniranja sustava prevencije terorizma na području Europske unije.
  Poveznica: https://tpcoe.gov.pl/cpe/events/56,International-meeting-Bucharest-Romania.html

 

 • Od 13. do 15. svibnja 2019. u Budimpešti, Mađarska, predstavnici SOA-e i ABW-ovog Centra izvrsnosti za prevenciju terorizma održali su konzultacijski sastanka s mađarskim Centrom za borbu protiv terorizma TEK. Na sastanku se razgovaralo o ulozi ovih službi i institucija u prevenciji i suzbijanju terorizma, radikalizacije kao i njihovoj ulozi u imigracijskim procedurama. Na kraju sastanka su utvrđene preporuke glede funkcioniranja sustava prevencije terorizma na području Europske unije.
  Poveznica: https://tpcoe.gov.pl/cpe/events/61,International-meeting-Budapest-Hungary.html

06.03.2019.

Ravnatelj SOA-e u Francuskoj sudjelovao na osnivanju Europskog obavještajnog kolegija

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić sudjelovao je na osnivačkom susretu Europskog obavještajnog kolegija, održanom 4. i 5. ožujka 2019. u Parizu, Francuska.

 

Europski obavještajni kolegij (Intelligence College in Europe, Collège du renseignement en Europe) je platforma za ne-operativnu razmjenu informacija, sa svrhom stvaranja zajedničke europske strateške obavještajne kulture u kontekstu sigurnosnih i geopolitičkih promjena u svijetu.

 

Europski obavještajni kolegij započeo je nizom okruglih stolova održanih u ponedjeljak 4. ožujka 2019. na kojem su sudjelovali predstavnici europskih sigurnosnih i obavještajnih agencija te drugih europskih institucija koje se bave obavještajnim radom.

 

Drugi dan, 5. ožujka 2019., održan je okrugli stol na kojem je ravnatelj SOA-e bio jedan od četiri panelista - ravnatelja službi. Uz ravnatelja SOA-e, panelisti su bili ravnatelji francuske sigurnosne službe DGSI i obavještajne službe DGSE te ravnatelj španjolske sigurnosno-obavještajne službe CNI.

 

Okrugli stol zatvorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je i pokrenuo ideju osnivanja Europskog obavještajnog kolegija u svom govoru na sveučilištu Sorbonne u rujnu 2017. o "ujedinjenoj i demokratskoj suverenoj Europi".

 

Zatvarajući prvi susret Europskog obavještajnog kolegija, francuski je predsjednik naglasio da se Europski obavještajni kolegij osniva s tri cilja: 1. pojašnjenje izazova obavještajnog rada onima koji donose oduke, 2. razmjena iskustava i znanja te 3. strateško promišljanje u koje bi se uključila i akademska zajednica. Kolegij neće biti alat za operativnu razmjenu podataka ili mjesto za donošenje operativnih odluka. Kolegij nije zamišljen kao prethodnica obavještajne agencije EU niti mu je cilj zamijeniti nacionalne obavještajne službe, već treba pomoći u razmjeni iskustava i izgradnji zajedničke europske strateške kulture.

 

Na osnivačkom sastanku sudjelovalo je 66 sigurnosnih i obavještajnih službi iz 30 država, članica Europske unije, Norveške i Švicarske. Sudjelovalo je 45 ravnatelja službi i 11 koordinatora. Susreti Europskog obavještajnog kolegija održavat će se četiri puta godišnje, a sljedeći susret održat će se u Madridu, Španjolska.

 


18.02.2019.

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić na 55. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sudjelovao je na 55. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja se održala od 15. do 17. veljače 2019. godine.

Konferencija se ove godine posebno fokusirala na teme poput snage Europske unije, transatlantske suradnje, kao i mogućih posljedica obnove nadmetanja velikih sila.

Ravnatelj Markić sudjelovao je i u radu tematskog dijela konferencije posvećenog sigurnosno-obavještajnom radu, a održao je i niz bilateralnih i multilateralnih susreta.

 

Sastanak predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga na kojem su razgovarali o nastavku suradnje u okviru NATO-a koji ove godine obilježava 70. obljetnicu, kao i o doprinosu Republike Hrvatske globalnoj sigurnosti te situaciji u susjedstvu (foto: Twitter Vlada RH)


29.01.2019.

Koordinator EU za borbu protiv terorizma u SOA-i

Dana 29. siječnja 2018., u sklopu svog posjeta Zagrebu, koordinator Europske unije za borbu protiv terorizma Gilles de Kerchove posjetio je Sigurnosno-obavještajnu agenciju gdje se sastao s ravnateljem SOA-e Danielom Markićem i suradnicima.

Na sastanku se razgovaralo o pitanjima sveobuhvatnog pristupa Europske unije u prevenciji i suzbijanju terorizma i radikalizacije u Europi, terorističke prijetnje i radikalizacije na području jugoistoka Europe, kao i ulozi institucija Europske unije i sigurnosno-obavještajnih agencija u borbi protiv terorizma.

 


18.12.2018.

Održana 4. sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti

U Sigurnosno-obavještajnoj agenciji u utorak, 18. prosinca 2018. održana je četvrta sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti pod predsjedanjem predsjednika Koordinacije, potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, uz nazočnost ministara Davora Božinovića i Tome Medveda, ravnatelja SOA-e te drugih članova Koordinacije.

