Stabilnost u okruženju

Stabilnost u okruženju

Za svaku je državu od iznimne važnosti poznavanje sigurnosnih procesa i pojava koje se odvijaju u njezinom okruženju.

 

RH je 2013. punopravnim članstvom u EU, uz već višegodišnje članstvo u NATO-u, ispunila svoje najvažnije vanjskopolitičke ciljeve i pozicionirala se u euroatlantskom političkom prostoru. Tako je dobila širi okvir sigurnosnog djelovanja i dugoročno unaprijedila razinu vlastite nacionalne sigurnosti. Pripadnost euroatlantskom političkom okviru donosi mnoge političke, gospodarske i sigurnosne prednosti. Istodobno, pred RH se postavljaju izazovi sudjelovanja u političkim i sigurnosnim aktivnostima EU-a i NATO-a.

 

Širenjem euroatlantskih integracija širi se i područje sigurnosti i stabilnosti u Europi, a time i hrvatskog okruženja. Ipak, prostor jugoistočnog susjedstva RH još uvijek je izvan euroatlantskih integracija i sigurnosni izazovi su još uvijek aktualni.

 

Osim neriješenih političkih pitanja u državama okruženja, visokog stupnja korupcije, prisutnosti organiziranog kriminala, nedostatka ekonomskih perspektiva, širenja siromaštva i goleme nezaposlenosti mladih, stabilnost regije ugrožavaju i drugi sigurnosni trendovi poput jačanja raznih oblika ekstremizma.

 

Zadaća je SOA-e pravodobna identifikacija i prepoznavanje događaja i pojava u okruženju koje bi mogle utjecati na hrvatsku nacionalnu sigurnost. SOA, stoga, pozorno prati i analizira značajne političke i sigurnosne procese u jugoistočnoj Europi koji bi mogli utjecati na stabilnost političko-sigurnosnih prilika u hrvatskom okruženju, posebice:

  • procese i pojave koji mogu narušavati sigurnost i interese RH,

  • procese u državama neposrednog okruženja koji bi mogli dovesti do destabilizacije regionalnog okruženja,

  • unilateralne i multilateralne regionalne aktivnosti i inicijative relevantne za hrvatske nacionalne interese,

  • aktivnosti ekstremističkih i radikalnih skupina koje bi mogle značajnije ugroziti sigurnosnu situaciju u hrvatskom okruženju,

  • aktivnosti koji bi mogli utjecati na sigurnost građana RH ili na položaj Hrvata kao manjinskog ili konstitutivnog naroda.