Informacijska sigurnost

Informacijska sigurnost

Tijela državne uprave raspolažu s podatcima visokog stupnja tajnosti političkog, vojnog, gospodarskog i drugog karaktera koji mogu biti predmet interesa nekih stranih obavještajnih službi, stranih gospodarskih subjekata, ali i organiziranih kriminalnih i terorističkih skupina.

 

Informacijska sigurnost obuhvaća pet područja: sigurnosnu provjeru, fizičku sigurnost, sigurnost podatka, sigurnost informacijskog sustava i sigurnost poslovne suradnje. UVNS je odgovoran za utvrđivanje i provedbu mjera i standarda informacijske sigurnosti.

 

Razvojem tehnologije sve se više podataka važnih za nacionalnu sigurnost pohranjuje u informacijskim sustavima tijela državne uprave ili se razmjenjuju informacijsko-komunikacijskim kanalima. SOA je zadužena za otkrivanje i sprječavanje neovlaštenog ulaska u zaštićene informacijske i komunikacijske sustave državnih tijela te odavanje klasificiranih podataka.

 

Elektronički napadi i ugrožavanja informacijske sigurnosti sve su složeniji te je u odgovoru na njih potrebno stalno učenje, praćenje trendova i inovativnost u rješenjima.

 

Mogućnost cyber prijetnji za RH nije zanemariva zbog visokog stupnja informatičkih znanja i iskustva koje posjeduju mogući cyber napadači i relativno širokog kruga njihovih istomišljenika sposobnih izvršiti ovakvu vrstu napada.

 

Informacijska sigurnost vrlo je bitna i za gospodarske subjekte u RH, posebice one koji koriste modernu, visoku tehnologiju. Tehnološke tajne mogu biti predmet interesa raznih pojedinaca, organizacija ali i pojedinih država.

 

Ovo područje ima izražen međuresorni karakter te u provedbi mjera, postupaka i standarda informacijske sigurnosti SOA surađuje s tijelima javne vlasti, državnim institucijama te drugim institucijama i ustanovama. Posebno je ta suradnja intenzivna s Vladom RH, UVNS-om, ZSIS-om, MUP-om, VSOA-om, Ministarstvom pravosuđa, DORH-om i MVEP-om.