 

Sjednica je održana nakon jučerašnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojoj je odobren Godišnji plan rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2019. godinu.

 

Na sjednici Koordinacije razgovaralo se o informacijsko-komunikacijskim trendovima i njihovoj ulozi u sustavu domovinske sigurnosti, s naglaskom na daljnjem razvoju i dostizanju  tehnoloških i organizacijskih sposobnosti.

 

Članovi Koordinacije su upoznati s Godišnjim planom rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2019. godinu koji je jučer na svojoj sjednici usvojilo Vijeće na nacionalnu sigurnost. Plan sadrži 12 specifičnih ciljeva i 27 zadaća čijom će se provedbom osigurati kontinuitet razvoja sustava domovinske sigurnosti, s posebnim naglaskom na povećanje operativnosti sustava. To će se ostvariti prvenstveno izradom standardnih operativnih postupaka i priručnika za upravljanje u izvanrednim i kriznim stanjima, provedbom vježbi za provjeru sustava, strategijom i mjerama za smanjenje rizika od katastrofa, kibernetičkom zaštitom i zaštitom nacionalne kritične infrastrukture te drugim mjerama.

 

Istaknuti su ostvareni rezultati Koordinacije tijekom 2018. godine, a članovi Koordinacije na čelu s ministrom Krstičevićem posebno su zahvalili dugogodišnjem pročelniku Hrvatske gorske službe spašavanja Vinku Prizmiću za njegov doprinos razvoju HGSS-a, traganju i spašavanju nebrojenih osoba i razvoju sustava domovinske sigurnosti.


17.12.2018.

Održana 2. sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Sukladno ranijoj najavi, održana je druga ovogodišnja sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju su zajedno sazvali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

 

Na sjednici je raspravljeno stanje informacijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj. U području neklasificiranih podataka Vijeće za nacionalnu sigurnost donijelo je dvije odluke i jednu preporuku državnim tijelima, prvenstveno s ciljem podizanja svijesti, znanja i učinkovitosti državnih institucija Republike Hrvatske.

 

Na sjednici se raspravljalo i o odnosima Republike Hrvatske i susjednih zemalja te trendovima migracijskih kretanja u okružju Republike Hrvatske. Sukladno odredbama Zakona o sigurnosno obavještajnom sustavu i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti Vijeće za nacionalnu sigurnost u redovitoj proceduri odobrilo je uspostavu suradnje sigurnosno-obavještajnim agencijama s partnerskim stranim službama, kao i Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2019. godinu te Godišnji plan za rad Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za nadolazeću godinu.

 

sastanak


24.08.2018.

Ravnatelj SOA-e na Konferenciji veleposlanika i generalnih konzula Republike Hrvatske

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić sudjelovao je na Konferenciji veleposlanika i generalnih konzula Republike Hrvatske koja je održana u Zagrebu 23. kolovoza 2018.

 

Na konferenciji su, uz ostale, sudjelovali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te hrvatski veleposlanici, generalni konzuli i vojni izaslanici.

 

Dvodnevnu konferenciju otvorili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković izlaganjima na temu "Odrednice hrvatske vanjske politike".

 

Ravnatelj SOA-e sudjelovao je na panel raspravi "Globalni geopolitički i sigurnosni okvir, migracije" te održao izlaganje na temu ilegalnih migracija. Uz ravnatelja, na panel raspravi sudjelovali su i ministri Krstičević i Božinović.

 

 

(Foto: MORH/M. Čobanović)

 


27.06.2018.

Sjednica Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija

Pod predsjedanjem potpredsjednika Vlade, ministra obrane i predsjednika Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija Damira Krstičevića 26. lipnja 2018. godine održana je sjednica Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija.

 

Na sjednici je raspravljeno aktualno stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj, stanje migracija u okruženju te niz pitanja vezanih za usmjeravanje rada i razvoj sposobnosti sigurnosno-obavještajnih agencija.

 

Utvrđeno je da je stanje sigurnosti zadovoljavajuće i da su poduzete sve potrebne radnje na aktivnom praćenju i reakciji na ilegalne migracije. Također su podržane započete aktivnosti na optimiziranju i daljnjem razvoju potrebnih sposobnosti sigurnosno-obavještajnog sustava.


15.06.2018.

SOA partner poljskoj sigurnosnoj službi ABW u EU projektu podizanja osposobljenosti u području nacionalne sigurnosti 

Agencija za unutarnju sigurnost (ABW) Republike Poljske i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) partneri su u provedbi projekta "Podizanje osposobljenosti državnih službi sigurnosti, zaposlenika javne uprave i centara za istraživanje i razvoj, i jačanje njihove suradnje na području nacionalne sigurnosti." Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda.

 

Projekt ima za cilj pripremu javne uprave za učinkovitije identificiranje i suzbijanje terorističkih i asimetričnih prijetnji slijedom transnacionalnih iskustava.

 

ABW je kao partnera u realizaciji projekta izabrala SOA-u zbog dosadašnjih aktivnosti SOA-e, mogućnosti doprinosa cilju partnerstva i iskustva SOA-e u međunarodnim projektima slične vrste.

 

Sporazum o partnerstvu u realizaciji projekta potpisali su ravnatelji SOA-e i ABW-a u sklopu svečanosti otvaranja Centra izvrsnosti za borbu protiv terorizma ABW-a. Svečanosti je nazočio poljski državni vrh na čelu s predsjednikom poljske vlade Mateuszom Morawieckim.

