Kibernetička sigurnost

Kibernetička sigurnost

Upad u informacijske sustave i podatkovne mreže je jedan od najučinkovitijih načina prikupljanja velike količine informacija. Ujedno, ovaj način je jedan od sigurnijih za „napadače“. On se može obavljati iz velike udaljenosti, prikriven brojnim slojevima zaštite prave lokacije, identiteta i namjera „napadača“.

 

Zbog navedenih razloga, kao dio ofenzivnog obavještajnog rada, pojedine države prikupljaju podatke o drugim državama provaljivanjem u njihove zaštićene informacijske i komunikacijske sustave kako bi dobili što više podataka o procesima donošenja odluka u tim državama.

 

Državno sponzorirane kibernetičke napade karakterizira skup hakerskih procesa, koji zahtijevaju visoku razinu prikrivenosti u dužem vremenskom razdoblju uz korištenje naprednih napadačkih alata koje u pravilu nije moguće otkriti tradicionalnim antivirusnim softverima.

 

I Republika Hrvatska meta je pokušaja prikupljanja podataka u kibernetičkom prostoru. Pritom je namjera napadača dvojaka: prikupiti podatke o hrvatskim sigurnosnim, političkim, gospodarskim i drugim procesima te podatke euroatlantskih asocijacija kojih je Republika Hrvatska članica.

 

SOA aktivno sudjeluje u otkrivanju i suzbijanju državno sponzoriranih kibernetičkih napada. Na globalnoj razini sve je više slučajeva ugrožavanja kibernetičke sigurnosti. Iako se još uvijek uglavnom radi o kibernetičkom kriminalu, trendovi pokazuju povećanje učestalosti i ozbiljnosti kibernetičkih napada na informacijske sustave kritične infrastrukture.

 

Kibernetički napadi mogu imati ozbiljne posljedice i u fizičkom svijetu, i to ne samo one financijskog karaktera, već mogu biti ugroženi i ljudski životi.

 

U prevenciji i suzbijanju kibernetičkih prijetnji SOA surađuje s nacionalnim tijelima i međunarodnim partnerima. SOA sudjeluje u radu Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost i Operativno-tehničke koordinacije za kibernetičku sigurnost čija je zadaća pratiti stanje sigurnosti nacionalnog kibernetičkog prostora i predlagati postupanja u slučaju kibernetičkih kriza.