 

Projektom će se razviti novi model odgovora na terorističke i asimetrične prijetnje putem podizanja standarda; osigurati razmjenu informacija i iskustava u okviru nacionalne i međunarodne suradnje; te provoditi analitičku obuku i obuku dužnosnika sigurnosnog sustava i zaposlenika javne uprave u navedenom području.

 

Model se planira provoditi i u suradnji s međunarodnim partnerima, međunarodnim organizacijama (NATO, EU), znanstvenim centrima i think-thankovima.

 


13.04.2018.

Povjerenik Europske komisije za sigurnosnu uniju Julian King u posjeti SOA-i

Dana 12. travnja 2018., u sklopu posjete Republici Hrvatskoj, povjerenik Europske komisije za sigurnosnu uniju Julian King posjetio je Sigurnosno-obavještajnu agenciju gdje je razgovarao s ravnateljem Danielom Markićem i suradnicima.

 

Uz g. Kinga, članovi izaslanstva Europske komisije na sastanku bili su Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Joanna Deka, članica Kabineta povjerenika Kinga.

 

Na sastanku se razgovaralo o aktualnim sigurnosnim prijetnjama i izazovima sigurnosti Europske unije poput terorizma, organiziranog kriminala i kibernetičke sigurnosti.

 

Povjerenik Europske komisije za sigurnosnu uniju zadužen je za implementaciju Europskog programa sigurnosti, a zadužen je i za identificiranje područja u kojima EU može pomoći u suradnji između država članica te za unaprjeđenje dijeljenja informacija i obavještajnih podataka, uključujući i jaču ulogu agencija EU-a.

 


15.03.2018.

PRIHVAĆENO IZVJEŠĆE O RADU SOA-e ZA 2017. GODINU

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, na zatvorenoj sjednici održanoj 15. ožujka 2018., prihvatio je Izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije za 2017. godinu.

 

Izvješće je članovima Odbora predstavio ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić.

 

Godišnje izvješće sadrži prikaz rada svih segmenata Sigurnosno-obavještajne agencije, a služi kao jedan od oblika kojim Hrvatski sabor, putem Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, provodi nadzor nad radom Sigurnosno-obavještajne agencije.

 

Temeljem Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, godišnje izvješće o svom radu Sigurnosno- obavještajna agencija dostavila je i Predsjednici Republike, predsjedniku Hrvatskog sabora, Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predstojnici Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.


20.02.2018.

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić na 54. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sudjelovao je na 54. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja se održala od 16. do 17. veljače 2018. godine.

 

Konferencija se ove godine posebno fokusirala na ulogu EU-a kao globalnog aktera te njezinih veza s Rusijom i SAD-om. Također, teme su bili i rastuća prijetnja liberalnom međunarodnom poretku, brojni konflikti na Bliskom istoku, politički razvoj događaja u regiji Sahel u Africi.

 

Ravnatelj Markić sudjelovao je i u radu posebnog okruglog stola posvećenog obavještajnom radu "Dare to Share vs. Need to Know: Globalizing Intelligence", a održao je i niz bilateralnih i multilateralnih susreta.


21.11.2017.

Održana sjednica Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija

Pod predsjedanjem potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Damira Krstičevića održana je redovita sjednica Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija.

 

Sjednici Savjeta nazočili su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelji Sigurnosno-obavještajne agencije, Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, Glavni ravnatelj Policije, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga i predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

 

Na sjednici je usvojen nacrt prijedloga Godišnjih smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2018. godinu te su razmatrani podaci o aktualnom stanju sigurnosti u RH koje je ocijenjeno stabilnim i zadovoljavajućim. Ministar unutarnjih poslova je članove Savjeta izvijestio o elementima predviđenih ustrojbenih i funkcionalnih promjena u okviru MUP-a s ciljem jačanja protuterorističkih sposobnosti.

 

Savjet je raspravio i niz tema iz područja djelovanja sigurnosno-obavještajnog i obrambenog sustava s ciljem optimiziranja ulaganja u razvoj sposobnosti i korištenja materijalnih, ljudskih i organizacijskih resursa državnih institucija namijenjenih skrbi za sigurnost hrvatskih građana.


09.11.2017.

Održan okrugli stol s organizacijama civilnog društva

Dana 03. studenoga 2017. u prostorijama SOA-e održan je okrugli stol s predstavnicima organizacija civilnog društva.

 

Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva koje se bave pitanjima ljudske sigurnosti, međunarodne zaštite tražitelja azila, ljudskih prava i transparentnosti.

 

Teme okruglog stola bile su razmatranje uloge Sigurnosno-obavještajne agencije u postupcima rješavanja zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj te distribucija i pouzdanost informacija koje se pojavljuju u javnom prostoru u suvremenim društvima.


27.09.2017.

Ravnatelj SOA-e u posjetu OSA-i BiH

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić sa suradnicima bio je dana 26. rujna 2017. u službenom posjetu generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BIH) Osmanu Mehmedagiću u Sarajevu povodom medijskih napisa o tajnom nadzoru hrvatskih dužnosnika i gospodarstvenika od strane OSA-e BiH.

 

Domaćini su izrazili uvjeravanje da hrvatski dužnosnici i gospodarstvenici nisu predmet tajnog praćenje OSA-e BiH, niti da OSA BiH radi protiv političkih i gospodarskih interesa Republike Hrvatske.

 

SOA je primila na znanje uvjeravanja iz OSA-e BiH uz vjerovanje da će zakonitost postupanja OSA-e BiH, ukoliko se odluče na to, potvrditi i odgovarajuća nadzorna tijela BiH u propisanom postupku demokratskog nadzora nad radom sigurnosno-obavještajnog sektora. U funkciji protuobavještajnog rada, SOA će nastaviti pratiti ovu temu uz nastavak dijaloga s OSA-om BiH.

 

Ravnatelji su tijekom razgovora komentirali i Javno izvješće SOA-e za 2017. godinu. OSA BiH je potvrdila navode i podatke SOA-e iznesene u Javnom izvješću koji se odnose na stanje sigurnosti u državama jugoistočne Europe. SOA i OSA BiH partneri su u prevenciji i suzbijanju prijetnji i izazova koje zajednički dijele Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina, poput terorizma, ekstremizma i organiziranog kriminala.

 

SOA će i dalje aktivno raditi na razvijanju ovog partnerstva, bilateralno, ali i kao članica EU-a i NATO-a, uključujući i potporu u dostizanju euroatlantskih standarda rada.


14.09.2017.

Javno izvješće SOA-e 2017.

SOA objavljuje Javno izvješće za 2017. godinu. Dokument se nalazi ovdje.

 

Svrha javnih izvješća je upoznati građane sa sigurnosnom situacijom u Republici Hrvatskoj i okruženju te promicati javno promišljanje sigurnosnih pitanja s kojima se hrvatsko društvo susreće.

 

Javno izvješće sadrži pregled stanja sigurnosti u Republici Hrvatskoj i okruženju te daje podatke o radu SOA-e u zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa i građana Republike Hrvatske.

 

Javno izvješće sadržava i statističke podatke o upravljanju SOA-om u 2016. godini.

 

Objava javnih izvješća praksa je sigurnosno-obavještajnih agencija razvijenih demokratskih država kojoj se i SOA pridružuje po četvrti put.


25.08.2017.

Sastanak ravnatelja SOA-e s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić 23. kolovoza 2017. sastao se načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske generalom zbora Sir Stuartom Peachom koji je bio u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

 

Ravnatelj Markić i general zbora Peach razgovarali su o sigurnosnim izazovima u jugoistočnoj Europi, kao i prijetnjama i izazovima u Europi i europskom okruženju, s naglaskom na borbi protiv terorizma, jačanju obavještajnih potencijala i međusobnoj suradnji.

 

General zbora Sir Stuart Peach posjet je nastavio u Ministarstvu obrane RH i Oružanim snagama RH.

 

 


08.08.2017.

Ravnatelj SOA-e sa suradnicima primio je 4. kolovoza 2017. delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država na čelu sa kongresmenom Devinom Nunesom.

Ravnatelj SOA-e sa suradnicima primio je 4. kolovoza 2017. delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država na čelu sa kongresmenom Devinom Nunesom.

 

Kongresmen Devin Nunes predsjedavajući je Stalnog odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma SAD-a.

 

Na susretu su razmatrane teme sigurnosne situacije u jugoistočnoj Europi, borbe protiv terorizma, protuobavještajnog rada, demokratske kontrole nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija te sigurnosno-obavještajne suradnje.

 

Tijekom razgovora potvrđena je visoka razina suradnje i povjerenja između hrvatske i američke strane u pitanjima sigurnosti.

 

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić i kongresmen Devin Nunes

 

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić i kongresmen Erick Alan Crawford


30.05.2017.

Otvoren panel o protuterorističkom djelovanju NATO-a

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas je otvorila panel o protuterorističkom djelovanju (Counter Terrorism Panel) Civilnog obavještajnog odbora NATO-a (NATO Civilian Intelligence Committee - CIC) u Opatiji.
 
Domaćini Panela su Sigurnosno-obavještajna agencija i Vojna sigurnosno-obavještajna agencija. Tijekom dvodnevnih aktivnosti oko 120 stručnjaka iz 30-ak država i tijela NATO-a će raspravljati o protuterorističkim mjerama i aktivnostima koje NATO provodi.
 
Nakon otvaranja panela predsjednica Grabar-Kitarović sastala se s pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a za obavještajno sigurnosne poslove, Arndtom Freytagom von Loringhovenom. Na sastanku je sudjelovao i ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić, a raspravljalo se o sigurnosnim ugrozama u jugoistočnoj Europi s naglaskom na terorizmu, svim vrstama radikalizma i ugrozama koje dolaze s juga i istoka Europe.
 
Foto: Ured Predsjednice RH


26.06.2016.

SOA objavila Javno izvješće 2016.

Sigurnosno-obavještajna agencija po treći put objavljuje Javno izvješće. Dokument se nalazi ovdje.

U SOA-i smatramo da se nacionalna sigurnost najbolje štiti zajedničkim nastojanjem građana i državnih tijela. Zato je za učinkovitu zaštitu nacionalne sigurnosti potrebno upoznati javnost s kojim se opasnostima i prijetnjama suočavamo. To je ujedno i naša obveza prema građanima čiju potporu trebamo u svakodnevnom radu.

Javno izvješće sadrži pregled stanja sigurnosti u Republici Hrvatskoj i okruženju te daje podatke o našem radu u zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa i građana Republike Hrvatske.

Javno izvješće sadržava i podatke o upravljanju SOA-om u 2015. godini.

Godišnja izvješća redovito objavljuju sigurnosno-obavještajne službe ostalih demokratskih europskih zemalja, poput Njemačke, Švedske, Nizozemske, Finske, Švicarske, Češke i drugih.


06.05.2016.

Daniel Markić imenovan je ravnateljem SOA-e

Dana 05. svibnja 2016. Daniel Markić imenovan je ravnateljem SOA-e.

12.04.2016.

Proračun SOA-e za 2016. godinu

Hrvatski sabor donio je na sjednici 21. ožujka 2016. godine Državni proračun Republike Hrvatske za 2016. godinu i projekcije za 2017. i 2018. godinu („Narodne novine“ broj 26/2016). Financijski plan RH Sigurnosno – obavještajne agencije za 2016. godinu utvrđen u iznosu od 315.767.109 kn, a projekcija za 2017. godinu u iznosu od 320.230.617 kn, odnosno 327.557.897 kn za 2018. godinu.

Kretanje financijskog plana SOA-e od 2015. do 2018. godine

2015. 2016. 2017. 2018.
Financijski plan SOA-e 324.943.000 315.767.109 320.230.617 327.557.897

22.10.2015.

Odluka o donošenju Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i Akcijskog plana za njezinu provedbu

Vlada Republike Hrvatske donijela je, na sjednici održanoj 07. listopada 2015. godine, Odluku o donošenju Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti. Odluka, čiji sastavni dio čine Nacionalna strategija kibernetičke sigurnosti i Akcijski plan za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti, objavljena je u Narodnim novinama, broj: 108/15, a njezin tekst možete naći ovdje.

22.10.2015.

Odluka o donošenju Nacionalne strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma

Vlada Republike Hrvatske donijela je, na sjednici održanoj 07. listopada 2015. godine, Odluku o donošenju Nacionalne strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma. Odluka i tekst Nacionalne strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma objavljeni su u Narodnim novinama, broj: 108/15, a njezin tekst možete naći ovdje.


25.09.2015.

SOA predala arhivsko gradivo bivše Službe državne sigurnosti Hrvatskom državnom arhivu

SOA predala arhivsko gradivo bivše Službe državne sigurnosti Hrvatskom državnom arhivu

Kao što je najavljeno u Javnom izvješću SOA-e za 2015. godinu, SOA je 24. rujna 2015. Hrvatskom državnom arhivu predala preostalu arhivsku dokumentaciju naslijeđenu od bivše Službe državne sigurnosti (SDS) RSUP SRH koju je SOA imala u svojoj arhivi.

Riječ je o dokumentaciji koju su u arhivama tadašnjeg SDS-a zatekle novoformirane hrvatske sigurnosne i obavještajne službe, a koja je nastala u razdoblju od 1937. godine do 30. svibnja 1990. godine.

SOA već dvije godine planski i sustavno radi na sređivanju i kategorizaciji navedenog gradiva, a o obimu izvršenog posla govori podatak da su Hrvatskom državnom arhivu predana 134 dužna metra dokumentacije.

Namjera je SOA-e da ovo vrijedno arhivsko gradivo postane dostupno znanstvenoj i široj javnosti i omogući bolji uvid u taj period hrvatske povijesti. Dokumentacija će biti dostupna nakon odgovarajuće obrade u Hrvatskom državnom arhivu, a pri tome će za njezinu dostupnost vrijediti propisi koji reguliraju postupanje s arhivskim gradivom i zaštitom osobnih podataka.

Dokumentacija obuhvaća različita područja djelovanja SDS-a:

 • unutarnju problematiku (dokumentacija iz vremena Kraljevine Jugoslavije, ostatci dokumentacije ustaškog režima, dokumentacija SDS-a o vjerskim zajednicama, bivšim građanskim strankama, terorizmu, diverzijama, iredentizmu);
 • emigraciju (stranke i pokreti poput HRB-a, HOP-a, jugoslavenska ekstremna emigracija, osobe na radu u inozemstvu koje neprijateljski djeluju, akcije i obrade);
 • strane obavještajne službe (prije, za vrijeme i nakon II. svjetskog rata);
 • rad SDS-a (normativni akti i korespondencija s drugim državnim tijelima, upute o radu, nomenklature, urudžbeni zapisnici, analize, pregledi, prikazi, savjetovanja) te
 • analitičke materijale i osvrte, indikativne informacije i druge preglede SSUP-a SFRJ.

Hrvatske sigurnosne i obavještajne službe već su ranije predale Hrvatskom državnom arhivu dosjee osoba nastale radom bivše SDS, kao i veći dio dokumentacije iz vremena II. svjetskog rata koju je SDS imao u svojim arhivima.

SOA sustavno radi na približavanju hrvatskoj javnosti i jačanju povjerenja građana u rad SOA-e. Predaja arhivskog gradiva SDS-a smjera tim ciljevima i istodobno čini odmak od povezivanja SOA-e s radom, metodama i tradicijom bivšeg SDS-a. Ovim činom se SOA potvrđuje kao moderna sigurnosno-obavještajna agencija demokratske države koja slijedi praksu službi država s dugom demokratskom tradicijom da se deklasificira dokumentacija za koju više ne postoje razlozi za tajnost.


10.07.2015.

Izaslanstvo Skupštine Republike Kosovo posjetilo SOA-u

Dana 7. srpnja 2015. godine izaslanstvo Skupštine Republike Kosovo posjetilo je Sigurnosno-obavještajnu agenciju u sklopu studijske posjete Republici Hrvatskoj koju je za njih organizirao Centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) iz Ženeve.

Članovima izaslanstva predstavljen je zakonodavni okvir rada Sigurnosno-obavještajne agencije s posebnim osvrtom na primjeni mjera tajnog prikupljanja podataka i nadzora nad njima, postupak provedbe sigurnosnih provjera te upravljanje ljudskim potencijalima u Agenciji.

U sklopu studijske posjete gosti iz Kosova posjetili su Hrvatski sabor i ostale institucije Republike Hrvatske iz područja sigurnosti i obrane.


14.06.2015.

SOA objavila Javno izvješće

Sigurnosno-obavještajna agencija objavljuje Javno izvješće. Dokument se nalazi ovdje.

U SOA-i smatramo da se nacionalna sigurnost najbolje štiti zajedničkim nastojanjem građana i državnih tijela. Zato je za učinkovitu zaštitu nacionalne sigurnosti potrebno upoznati javnost s kojim se opasnostima i prijetnjama suočavamo. To je ujedno i naša obveza prema građanima čiju potporu trebamo u svakodnevnom radu.

Javno izvješće sadrži pregled stanja sigurnosti u Republici Hrvatskoj i okruženju te daje podatke o našem radu u zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa i građana Republike Hrvatske.

Javno izvješće sadržava i podatke o upravljanju SOA-om u 2014. godini.

Godišnja izvješća redovito objavljuju sigurnosno-obavještajne službe ostalih demokratskih europskih zemalja, poput Njemačke, Švedske, Nizozemske, Finske, Švicarske, Češke i drugih.


03.06.2015.

Nacrt prijedloga Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti

Internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i akcijskog plana za njezinu provedbu provedeno je u razdoblju od 27. travnja do 27. svibnja 2015. godine.

Izvješće o provedenom savjetovanju bit će objavljeno najkasnije do 27. lipnja 2015. godine te dostupno na esavjetovanja.gov.hr/ECon/Dashboard.

Javni okrugli stol na ovu temu planira se održati dana 17. lipnja 2015. godine u 10.00 sati, u Zagrebu, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER). Više informacija o okruglom stolu objavit će se početkom lipnja na www.uvns.hr i www.fer.hr.


23.12.2014.

Održan drugi okrugli stol s organizacijama civilnog društva

Dana 18. prosinca 2014. godine u prostorijama SOA-e održan je drugi okrugli stol s predstavnicima organizacija civilnog društva.

Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva koje se bave pitanjima ljudske sigurnosti, ljudskih prava i transparentnosti.

Teme okruglog stola bile su razmatranje uloge sigurnosno-obavještajnih sustava u modernom demokratskom društvu te transparentnost rada Sigurnosno-obavještajne agencije, posebice u kontekstu objavljenog Javnog dokumenta o SOA-i.


30.10.2014.

SOA i FOI potpisali sporazum o suradnji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije dr. sc. Dragan Lozančić i dekan Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Vjeran Strahonja potpisali su 29. listopada 2014. Sporazum o suradnji na razvojno-istraživačkim, znanstvenim i obrazovnim projektima.

Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina bavi se obrazovanjem na područjima informacijskih znanosti, ekonomije i poduzetništva.

Partnerstvom s hrvatskim znanstvenim institucijama Sigurnosno-obavještajna agencija nastavlja razvoj svojih sposobnosti uz korištenje najboljih nacionalnih istraživačkih, inovacijskih i obrazovnih potencijala.


05.09.2014.

Priopćenje vezano za prijave za posao u SOA-i

Nakon objave prvog javnog dokumenta o SOA-i zaprimili smo više od 1000 novih prijava za posao te se ovim putem zahvaljujemo svim kandidatima koji su iskazali želju raditi na zaštiti nacionalne sigurnosti i građana Republike Hrvatske. Zbog tako velikog broja molimo za razumijevanje u vezi s obradom prijava i odgovora kandidatima.

Zaprimljene prijave za posao u SOA-i obrađujemo kao povjerljive te molimo sve kandidate za diskreciju u vezi svoje prijave i mogućeg testiranja.

Sve se zaprimljene prijave, uključujući i one koje su prethodile objavi SOA-inog javnog dokumenta, uzimaju u razmatranje. Sukladno dinamici prijma, odnosno provedbe testiranja,  kontaktirat ćemo kandidate čije kvalifikacije i znanja odgovaraju trenutnim potrebama Agencije. Dinamika prijma i broj radnih mjesta koja će se popunjavati određeni su planovima prijma koji se izrađuju u SOA-i.

Planovi prijma definiraju konkretna radna mjesta koja će se tijekom godine popunjavati te je njihov broj ograničen. Za svako takvo radno mjesto definirane su potrebne kvalifikacije i kriteriji koje zainteresirani kandidati trebaju zadovoljiti. Stoga ćemo na testiranja pozivati kandidate koji, prema podatcima iz poslanih prijava, udovoljavaju formalnim uvjetima za popunu trenutno slobodnih radnih mjesta, bez obzira na to kada su poslali prijavu za posao.

Svi ostali koji nisu dobili poziv za testiranje, ostaju i dalje potencijalni kandidati za prijam i bit će pozvani na testiranja ukoliko svojim karakteristikama i kvalifikacijama udovoljavaju uvjetima za rad na nekom od budućih slobodnih radnih mjesta koja će se popunjavati temeljem planova prijma.

Rad u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji jedan je od najizazovnijih poslova na kojem mlada i obrazovana osoba može dobiti priliku raditi. SOA od svojih zaposlenika zahtijeva predanost poslu i samozatajnost nakon što ga uspješno obave. No, u isto vrijeme, SOA nudi rad na važnim poslovima u jedinstvenom i dinamičnom okruženju uz velike mogućnosti profesionalnog napredovanja. Stoga, pozivamo i dalje sve osobe koje smatraju da mogu odgovoriti ovom izazovu da se prijave za rad u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji.
 


31.08.2014.

SOA objavila javni dokument o svom radu

Sigurnosno-obavještajna agencija po prvi put objavljuje javni dokument o svom radu. Dokument se nalazi ovdje.

Javnim dokumentom SOA prikazuje svoj svakodnevni rad u zaštiti nacionalne sigurnosti, interesa i hrvatskih građana.Istodobno, njime se javnost upoznaje s nadležnostima i ovlastima Agencije.

Dokument po prvi put javno iznosi pregled područja sigurnosno-obavještajnog djelovanja i prikazuje aktivnosti SOA-e u njima. Također, po prvi put SOA iznosi viziju i planove svog daljnjeg razvoja, uključujući strateške razvojne ciljeve kao i opis glavnih projekata i aktivnosti u njihovu dostizanju. Slične dokumente objavljuju sigurnosno-obavještajne službe ostalih demokratskih europskih država, poput Švedske, Nizozemske, Finske, Češke i drugih.


30.04.2014.

Održana predavanja za studente Fakulteta političkih znanosti

Sigurnosno-obavještajna agencija je za studente diplomskog studija politologije, smjer nacionalna sigurnost, Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 28. i 29. travnja 2014. organizirala predavanja iz nadležnosti i područja rada Agencije.

Predavanja predstavljaju nastavak suradnje SOA-e i Fakulteta političkih znanosti kojom Agencija sudjeluje u obrazovnom procesu namijenjenom stjecanju znanja o institucijama sustava nacionalne sigurnosti i suvremenim sigurnosnim procesima.


07.04.2014.

Prihvaćeni izvješće o radu SOA-e za 2013. godinu i plan razvoja SOA-e

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, na zatvorenoj sjednici održanoj 3. travnja 2014. godine, prihvatio je Izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije za 2013. godinu.


Uz Godišnje izvješće, Odbor je podržao i Plan razvoja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Godišnje izvješće sadrži prikaz rada svih segmenata Sigurnosno-obavještajne agencije, a služi kao jedan od oblika kojim Hrvatski sabor, putem Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, provodi nadzor nad radom Sigurnosno-obavještajne agencije.

Temeljem Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, godišnje izvješće o svom radu Sigurnosno-obavještajna agencija dostavlja i Predsjedniku Republike, predsjedniku Hrvatskoga sabora, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predstojniku Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Plan razvoja Sigurnosno-obavještajne agencije za naredno srednjoročno razdoblje određuje ciljeve, projekte i aktivnosti usmjerene ka daljnjem razvoju i prilagodbi Agencije u suočavanju sa sigurnosnim izazovima budućnosti.


06.02.2014.

SOA i CARNet potpisali sporazum o suradnji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije dr. sc. Dragan Lozančić i ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže - CARNet Zvonimir Stanić, dipl. ing. potpisali su 5. veljače 2014. Sporazum o tehničkoj suradnji.

CARNet je ustanova za razvoj, izgradnju i održavanje računalno-komunikacijske infrastrukture za međusobno povezivanje obrazovnih i znanstveno-istraživačkih ustanova i unapređivanje informacijskih tehnologija.

Sporazumom se definiraju načela tehničke suradnje između Sigurnosno-obavještajne agencije i CARNet-a na projektima iz područja informacijske sigurnosti.

26.11.2013.

Studenti Fakulteta političkih znanosti u posjeti SOA-i

Studenti diplomskog studija politologije, smjer nacionalna sigurnost, Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu posjetili su 26. studenoga 2013. Sigurnosno-obavještajnu agenciju, kojom prilikom su im održana predavanja iz nadležnosti i područja rada Agencije.
Na ovaj način SOA aktivno sudjeluje u obrazovnom procesu koji je namijenjen stjecanju znanja o institucijama sustava nacionalne sigurnosti i suvremenim sigurnosnim procesima.

07.11.2013.

SOA i PMF potpisali sporazum o suradnji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije dr. sc. Dragan Lozančić i dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Amir Hamzić potpisali su 7. studenoga 2013. Sporazum o suradnji na razvojno-istraživačkim, znanstvenim i obrazovnim projektima.

Prirodoslovno-matematički fakultet jedna je od vodećih prirodoslovno-znanstvenih, istraživačkih i obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj koja izvodi istraživačke i razvojne projekte iz područja prirodoslovlja i matematike.

Partnerstvom s hrvatskim znanstvenim institucijama Sigurnosno-obavještajna agencija nastavlja razvoj svojih sposobnosti uz korištenje najboljih nacionalnih istraživačkih, inovacijskih i obrazovnih potencijala. 

24.05.2013.

Održan okrugli stol s organizacijama civilnog društva

Dana 23. svibnja 2013. godine u prostorijama SOA-e održan je okrugli stol s predstavnicima organizacija civilnog društva pod nazivom „Mjere tajnog prikupljanja podataka i načelo proporcionalnosti u zaštiti ljudskih prava“.


Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici i predstavnice organizacija civilnog društva koje se bave pitanjima ljudske sigurnosti, ljudskih prava i transparentnosti.


Tijekom okruglog stola otvorene su teme nadzora nad radom SOA-e i mjerama tajnog prikupljanja podataka, normativnih rješenja na ovom području, jačanja demokratskih standarda i praksi, jačanja koncepta ljudske sigurnosti i druge teme.


U raspravi je naglašena važnost različitih oblika nadzora nad radom SOA-e, ali i profesionalnost njezinih djelatnika i djelatnica kao jednih od temeljnih čimbenika osiguravanja poštivanja zakonitosti i svrsishodnosti djelovanja SOA-e.


09.05.2013.

SOA i FER potpisali sporazum o suradnji

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije dr. sc. Dragan Lozančić i dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Nedjeljko Perić potpisali su 9. svibnja 2013. godine Sporazum o suradnji na razvojno-istraživačkim, znanstvenim i obrazovnim projektima.

Fakultet elektrotehnike i računarstva vodeća je razvojno-istraživačka i obrazovna ustanova u Republici Hrvatskoj iz područja elektrotehnike, računarstva i informacijsko-komunikacijskih tehnologija koja predstavljaju okosnicu daljnjeg tehnološkog razvoja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Partnerstvom s hrvatskim znanstvenim institucijama Sigurnosno-obavještajna agencija nastavlja razvoj svojih sposobnosti uz korištenje najboljih nacionalnih istraživačkih, inovacijskih i obrazovnih potencijala.


09.04.2013.

Održan prvi stručni simpozij SOA-e „Hrvatski sigurnosno-obavještajni sustav: izazovi i perspektive“

U prostorijama Sigurnosno-obavještajne agencije, dana 8. travnja 2013. godine, održan je prvi stručni simpozij „Hrvatski sigurnosno-obavještajni sustav: izazovi i perspektive“.

Ciljevi simpozija bili su razmjena mišljenja o budućim izazovima i perspektivama razvoja hrvatskog sigurnosno-obavještajnog sustava, razmatranje trendova i izazova u budućnosti te djelovanja sigurnosno-obavještajnog sustava u sklopu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Simpozij je koncipiran kao forum za razmjenu mišljenja i ideja pri čemu je održano nekoliko predavanja o aktualnim temama nakon kojih je uslijedila stručna rasprava.

Predavači na simpoziju bili su prof. dr. sc. Siniša Tatalović, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za politički sustav, prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora te prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Uz ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, dr. sc. Dragana Lozančića i djelatnike Agencije, na stručnom simpoziju sudjelovali su g. Ivica Panenić, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, brigadni general Zdravko Klanac, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije te dr. sc. Irena Peharda, ravnateljica Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija.

Na simpoziju su, između ostalih, razmatrane teme sekuritizacije pojava u društvu, međusobne suradnje i koordinacije elemenata sigurnosno-obavještajnog sustava, novih sigurnosnih izazova i uloge sigurnosno-obavještajnog sustava u budućnosti.

Sigurnosno-obavještajna agencija nastavit će sa organiziranjem ovakvih stručnih okupljanja s ciljem promišljanja o budućim potrebnim sposobnostima Agencije u suočavanju s novim sigurnosnim izazovima i rizicima.


06.03.2013.

Članovi Odbora za sigurnost i obranu Skupštine Crne Gore u posjeti SOA-i

Dana 6. ožujka 2013. godine članovi i djelatnici Odbora za sigurnost i obranu Skupštine Crne Gore posjetili su Sigurnosno-obavještajnu agenciju u sklopu studijske posjete Republici Hrvatskoj koju je za njih organizirao Centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) iz Ženeve.

Članovima i djelatnicima Odbora za sigurnost i obranu Skupštine Crne Gore predstavljen je rad Sigurnosno-obavještajne agencije s posebnim osvrtom na reforme u sigurnosno-obavještajnom sustavu u sklopu europskih integracija te na parlamentarni nadzor nad primjenom mjera tajnog prikupljanja podataka.

U sklopu studijske posjete gosti iz Crne Gore posjetit će Hrvatski sabor i ostale institucije Republike Hrvatske iz područja sigurnosti i obrane.


07.02.2013.

Prihvaćeno izvješće o radu SOA-e za 2012. godinu

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, na zatvorenoj sjednici održanoj 05. veljače 2013. g., prihvatio je Izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije za 2012. godinu.

Izvješće je članovima Odbora predstavio ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije dr.sc. Dragan Lozančić sa suradnicima.

Godišnje izvješće sadrži prikaz rada svih segmenata Sigurnosno-obavještajne agencije, a služi kao jedan od oblika kojim Hrvatski sabor, putem Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, provodi nadzor nad radom Sigurnosno-obavještajne agencije.

Temeljem Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, godišnje izvješće o svom radu Sigurnosno-obavještajna agencija dostavlja i Predsjedniku Republike, predsjedniku Hrvatskog sabora, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predstojniku Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.